Staly se z nás vrby pro oběti šikany, to jsme nečekali, říká student Filip z projektu Alpateam


Alpateamu se pro boj proti šikaně podařilo získat například zpěváka Davida Krause (na snímku s ním jsou vlevo Filip Špinka, vpravo Štěpán Hartl). FOTO: Alpateam

Šikana. Hodně se o ní mluví, ale když se vyskytne právě u vás ve škole, jen málokdo ji dokáže účinně řešit. Dva středoškoláci z Litomyšle se rozhodli, že na problém šikany zkusí upozornit. Co začalo jako instagramová zábava, přerostlo v několik natočených rozhovorů, film a videoklip. A také v mnoho hodin strávených podporováním obětí…

Filip Špinka a Štěpán Hartl žijí v půvabném východočeském městečku Litomyšl a navštěvují tam střední pedagogickou školu. Za pár týdnů je čeká maturita (o níž ještě stále nevědí, jak bude vypadat), teď ale nejvíc řeší přijímací zkoušky na vysokou školu. Oba se hlásí na pražskou žurnalistiku, Štěpán navíc na marketing a Filip na soukromou filmovou školu. „Nasměroval nás Alpateam, náš společný projekt,“ říká Filip. „Potřebujeme se naučit, jak natáčet obsah vlastními silami a jak ho líp zviditelnit. Chceme, aby se o tématu šikany a mezilidských vztahů obecně mluvilo co nejvíc.“ 

Dva kluci z „pajdáku“ a instagram

Jak to celé začalo? Filipa vzal jednou táta do Německa na fotbal, a tehdy šestnáctiletý fanoušek se dostal do víru řádění hooligans. „Bylo to dost šílené. Strhli mi z krku týmovou šálu, strkali do mě, křičeli, zkoušeli o mě típnout cigaretu. Byl jsem z toho dost špatný, nikdy jsem do té doby nezažil takový strach o život,“ vzpomíná Filip. O svém zážitku vyprávěl kamarádovi Štěpánovi, který se právě tou dobou vrátil ze studijního pobytu v USA. „Říkal mi, že v Americe se téma mezilidských vztahů a násilí mnohem víc řeší, lidé tam jsou veselejší, přátelštější. Shodli jsme se na tom, že tady se o vztazích naopak mluví málo. Taky jsme měli ze svého okolí zkušenost, že když už někdo upozorní na šikanu, tak to škola zamete pod koberec, aby neutrpěla její dobrá pověst. A tak jsme založili instagramový profil,“ vypráví Filip.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Alpateam (@alpateam_d)


Vymysleli si, že profil pojmenují Alpateam, podle lamy alpaky, což je roztomilé, mírumilovné stvoření. Zpočátku na něj umísťovali jen různé motivační citáty a natočené scénky o tom, že zastávat odlišné názory je v pohodě a dá se to zvládnout i bez toho, aniž bychom se museli nesnášet.

„Zpočátku to byla v podstatě jen malá aktivita pro nás a pár kamarádů, ale postupně jsme začali nabírat sledující a říkali jsme si, co dál. Nakonec jsme se rozhodli založit kanál na YouTube a oslovit různé známé osobnosti, aby si s námi povykládali o svých zkušenostech se šikanou,“ popisuje Filip. Podařilo se jim získat pro spolupráci zpěváka Davida Krause a herce Radima Fialu, rozjeli natáčení rozhovorů, spotů i krátkého filmu. Herci a další jim pomáhají většinou zdarma, nicméně půjčení techniky samozřejmě něco stojí. Něco málo posbírali Filip se Štěpánem po sponzorech z Litomyšle, pomáhají jim ale i rodiče.

Nechceme udělat chybu, jsme na tenkém ledě

„Vymysleli jsme taky instagramovou kampaň. Třem známým osobnostem jsme na profil umístili nenávistný komentář. Jejich fanoušci se jich hned začali zastávat, a my jsme jim na to psali: vidíte, slavní lidé mají někoho, kdo se jich zastane, to štěstí ale nemá každý, tak na sebe buďme hodní,“ popisuje Filip další akci Alpateamu.

Profily na sociálních sítích to ale neskončilo. Loni v zimě, těsně před covidovou uzávěrou země, kluci uspořádali i veřejnou debatu na téma šikana, kam pozvali psychology i herce Radima Fialu. „Zvali jsme lidi osobně, obcházeli Litomyšl, báli jsme se, že nikdo nepřijde a bude to trapas. Nakonec přišlo dvě stě lidí a museli jsme přidávat židle. To nás hrozně nakoplo, začali jsme dostávat pozvánky i do okolních měst, ale bohužel nám to utnul covid,“ krčí rameny Filip.

Čtěte také  Ludmila Hamplová: Výběr školy pro dceru jsme moc neřešili… A pak přišla šikana. Teď hojíme traumata

Kluci ve svých příspěvcích vyzývali oběti šikany, aby neváhaly a o svůj zážitek se podělily. Jenže jak se nejspíš dalo čekat, jejich schránka na instagramu a posléze i jejich osobní profily na facebooku se začaly plnit voláním dětí o pomoc. „Jsou to většinou děcka na druhém stupni základní školy. Spolužáci jsou na ně oškliví a oni se bojí někomu svěřit, nebo to už udělali, ale pomoci se nedočkali,“ popisuje Filip.

Ačkoliv Štěpán s Filipem studují pedagogické lyceum a nějaké hodiny psychologie tedy absolvovali, přece jen se úplně necítili na to, aby mohli jen tak začít dětem radit. Kontaktovali tedy školní psycholožku, absolvovali několik školení o šikaně a jejím zvládání a také jsou domluvení s Rodičovskou linkou, že tam mohou zavolat, pokud nějaký případ přesahuje jejich síly.

Filip (vpředu) a Štěpán se někdy dostávají do situace, kdy by se měli učit na maturitu, přitom ale mají na telefonu nějakou oběť šikany.
Filip (vpředu) a Štěpán se někdy dostávají do situace, kdy by se měli učit na maturitu, přitom ale mají na telefonu nějakou oběť šikany. FOTO: Alpateam

„Někdy oběti pomůže jen to, že se vypovídá. Jindy se společně domlouváme na postupu. Říkáme jim, ať si promluví s rodičem, třídním učitelem, školním psychologem… Někdy ale přímo my kontaktujeme rodiče nebo ředitele školy; píšeme jim maily a vysvětlujeme, co se děje. Vždy ale postupujeme podle domluvy s konkrétním dítětem, nechceme jim ublížit a uvědomujeme si, že se pohybujeme na tenkém ledě,“ říká Filip Špinka.

Nikdy si prý nemyslel, že by se v osmnácti letech stal vrbou pro mladší děti. Někdy se dostávají do situace, kdy by se měli soustředit na učení na maturitu, a místo toho mají na telefonu nějakou oběť šikany. Věří ale, že pomáhají nejen konkrétním dětem, ale sdílením jejich příběhů také těm, kteří se třeba stydí napsat nebo zavolat.

Aby se nikdo nebál o šikaně mluvit

Loni se Alpateam přihlásil do soutěže Gratias Tibi, kterou pořádá Člověk v tísni pro zajímavé projekty dětí a mládeže, které pozitivně ovlivňují život ve společnosti. V konkurenci mnoha zajímavých projektů nakonec v kategorii středoškoláků získali první místo. „Když jsme stáli v Praze na Stalinu a Janek Rubeš nás vyhlásil jako vítěze, byl to úplně super pocit, který bych přál zažít každému,“ vzpomíná s úsměvem Filip Špinka. „Pokud je někdo aktivní, snaží se pomáhat a má už aspoň něco málo za sebou, měl by se určitě přihlásit. Začnou si ho všímat média, bude se moct posunout dál.“ 

Oba letošní maturanti plánují s projektem dál pokračovat, pořádat veřejné debaty, dotočit film. Ten chtějí nabídnout školám i s metodikou a pracovními listy. Ještě letos se také účastní soutěže SOČ (Středoškolská odborná činnost), kde Alpateam představují. Navíc oba plánují budoucí studium tak, aby jim to umožnilo projekt posunout dál. „Když si vzpomenu na naše začátky, kdy jsme jen tak založili profil na instagramu, tak se mi skoro nechce věřit, co všechno jsme se naučili, jak jsme se zlepšili,“ dodává Filip. „Věřím, že až já vystuduji filmovou školu a Štěpán marketing, bude o šikaně a mezilidských vztazích díky nám mluvit mnohem víc lidí.“

 
DOPORUČENÉ ČLÁNKY


Líbil se vám náš článek nebo k němu máte co říct? Ohodnoťte ho a okomentujte. Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. Můžete ho i sdílet na svém facebooku.

Přihašte se přes facebook, twitter nebo Zaregistrujte se
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments


Pro komentování se přihlaste



Vyberte si,
jaké téma Vás nejvíce zajímá
a dejte se do čtení.

Články pak můžete dále filtrovat. Například dle
věku dítěte a jejich hodnocení.

Staňte se členem naší komunity.

Nechte si posílat ty nejzajímavější články ze světa vzdělávání
a odebírejte náš Facebook.

Buďte naší součástí.