Vánoce venku. Co dělat, když procházky jsou nuda


Outdoorovým hrám se v Česku ve velké míře začalo dařit v době covidové. FOTO: Alice Hrubá

Všemožní odborníci na zdravý životní styl nás už dlouho před Vánoci upozorňují, že je třeba nějak vybalancovat neblahé dopady cukroví, smaženého kapra, bramborového salátu a nespočet hodin na gauči. A to ideálně pohybem. „Běžte aspoň na procházku,“ nabádají bedlivě. Jenže samotné slovo „procházka“ si děti automaticky překládají jako slovo „nuda“. Můžete ještě vůbec zažít něco zajímavého i tam, kde už znáte každý kámen?

Nikoho pochopitelně nebaví korzovat po ulicích pořád dokola, a úplně nejmíň to baví děti. Postávat na nejrůznějších hřištích je zase nekonečná otrava pro rodiče. Ideální tedy je, když si pobyt venku mohou užít společně, a možností je naštěstí spousta.

Outdoorové hry jako rodinný teambuilding

Outdoorovým hrám se v Česku ve velké míře začalo dařit v době, kdy kvůli covidu byly zavřené všechny obvyklé atrakce typu divadel, kin, bazénů a herniček. Nejrůznější organizace tedy začaly pořádat hry venku, ve městě nebo v přírodě. Některým to zůstalo; například pražské divadlo pro děti Minor svoje hry uvádí dnes pravidelně a můžete s nimi projít Nové Město nebo okolí Náměstí Republiky, kde se dozvíte leccos o českých státních symbolech. Pokud jste fanoušky Rychlých šípů, můžete se vydat na dobrodružnou výpravu Stínadly, kterou připravilo Muzeum hlavního města Prahy. Herní plán je k zakoupení za padesát korun v pokladně domu U Zlatého prstenu. 

Čtěte také Centrum staré Prahy se proměnilo ve Stínadla. Vydejte se s dětmi hledat ježka v kleci a Tleskačovo kolo

Pokud si chcete zahrát nějakou venkovní hru, něco se dozvědět a přitom se protáhnout, sledujte nabídku místních DDM, rodinných center a podobných organizací. Například v Praze-Vršovicích letos přes Vánoce organizuje hru městská část a třeba v Hradci Králové je zase aktivní místní knihovna, takže mějte oči na šťopkách, třeba v okolí na nějakou natrefíte. Podle ohlasů z okolí se obvykle rodinné hry dobře daří například Rodinnému centru Dětský svět v Lanškrouně, volnočasovému centru Motyčkovic klika v Liberci nebo Ekocentru Dotek v Horním Maršově. 

Pokud vám nevadí do rodinné zábavy něco investovat, výrazně si alespoň ve větších městech rozšíříte možnosti. Za ceny kolem tisícovky si většinou koupíte několikakilometrový okruh s úkoly a šiframi, nad kterými budete bádat jako tým. Někdy je třeba se dostavit v určitý čas na určité místo, jiné hry aktivujete přes odkaz v mailu nebo sms.

Geocaching a poklady v krabičkách

Geocaching byl v českých luzích a hájích na vrcholu popularity zhruba před deseti lety, kdy se mezi lidi masivně rozšířily navigace a chytré telefony s funkcí GPS. Funguje to jednoduše – v mobilní aplikaci najdete souřadnice, na nichž by měla být schovaná krabička s nejrůznějšími poklady.

Čtěte také Jak dostat děti na výlet? Vemte si na pomoc mobilní aplikace – poradíme jaké

„Kešky“ bývají odstupňovány podle obtížnosti přístupu k nim, některé jsou také takzvané „multikešky“, kdy musíte napřed rozlousknout nějaké nápovědy, než se dostanete k samotnému pokladu. Musíte být ale připraveni na cokoliv – třeba i na to, že keška už je dávno pryč, nebo že bude prázdná, protože z ní někdo vybrakoval obsah a zpátky už nic nedoplnil. Pokud jdete lovit kešky, doporučujeme mít po kapsách nějaké drobnosti typu lego figurek nebo (funkčních!) hraček z kindervajíček, kterými můžete udělat radost hledačům, kteří přijdou po vás.

Pohyb, poznání a napětí s mobilními aplikacemi

Naopak prověřené a stále funkční jsou trasy shromážděné v aplikaci Skryté příběhy. Najdete je po celém Česku, obvykle jsou jen pár kilometrů dlouhé, takže je zvládnou i menší děti; zato ale vedou půvabnými lokalitami a přinášejí i prvek poučení. V okolí České Třebové například v devíti zastaveních překonáte tři sta výškových metrů, ale projdete se krásnou krajinou, minete experimentální pravěkou vesnici a k tomu se navíc můžete vzít do příběhu výpravčího Petra, který se v srpnu 1968 snaží vší silou zadržet vlak s okupanty, mířícími na Prahu. Na druhé straně republiky, ve Františkových Lázních, se zase dozvíte něco o umělém jazyce esperantu a k tomu jako bonus projdete parkem kolem vyhlášených minerálních pramenů. Třešničkou na dortu jsou prvky rozšířené reality, které bývají v jednotlivých trasách obsaženy – jejich nevýhodou je ale spotřeba dat i baterky v mobilu, takže na delší putování se hodí přibalit i powerbanku.

Pro nejmenší děti, které ještě Skryté příběhy nedocení a mnohdy ani neušlapou, dobře funguje aplikace HraVýlety, která hráče dovede na  neobvyklá místa. Ve svém okolí se tedy nejen podíváte někam, kde jste ještě nebyli, ale potkáte i víly, skřítky, vodníky nebo trpaslíky a děti jim pomohou například sbírat rozsypané korále nebo třeba v pražské oboře Hvězda na osmi stanovištím rozesetých na trase jednoho kilometru pomoci vysvobodit zakletou princeznu Jitřenku, kterou unesla zlá čarodějnice. V Plzeňském kraji se usadil Drak Koroňák a hráči se mohou po registraci na webu proměnit v rytíře a draka na jedné ze dvaceti různých tras porazit. Slavné brněnské Středisko volného času Lužánky zase vyvinulo svou vlastní mobilní aplikaci LAPka, která zájemce protáhne až třemi desítkami tras vedoucími moravskou metropolí. 

A když vám nic z toho nevyhovuje, vytvořte si pomocí aplikace Actionbound vlastní outdoorovou hru. 

Questing – luštění za humny

Tak trochu ve stínu geocachingu se v Česku vyskytuje i další původem americká zábava, takzvaný questing. Questy jsou výlety spojené s luštěním, na jejichž konci (například v turistickém informačním centru) čeká poklad. Ten má buď povahu nějaké hmotné odměny, nebo třeba krásného výhledu nebo zodpovězení nějaké palčivé otázky. Pokud se například vyskytnete v okolí městečka Trnávka v Pardubickém kraji, můžete se projít po stopách Bílé paní a dojít až na hrad Cimburk; v okolí obce Lísková na Šumavě se zase dozvíte leccos o náročných i poklidných česko-německých vztazích; ovšem pozor, část questu vás zavede na území Německa, mějte tedy v batohu kromě svačiny i občanku. Mimochodem tři questy má ve správě výše zmíněné Ekocentrum Dotek v Horním Maršově. Na questing si většinou potřebujete předem vytisknout zadání a zjistit si, zda je trasa přístupná bez omezení, jinak si ale luštěním můžete zpříjemnit třeba návštěvu u prarodičů. Kdo ví, třeba se na stará známá zákoutí dokážete podívat i jinýma očima.

Udělej si sám 

Pokud v okolí zrovna není žádná zajímavá hra nebo quest, není třeba se vzdávat. Zařiďte si svoji zábavu sami. Na internetu je ke stažení spousta hotových her; některé zdarma, jiné za poplatek. Stáhnete si je v PDF, vytisknete si je, zalaminujete a už jen rozmístíte do prostoru a pozvete sousedy. Například oblíbený web Hrajeme si venku nabízí hru Sportujeme se zajíčkem, ve které jsou pohybové úkoly typu oběhni strom, udělej pět dřepů nebo jdi k dalšímu úkolu pozadu. Úkoly jsou vhodné hlavně pro menší děti, ale výhodou je, že si terén a délku hry určíte na míru přesně pro vás.

 
DOPORUČENÉ ČLÁNKY


Líbil se vám náš článek nebo k němu máte co říct? Ohodnoťte ho a okomentujte. Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. Můžete ho i sdílet na svém facebooku.

Přihašte se přes facebook, twitter nebo Zaregistrujte se
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments


Pro komentování se přihlaste



Vyberte si,
jaké téma Vás nejvíce zajímá
a dejte se do čtení.

Články pak můžete dále filtrovat. Například dle
věku dítěte a jejich hodnocení.

Staňte se členem naší komunity.

Nechte si posílat ty nejzajímavější články ze světa vzdělávání
a odebírejte náš Facebook.

Buďte naší součástí.