Přijali vaše dítě na střední školu? Bez zápisového lístku škola místo ale držet nebude


Nový korektor češtiny "opisoval" i z diktátů. FOTO: Kateřina Lánská

Přijímačky na střední školu jsou za vámi a celá rodina se raduje z výsledků. Zatím však seznam přijatých visí pouze na dveřích školy, případně na webových stránkách. To však ještě neznamená, že školák v září místo skutečně bude mít. A jak se vlastně škola dozví, že tam dítě skutečně zamíří? K tomu slouží zápisový lístek.

K čemu slouží zápisový lístek?

Vyplněním a odevzdáním zápisového lístku potvrzuje uchazeč svůj zájem nastoupit ke studiu na škole. Ve chvíli, kdy škola obdrží zápisový lístek, je to pro ni signál, že má o jedno místo méně pro případná odvolání nebo druhé kolo přijímacích zkoušek.

Nemám zápisový lístek. Co mám dělat?

Zápisový lístek vydává žákům základní škola v počtu jeden lístek na dítě, a to do 15. března. Pouze uchazeči, kteří v té době na základní školu nechodí (například navštěvují jinou střední nebo už pracují) získají lístek na krajském úřadě, v případě Prahy na magistrátu. Pokud jste zápisový lístek měli a ztratili jste ho, musíte se také obrátit na krajský úřad s čestným prohlášením, že skutečně lístek nemáte a že neuplatníte zápisových lístků víc. V praxi se může stát, že škola zápisové lístky předem nevydá, v tomto případě je poptejte znovu u třídního učitele. 

Nestačí poslat škole jen dopis s oznámením, že nastoupíte, skutečně je třeba využít tento konkrétní formulář. „Bez něj nemá uchazeč možnost střední škole oficiálně potvrdit svůj úmysl studovat na škole,“ zdůrazňuje za CERMAT Marek Lehečka.

Vzali mě na obě školy. Co mám dělat?

Pokud jste přijati na obě školy, vyberte si z nich tu vašemu srdci bližší, vyplňte zápisový lístek a do deseti dnů od oznámení výsledků přijímacího řízení ho tam doručte osobně nebo poštou. „Druhou školu, kterou uchazeč nezvolil, o tomto kroku není nezbytné uvědomit. Předání informace však může škole pomoci při organizaci přijímacího řízení,“ dodává Marek Lehečka z CERMAT.

Jak mám doručit zápisový lístek do školy?

Ideální je, když zápisový lístek odnesete do školy osobně a předáte ho na sekretariátu. Můžete ho také poslat poštou, ideálně doporučeně (a schovejte si raději podací lístek s datem podání zásilky). Není možné využít datovou schránku ani elektronický podpis na dokumentu poslaném e-mailem.

Čtěte také Miroslav Hřebecký: Nedostalo se vaše dítě na střední? Bolí to, ale jeho život tím nekončí

Na jednu školu mě vzali, ale budu se odvolávat na druhé. Co mám dělat?

V tomto případě je doporučený postup následující: podejte odvolání na škole, kam byste raději (pozor, musíte to stihnout do tří dnů od sdělení výsledků), a zároveň odevzdejte zápisový lístek tam, kde už jste přijati, abyste si zajistili místo. Pokud vám odvolání vyjde, můžete požádat o stažení zápisového lístku.

Nevzali mě nikam. Co se zápisovým lístkem?

Nechte si ho. Podejte odvolání, přihlaste se na školu, která pořádá druhé kolo přijímacích zkoušek. Pokud to dopadne, odevzdejte ho tam, kam se nakonec dostanete.  

 
DOPORUČENÉ ČLÁNKY


Líbil se vám náš článek nebo k němu máte co říct? Ohodnoťte ho a okomentujte. Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. Můžete ho i sdílet na svém facebooku.

Přihašte se přes facebook, twitter nebo Zaregistrujte se
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments


Pro komentování se přihlaste



Vyberte si,
jaké téma Vás nejvíce zajímá
a dejte se do čtení.

Články pak můžete dále filtrovat. Například dle
věku dítěte a jejich hodnocení.

Staňte se členem naší komunity.

Nechte si posílat ty nejzajímavější články ze světa vzdělávání
a odebírejte náš Facebook.

Buďte naší součástí.