Pět tipů, jak jednat, abyste po prázdninách nepotřebovali právníka


Je vhodné uzpůsobit prostředí tak, aby se předešlo závažným úrazům. FOTO: Shutterstock

Když se dítě vážněji zraní, není to příjemná situace pro nikoho. Zranění ošetří lékaři, někdy však případ může mít i právní dohru. Zeptali jsme se proto advokátky Alice Kubů Frýbové ze společnosti Holubová advokáti, jak by doporučovala se na takové situace připravit.

Tip číslo 1: Sjednejte si cestovní a úrazové pojištění

První tip asi příliš nepřekvapí. Ale jen tak pro jistotu – cestovní pojištění se prostě hodí. Každopádně s dětmi má smysl přemýšlet i o připojištění storno, které kryje situace, kdy někdo onemocní a rodina nemůže vůbec odjet. Dále existuje úrazové pojištění, a to buď jako součást cestovního balíčku, nebo extra pojištění, které se často třeba uzavírá na jeden rok nezávisle na vycestování. „Pokud už rodina takové pojištění má uzavřené i pro děti, pak stojí za to zkontrolovat, zda se vztahuje i na úrazy v zahraničí. To totiž není automaticky,“ říká advokátka Alice Kubů Frýbová. 

Tip číslo 2: Připravte prostředí

Zůstáváte doma a děti budou hlavně na zahradě? Nebo si budou běhat s kamarády na ulici? Je vhodné uzpůsobit prostředí tak, aby se předešlo závažným úrazům. Podle Dětského krizového centra patří mezi časté prázdninové úrazy dětí poranění hlavy a páteře, se vzrůstající oblibou grilování narůstají počty případů popálenin. „Už padly i trestní rozsudky proti rodičům, kterým dítě na jejich vlastní zahradě spadlo do otevřené studny,“ upozorňuje advokátka Alice Kubů Frýbová. O to víc to samozřejmě platí na staveništích, u bazénů nebo pokud si děti hrají právě na ulici před domem.

Tip číslo 3: Ověřte organizátory tábora

Je dobré, aby si rodiče ověřili důvěryhodnost organizace, se kterou dítě jede na tábor. To se dá zjistit například tím, jak dlouhou má spolek nebo firma historii. V případě, že se nejedná o neziskovou organizaci, by také měla mít živnostenské oprávnění pro pořádání zájezdů. Doporučuje se si také předem zjistit, že organizace (zisková i nezisková) má sjednáno pojištění pro případ odpovědnosti. Pokud by se dítě na táboře zranilo, bude se z tohoto pojištění pro něj hradit odškodnění.

Tip číslo 4: Buďte připraveni, kdyby úraz nastal

Není třeba připomínat, že zásadní je poskytnout první pomoc, a to buď zavoláním záchranné služby, nebo i jinak. Při dovolené na horách je dobrá aplikace Záchranka, ze které lze vyslat signál horské službě, že potřebujete pomoc. Aplikace sama odešle GPS souřadnice horské záchranné službě a ta ví, kde hledat. Dále je třeba mít s sebou na dovolených lékárničku a léky, které dítě užívá, případně léky proti alergiím.

Tip číslo 5: Řekněte si o odškodnění

Tady se jedná o situace, kdy se dítě zraní, když se o něj má starat někdo jiný než rodič. Dítě se může zranit třeba pořadateli tábora, ale i v důsledku mokré podlahy v hotelu, kde dítě upadne. Nejčastějšími příčinami úrazů jsou však dopravní nehody. Veškerá vozidla v Evropské unii by měla mít sjednáno povinné ručení, ze kterého se odškodnění platí. V praxi to znamená, že případné uplatňování nároků je jednodušší a není třeba se bát, že řidič nemá dostatek finančních prostředků, odškodnění platí pojišťovna. „Srazí-li tedy vás nebo vaše dítě v Itálii na dovolené italský řidič, můžete požadovat odškodnění po jeho pojišťovně v České republice, což je fajn. Podle závažnosti úrazu a toho, jestli má nebo nemá trvalé následky, se odškodnění pohybuje od tisíců do milionů korun,” popisuje situaci advokátka Alice Kubů Frýbová. 

 
DOPORUČENÉ ČLÁNKY


Líbil se vám náš článek nebo k němu máte co říct? Ohodnoťte ho a okomentujte. Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. Můžete ho i sdílet na svém facebooku.

Přihašte se přes facebook, twitter nebo Zaregistrujte se
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments


Pro komentování se přihlaste



Vyberte si,
jaké téma Vás nejvíce zajímá
a dejte se do čtení.

Články pak můžete dále filtrovat. Například dle
věku dítěte a jejich hodnocení.

Staňte se členem naší komunity.

Nechte si posílat ty nejzajímavější články ze světa vzdělávání
a odebírejte náš Facebook.

Buďte naší součástí.