Pět telefonních čísel, které vám (nejen) o prázdninách zachrání zdraví


Když víte, kam zavolat v nouzi, záchrana je blíž. FOTO: Unsplash

Během prázdnin s dětmi poznáváme nová místa, sbíráme lesní plody a vrháme se do nových zážitků. Občas je však výsledek takový, že potřebujeme pomoc zdravotníků. Která čísla by vám určitě neměla chybět v mobilu? 

Aplikace záchranka

Jedete na kole po lese a najednou jste na zemi. Ani nevíte jak. Na nohu se nemůžete postavit a netušíte, kde vlastně jste. Záchranku je vlastně zbytečné volat, protože co byste jí asi tak řekli…

Aplikace Záchranka vás spojí s linkou 155 do tří vteřin, stačí jen po tuto dobu držet tlačítko. Zároveň záchranářům předá vaši přesnou polohu. Jedním klikem také můžete dát najevo, že nemůžete mluvit. Záchranáři tak budou vědět, že máte problém a není to jen falešný poplach. Do aplikace si můžete vyplnit jednak své číslo, krevní skupinu, zdravotní problémy, léky, které berete, a také osobu, kterou mají lékaři v případě potíží kontaktovat. Aplikace také podle vaší polohy vyhledá nejbližší pohotovost či resuscitační přístroj.

Toxikologická linka

Dítě vám radostně přijde ukázat bobule, které ochutnalo s tím, že to sice nechutná jako borůvky, ale je to také dobré. A vy netušíte, jestli je to jedovaté a jak moc máte panikařit. Nebo za vámi přijde s prázdným platíčkem od vitamínů s tím, že tyhle bonbony vlastně ani nejsou dobré. Co teď? Volat záchranku? Kde zjistit, jestli je daná rostlina jedovatá nebo jestli se může dítě předávkovat B-komplexem? 

Toxikologické středisko, zřízené Klinikou pracovního lékařství Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a 1. Lékařskou fakultou Univerzity Karlovy provozují toxikologickou linku. Na číslech 224 919 293 nebo 224 915 402 vám v jakoukoliv denní i noční dobu odborníci poradí, jak postupovat při otravě. Poradí u otrav jak rostlinami, tak i léčivy či čistícími prostředky. Obrátit se na ně můžete i v případě otravy zvířat. Bližší informace k problematice najdete na www.tis-cz.cz

Zdravotní poradenská služba

Dítěti neklesá teplota. Nevíte, jestli je čas na další lék na horečku nebo raději počkat. Nejste si jistí, jak léky kombinovat. Nevíte, jak dál, ale zároveň cítíte, že vaše situace není tak akutní, abyste volali na linku 155. 

Pak zavolejte call centrum Středočeské záchranné služby, které funguje při Středočeské záchranné službě na bezplatné lince 800 888 155. Profesionální zdravotníci vám poradí, případně přepojí na záchrannou službu. 

155/150/158

Pětka – nula – osmička. Také se vám pletou čísla záchranné služby, hasičů a policie? Především v krizových situacích je často těžké si je hned vybavit. Naštěstí na to existuje mnemotechnická pomůcka, díky které tato tři čísla nespletou ani malé děti. 

Číslo záchranné služby je 155 – posledním číslem je 5, která vypadá jako vozík pro nemocné. 

Číslo hasičského záchranného sboru je 150 – posledním číslem je 0 a ta připomíná rybník, který hasiči potřebují, aby nabrali vodu. 

Číslo Policie ČR je 158 – posledním číslem je 8, která vypadá jako pouta pro zločince. 

Evropské číslo tísňového volání 

Ať budete potřebovat pomoc v jakémkoliv státě Evropské unie, zavolejte 112. Je to jednotné číslo, které je ve všech zemích stejné. Kromě států EU platí také ve Švýcarsku, Norsku, Lichtenštejnsku či na Islandu. Jeho výhodou je, že i když nebudete umět přesně určit, kde jste, dokáží přes něj záchranáři získat vaši polohu. Operátoři mluví jazykem konkrétní země, ve které se nacházíte, často jsou však schopni se dorozumět například i v angličtině nebo dalších jazycích. 

 
DOPORUČENÉ ČLÁNKY


Líbil se vám náš článek nebo k němu máte co říct? Ohodnoťte ho a okomentujte. Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. Můžete ho i sdílet na svém facebooku.

Přihašte se přes facebook, twitter nebo Zaregistrujte se
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments


Pro komentování se přihlaste



Vyberte si,
jaké téma Vás nejvíce zajímá
a dejte se do čtení.

Články pak můžete dále filtrovat. Například dle
věku dítěte a jejich hodnocení.

Staňte se členem naší komunity.

Nechte si posílat ty nejzajímavější články ze světa vzdělávání
a odebírejte náš Facebook.

Buďte naší součástí.