Jde se připravit na jednotné přijímací zkoušky zdarma? Přinášíme několik tipů


Kde najdu chatbota? FOTO: Kateřina Lánská

Už za měsíc, 13. a 14. dubna zasednou k jednotným přijímacím zkouškám na střední školy žáci, kteří se hlásí na čtyřleté obory, 17. a 18. dubna pak zájemci o studium na šestiletých a osmiletých gymnáziích. Na obory s maturitou včetně gymnázií se letos hlásí rekordních 111 tisíc uchazečů. To je zhruba o třináct tisíc víc než loni. 

Příprava na obávané testy už je v plném proudu. Vyzkoušeli jsme za vás několik tipů, které vám či vašim dětem pomohou. Všechny jsou zcela zdarma.

Matematika, 5. ročník, 17 testů z minulých let

Jednou u nich je aplikace České školní inspekce s názvem InspIS SETmobile. Po jejím bezplatném stažením a úspěšné registraci kliknete na ikonu „domácí testování“, v menu si zvolíte „nabídka testů“ a vyjede vám soupis mnoha stovek testů pro různé třídy z různých předmětů. V její databázi si můžete vyzkoušet nejen všechny testy, které byly využity při jednotných přijímacích zkouškách v minulých letech, ale také například i testy z maturit a nebo ty, které procvičují učivo základní školy. 

Pro lepší orientaci si můžete s pomocí ikony s lupou vyhledat jen testy, o které máte zájem. Například Přijímací zkoušky – 5. ročník – Matematika. A vyjede vám soupis sedmnácti testů z minulých let – různých termínů řádných i náhradních, stejně jako i testy ukázkové. 

„Je to možnost, jak si testové otázky vyzkoušet, zjistit, jakou očekávat obtížnost a další zkušenosti, což přinese u zkoušky snížení stresu z nové situace a větší možnost koncentrovat se na řešení. Tato forma pomůže zejména žákům, kteří nejsou zvyklí na testový způsob ověřování znalostí,“ popisuje výhody náměstek ústředního školního inspektora Pavel Kovář.

Aplikace InspIS SETmobile je určena do chytrých telefonů a tabletů. Testy dokáže sama vyhodnocovat, nabízí však jen výsledky, nepopisuje řešení. 

Jak dojít ke správnému výsledku?

Několik testů nabízí na svém webu zdarma k vyzkoušení také přímo Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (CERMAT). Po přihlášení na webu https://procvicprijimacky.cermat.cz/ si můžete vyzkoušet některý z testů, jedná se však o výrazně menší množství, například u zmíněného testu matematiky na osmiletá gymnázia se jedná jen o sedm exemplářů. Test navíc nefunguje jako klasický interaktivní i s vyhodnocením, jeho správnost si musíte ověřit sami podle zobrazených výsledků. 

Po zahájení testu se vám objevují postupně jednotlivé úkoly, výpočet si zapíšete na papír, stejně jako výsledek a kliknete na „hotovo“. Tak se dostanete k další a další úloze. Stejně jako v případě testů v aplikaci InspIS SETmobile běží automaticky i časomíra, abyste měli přehled, jestli stíháte.

Velkou výhodou těchto „cermatích“ zkušebních testů však je, že nenabízí jen výsledek, ale především postup řešení. Více než k procvičování tak může sloužit k edukaci. 

Když máte hotovo, nebo i kdykoliv během testu, kliknete na „vyhodnotit“ a u každého příkladu se zobrazí tabulka s výsledkem. Pod ní můžete kliknout na „vzorové řešení“ a zjistit, jak k výsledku můžete dojít. 

I když testů na vyzkoušení není mnoho, mnohem více jich najdete na podstránce testových zadání ve formátu pdf. (https://prijimacky.cermat.cz/menu/testova-zadani-k-procvicovani/testova-zadani-v-pdf). Tam jsou testy už od roku 2015, většina z nich také s komentovanými řešeními. Nejedná se však o interaktivní testy. Jejich výhodou je, že si můžete test vytisknout a zkusit si, jak bude vypadat v reálu, včetně instrukcí na úvod. Při ostrých zkouškách vás pak už nic nepřekvapí. Výsledky a řešení pak najdete na dalších stránkách, také ve formátu pdf. 

Když doučuje chatbot

Další možností je bezplatná příprava na jednotné přijímací zkoušky, kterou otevřel EDU AI asistent ve spolupráci s Pedagogickou fakultou. Dostat se na ni můžete buď přes http://edu-ai.eu/, nebo přímo https://roborec.chat/course/ZAr. „Máme pro vás přípravu na přijímací zkoušky na SŠ rozloženou v čase. Připravili jsme výklad i testy,“ vítá nové příchozí chatbot. 

Zatím jsou v ní přístupné dvě lekce z matematiky (procenta a převody jednotek), postupně budou přibývat další. Brzy by také měly být zpřístupněny lekce pro doučování češtiny. 

Po registraci zadává úkoly chatbot, přičemž uživatelé mají možnost lekci buď přeskočit, zvolit si jednodušší úkol, nebo spustit výukové video. „Odkazujeme na videa, která už existují a považujeme je za kvalitní, například z celosvětové Khan Academy,“ říká Antonín Jančařík, proděkan pro vědu a výzkum Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy. V dohledné době budou součástí chatbotu i testové příklady z minulých let. Nebude se však jednat o testy celé, nýbrž o výběr konkrétních příkladů určitého jevu. „Těch bude pět a budou mezi nimi různé stupně obtížnosti,“ popisuje Antonín Jančařík. Kromě výsledku se pak také dozvíte, kolik žáků daný příklad dokázalo přímo při přijímacím řízení vyřešit a jak si tedy stojíte v konkurenci.

Nevýhodou EDU AI je, že si v tuto chvíli není možné vybírat oblasti, které si chcete procvičit, po přihlášení se vám zobrazuje nabídka vždy od první lekce a musíte přeskakovat až k té, kterou potřebujete. Tato pomůcka je také v současné době koncipována jen pro čtyřleté obory. Výhodou jsou naopak zmíněné odkazy na kvalitní videa, které umožní látku pochopit a ne se jen seznámit s výsledkem, případně strohým postupem.

 
DOPORUČENÉ ČLÁNKY


Líbil se vám náš článek nebo k němu máte co říct? Ohodnoťte ho a okomentujte. Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. Můžete ho i sdílet na svém facebooku.

Přihašte se přes facebook, twitter nebo Zaregistrujte se
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments


Pro komentování se přihlaste



Vyberte si,
jaké téma Vás nejvíce zajímá
a dejte se do čtení.

Články pak můžete dále filtrovat. Například dle
věku dítěte a jejich hodnocení.

Staňte se členem naší komunity.

Nechte si posílat ty nejzajímavější články ze světa vzdělávání
a odebírejte náš Facebook.

Buďte naší součástí.