Doporučujeme: Při volbě školy a povolání pomohou užitečné nástroje a aplikace


"Doporučuji nespoléhat jen na katalogy, ale vždy navštívit webové stránky školy," říká kariérová poradkyně Lucie Václavková. FOTO: Gabriela Pausa

V ideálním světě by na každé škole bylo pro děti dostupné kariérové poradenství, které by podpořilo děti při sebepoznání, orientaci ve světě práce a následné volbě studijní či profesní dráhy. Situace se bohužel velmi liší mezi jednotlivými kraji i školami. Někde mají kariérko zavedené systematicky; poradce ví, co dělá, funguje spolupráce s rodiči, firmami, dalšími aktéry. Jinde je kariérové poradenství pořád v plenkách.

Naštěstí máme dnes k dispozici užitečné pomocníky, které mohou být záchranou pro děti, jejich rodiče i učitele. A samozřejmě ideální je nezačínat s výběrem v pololetí devítky, ale ideálně už v osmé nebo na konci sedmé třídy. Čas letí rychleji, než by se na první pohled zdálo.

Podpora při výběru školy

V České republice máme ve srovnání se zahraničím velmi širokou nabídku oborů na středních školách, není proto divu, že výběr toho pravého je poměrně náročná záležitost. Na druhou stranu už nemusíme jako za našeho mládí spoléhat na Učitelské noviny nebo poradce a pedagogy na základkách. Vyhledávání v nejrůznějších online platformách zvládne i dospívající potomek a ještě si přitom vylepší své digitální kompetence.

Projekt celostátního rozsahu Infoabsolvent, který spravuje Národní pedagogický institut, ocení zejména žáci ZŠ, jejich rodiče, kariéroví poradci, učitelé i další subjekty. Nabízí pomoc při hledání vzdělávací a profesní dráhy, ve formě databáze škol, informacích o trhu práce, představení oborů i profesí. V katalogu škol můžete vyhledávat podle oboru, lokality i profese a řady dalších filtrů. V sekci praktických rad a doporučení najdete například tipy pro přijímačky na střední školy, co dělat, když se dítě na střední školu nedostane, včetně přehledu volných míst na středních školách ve všech krajích.

Komerční alternativou jsou projekty Atlas školství či katalog Střední školy, kde oceníte například přehled dnů otevřených dveří či veletrhů škol

Na regionální úrovni fungují například projekty Průvodce kariérou, Průvodce školami (Zlínský kraj), Volba kariéry (Moravskoslezský kraj), Impuls pro kariéru (Jihočeský kraj), Studujvpk (Plzeňský kraj) či Výběr školy (Jihomoravský kraj). Jsou orientované na studijní příležitosti v konkrétních krajích, získávání praxe, nabídky poradenství a další regionální informace.

Ať už se jedná o mladé lidi na samém začátku jejich profesní dráhy, nebo o zkušené uchazeče měnící profesní směr, všichni se potřebují orientovat ve světě práce a povolání. Naštěstí i zde máme k dispozici pěknou řádku zdrojů.

Doporučuji ale nespoléhat jen na katalogy, ale vždy navštívit webové stránky školy. Zajímejte se o nabízené obory, učební/studijní plán a školní vzdělávací program, informace o přijímačkách, napojení na praxi a uplatnění absolventů, prostředí, vybavení, atmosféru, vyučující i způsob výuky, mimoškolní aktivity či studentské projekty. Sociální sítě školy pak dovolují nahlédnout do běžného života školy a studentů.

Jak se vyznat v povoláních a profesích

Ať už se jedná o mladé lidi na samém začátku jejich profesní dráhy, nebo o zkušené uchazeče měnící profesní směr, všichni se potřebují orientovat ve světě práce a povolání. Naštěstí i zde máme k dispozici pěknou řádku zdrojů, od názorných aplikací přes oficiální informační systémy až po nejrůznější online platformy a katalogy.

Aplikace Můj život po škole ukazuje (nejen) studentům, co je čeká po skončení školy, spojuje přitom kariérové vzdělávání i finanční gramotnost. Představuje jednotlivé profese, pracovní náplň, možnosti budoucího uplatnění, vhodné vzdělání i obory, včetně výše výdělku. Kromě toho tato praktická apka provede žáky a studenty životními náklady, takže si mohou vyzkoušet, jak s platem za zvolenou práci vyžijí. Povolání je možné vybírat podle oborů, seznamu povolání, ale také podle způsobu práce. Aplikace stojí za vyzkoušení, i když nejste zrovna z Moravskoslezského či Karlovarského kraje, pro které nabízí informace o výši mzdy a uplatnění na trhu práce. 

Skvělým průvodcem ve světě práce pro žáky (a především studenty) je online platforma Kariérko. Jednotlivé profese představuje formou strukturovaných článků, podcastů a videí, nabízí také užitečné tipy a informace pro hledání práce, volbu povolání i výběr školy. Vřele doporučuji také praktické pracovní listy, které pomohou studentům ujasnit jejich směřování, konkrétní školu, ale také třeba vytvořit životopis či motivační dopis.

Národní soustava povolání je veřejně dostupná databáze profesí spravovaná Ministerstvem práce a sociálních věcí. Najdete zde popis jednotlivých povolání, pracovní činnosti, předpoklady pro jejich vykonávání (vzdělání, znalosti, dovednosti, kompetence) i přibližnou výši výdělku. Dozvíte se tak, jak které povolání vypadá a jaká cesta k němu vede. Tato databáze obsahuje 2163 popsaných povolání i jejich specializací a díky pravidelným aktualizacím celkem drží krok s dobou a představuje i nově vznikající profese.

Na pracovních portálech kromě nabídek najdete také Encyklopedii profesí, kde jsou stručně popsány typické činnosti, pracovní náplně a zkušenosti vhodné pro danou pozici pro více než 200 povolání z různých oborů. Výhodou je, že kromě obecného popisu jsou zde také rovnou odkazy na aktuální pracovní nabídky od zaměstnavatelů.

Pokud vaše dítko láká IT, oceníte projekt O práci v IT od neziskovky Czechitas. Na tomto webu prezentují 12 typických IT pozic, které se často objevují v nabídkách firem. Pozice jsou představené formou videa a infografik, jež vycházejí z rozhovorů s lidmi, kteří v uvedených profesích pracují. Oproti výše uvedeným platformám ukazuje také běžný pracovní den či týden, různé úrovně profese, cestu k profesi i její budoucnost. Naší rodině tento projekt významně pomohl při rozhodování mezi dvěma IT obory studia na střední škole.

Není nad zážitek a zkušenost

Uvedené nástroje jsou velmi užitečným pomocníkem, ale není nad osobní zážitky a zkušenosti. Při výběru školy pomohou rozhovory se studenty, absolventy či pedagogy školy. O povolání si zase můžeme udělat lepší obrázek díky povídání s někým, kdo ho vykonává. Vlastní zážitek pak zprostředkují dny otevřených dveří, burzy škol, exkurze či vlastní mimoškolní aktivity.

A co osobnostní testy?

Na toto téma se vedou velké diskuse nejen mezi rodiči, ale také v komunitě kariérových poradců. Na jednu stranu mohou doplnit další dílek do skládanky, na druhé straně velmi záleží na interpretaci jejich výsledků a jen stěží obsáhnou celý proces sebepoznání a orientaci v měnícím se světě práce a vzdělávání. Nestačí jen znát konkrétní obor či profesi, protože konkrétní obsah a prostředí se může velmi lišit.

Lucie Václavková je kariérová poradkyně. Vystudovala VŠE v Praze, kde také několik let učila a bádala na katedře personalistiky. Poté působila v neziskovkách jako poradkyně v projektech pro lidi znevýhodněné na trhu práce (ženy, migranti, lidé nad 50). V současné době pracuje na volné noze. Za svoje aktivity získala třikrát ocenění Národní cena kariérového poradenství. Má tři děti.

Našli jste v článku chybu? Napište nám prosím na korektor@eduin.cz

 
DOPORUČENÉ ČLÁNKY


Líbil se vám náš článek nebo k němu máte co říct? Ohodnoťte ho a okomentujte. Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. Můžete ho i sdílet na svém facebooku.

Přihašte se přes facebook, twitter nebo Zaregistrujte se
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments


Pro komentování se přihlaste



Vyberte si,
jaké téma Vás nejvíce zajímá
a dejte se do čtení.

Články pak můžete dále filtrovat. Například dle
věku dítěte a jejich hodnocení.

Staňte se členem naší komunity.

Nechte si posílat ty nejzajímavější články ze světa vzdělávání
a odebírejte náš Facebook.

Buďte naší součástí.