Poradna: Za neomluvenou absenci podmínečné vyloučení?



Dotaz: Dobrý den, chci se zeptat, jestli může třídní učitel udělit žákovi za neomluvenou absenci (100 hodin) podmínečné vyloučení (trest) a trojku z chování (hodnocení žáka). Děkuji Kudibal

Odpověď: Dobrý den, požádali jsme o odpověď ředitele ZŠ Magic Hill, PhDr. Jana Vodu, Ph.D.:

V první řadě je nutné připomenout ustanovení školského zákona č. 561/2004 Sb., ve znění jeho poslední novely 472/2011 Sb.

Podle §67, odst. 1 je „zletilý žák nebo zákonný zástupce nezletilého žáka povinen doložit důvody nepřítomnosti žáka ve vyučování nejpozději do 3 kalendářních dnů od počátku jeho nepřítomnosti.“

A dále §68, odst. 2: „Jestliže se žák, který splnil povinnou školní docházku, neúčastní po dobu nejméně 5 vyučovacích dnů vyučování a jeho neúčast není omluvena, vyzve ředitel školy písemně zletilého žáka nebo zákonného zástupce nezletilého žáka, aby neprodleně doložil důvody žákovy nepřítomnosti; zároveň upozorní, že jinak bude žák posuzován, jako by vzdělávání zanechal. Žák, který do 10 dnů od doručení výzvy do školy nenastoupí nebo nedoloží důvod nepřítomnosti, se posuzuje, jako by vzdělávání zanechal posledním dnem této lhůty; tímto dnem přestává být žákem školy.“

To je samozřejmě krajní řešení, nicméně tato právní norma zakládá pravomoc ředitele školy žáka tzv. „vyloučit“ nebo „podmínečně vyloučit“, jak je uvedeno v dotazu. Z otázky ovšem jednoznačně nevyplývá, zda se nejedná o žáka plnícího povinnou školní docházku – v takovém případě by jakákoli forma vyloučení byla nepřípustná.

K problematice snížené známky – podrobnosti k výkonu práv a povinností dětí, žáků, studentů a jejich zákonných zástupců ve škole nebo školském zařízení stanoví školní řád podle § 30 školského zákona. Školní řád obsahuje také pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků a studentů, a může tudíž obsahovat i taxativní vymezení důvodů pro snížení známky z chování. V § 22 téhož zákona se jako prvotní povinnosti žáků a studentů uvádí „řádně docházet do školy nebo školského zařízení a řádně se vzdělávat“. Snížení známky za neomluvenou absenci je tedy namístě.

V každém případě by se měli rodiče i škola pokusit spojit své síly k společnému řešení tak vysoké absence žáka, dříve než dojde na represi. Držím palce. Jan Voda

 Lucie Slejšková, Rodiče vítáni

 
DOPORUČENÉ ČLÁNKY


Líbil se vám náš článek nebo k němu máte co říct? Ohodnoťte ho a okomentujte. Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. Můžete ho i sdílet na svém facebooku.

Přihašte se přes facebook, twitter nebo Zaregistrujte se
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
65 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Dotaz na neomluvenou hodinu.
Dotaz na neomluvenou hodinu.
8. 5. 2012 08:56

Dobrý den,ráda bych se zeptala za co je možné udělit neomluvenou hodinu.Syn chodí do 6 třídy.Tělocvik mají spojený s chlapci ze 7 třídy.Rozdělili se na 2 skupiny.První hrála nějakou hru a druhá měla hrát fotbal.Učitelka sledoval první skupinu a druhá skupina se tudíž věnovala volné zábavě (posedávali v trávě a povídali si).Pani učitelka jim zdělila ,že nerespektovali učitelku tim že nehráli fotbal a že jim za to uděluje neomluvenou hodinu.Má na to učitelka právo udělit jim neomluvenou hodinu jestliže chlapci na tělocviku byli ,sice tam chvilku lelkovali ale nevím zda je to důvod .
Děkuji Monika

Lucie Slejšková
Lucie Slejšková
13. 6. 2012 19:57

Neomluvená hodina znamená, že žák NENÍ PŘÍTOMEN ve škole/třídě a jeho absence NENÍ OMLUVENA ZÁKONNÝM ZÁSTUPCEM. To znamená, že na Vámi popisovanou situaci opravdu nelze vztáhnout. Spíše je s podivem, že žáci byli bez dozoru učitele, což je evidentní pochybení. Doporučovala bych obrátit se na ředitele/ředitelku školy a žádat vysvětlení.

Patrik Diga
Patrik Diga
16. 2. 2017 16:47

Dobry den chtěl bych se zeptát kám chodí neomluvene hodiny z střední školy ,,

Podmínečně vyloučení
Podmínečně vyloučení
4. 6. 2012 19:53

Dobrý den, chci se zeptat jestli se dá podmínečné vyloučení přetáhnout i do dalšího školního roku?. Děkuji za odpověď

Lucie Slejšková
Lucie Slejšková
13. 6. 2012 20:04

Dle školského zákona, paragraf 31, odst. 2 je ředitel školy povinen stanovit zkušební lhůtu, po kterou podmínečné vyloučení „trvá“- a to nejdéle na dobu jednoho roku.

Dopustí-li se žák nebo student v průběhu zkušební lhůty dalšího zaviněného porušení povinností stanovených tímto zákonem nebo školním nebo vnitřním řádem, může ředitel školy nebo školského zařízení rozhodnout o jeho vyloučení. Žáka lze podmíněně vyloučit nebo vyloučit ze školy pouze v případě, že splnil povinnou školní docházku.

Neomluvená absence
Neomluvená absence
14. 1. 2013 20:39

Dobrý den, chtěl bych se zeptat za kolik neomluvených hodin má ředitel školy právo studenta vyloučit. (Jedná se o SOU 3 letý obor)

Lucie
Lucie
14. 1. 2013 23:05

Dobrý den,

školský zákon stanovuje základní podmínky, ty byly zmíněny v první odpovědi k tomuto dotazu (jedná se o § 68 školského zákona). Další podmínky, jako je např. počet neomluvených hodin, za které učitel navrhuje podmínečné vyloučení či vyloučení stanovuje školní řád (tedy každá škola individuálně). Školní řád ovšem musí schválit školská rada (§ 168 školského zákona).

Protože je však vyloučení ze studia považováno za krajní výchovné opatření, uděluje se zpravidla za vážné přestupky, tedy např. krádeže, šikana nebo v našem případě za vysoký počet neomluvených absencí.

K vyloučení může dojít také tehdy, když je žák podmínečně vyloučen a přestupek opakuje ve zkušební lhůtě, kterou mu škola stanovila.
Každopádně podmínečné vyloučení i vyloučení musí projednat pedagogická rada.

Lucie Slejšková, Rodiče vítáni

Neomluvená absence
Neomluvená absence
13. 2. 2013 18:14

Dobrý den, chtěla bych někoho poprosit o radu. Dcera chodí prvním rokem na střední školu. Byla nemocná a já ji z neznalosti omluvila pouze do omluvného listu, který přinesla sedmý den od začátku nemoci. Nyní dostala za porušení školního řádu, hned ředitelskou důtku. Je možné pozdě omluvené hodiny považovat za neomluvené?
Děkuji za odpověď.
Výborná

gabriela
gabriela
3. 3. 2013 14:31

Dobrý den,
požádali jsme o odpověď ředitelku ZŠ Bratrská škola paní Pavlínu Radovou. Z její odpovědi vyplývá, že podle zákona je povinností omluvit absenci do 48 hodin. Jak bude porušení této povinnosti vyhodnoceno, záleží na pravidlech každé školy.

Gabriela Kynclová, Rodiče vítáni

absence
absence
19. 4. 2013 15:45

Dobry den,
Chtela bych se zeptat, co muze hrozit synovi, ktery (jak jsme prave zjistili) ma 150 omluvenych hodin, pricemz nechodil do skoly a omluvenky si psal sam ( je mu 16let). Po pozvani do skoly, cca po 4 mesicich – (do te doby jsme nemeli sebemenci naznak toho, ze by se neco podobneho delo, )se prislo na tohle. Navrhli jsme mu nejmene 2 z chovani, aby si to uvedomil. Je mozne, ze by v tomto pripade byl vyloucen ze skoly??? Dekuji za odpoved.

gabriela
gabriela
22. 4. 2013 15:39
Reply to  absence

Dobrý den,
děkujeme za důvěru. Váš dotaz zodpovíme v co nejkratší době ve spolupráci s kolegy z Řízení školy.

Gabriela Kynclová

Libor
Libor
3. 7. 2014 11:49
Reply to  gabriela

Neomluvená absence má vždy nějaké příčiny. To, co vyplave po odhalení na povrch, je většinou jen špička ledovce. Aby se nežádoucí jednání neopakovalo, je třeba pátrat po příčinách. Nejlepší je mluvit na toto téma přímo s dítětem, dostat se mu pod kůži. Chtít po něm, aby jasně pojmenovalo a vysvětlilo své chování, nenechat se odbýt nějakou povrchní odpovědí. Pro takováto jednání je nejlepší využít tripartitní schůzky žák – rodiče – škola (třídní, výchovný poradce, příp. školní psycholog). Z formálního hlediska řeší problematiku školský zákon a na něj navazující předpisy, detailněji by to mělo být upraveno ve školním řádu každé školy.
Ve vašem konkrétním případě jde o poměrně rozsáhlou absenci. Byla sice omluvena, ale přímo nezletilým žákem, takže není platná. Jde tedy o neomluvenou absenci, váš syn se navíc dopustil podvodu. V takto závažném případu by škola mohla přizvat i OSPOD (orgán sociálně-právní ochrany dětí, v praxi většinou sociální odbor příslušného městského úřadu). Vždy je vhodné začít hned se školou otevřeně jednat, rodině i škole jde o společný cíl a to je výchova dítěte. S ohledem na věk syna usuzujeme, že navštěvuje střední školu a má splněnou povinnou školní docházku. V takovém případě škola může přikročit i k podmínečnému, případně úplnému vyloučení ze školy. Je to až krajní řešení a vždy je nejlepší se konstruktivním přístupem dohodnout na společném postupu. Dvojky z chování „aby si to dítě pamatovalo“ většinou nedosáhnou kýženého efektu, pouze zakonzervují problém a v dotyčném vyvolají pocit, že to prošlo relativně hladce. Vždy je lepší především hledat příčinu a tu odstranit, aby se zabránilo recidivě.
Miroslav Hřebecký – manažer vzdělávání a služeb – Eduin

pavla
pavla
24. 3. 2015 17:37
Reply to  absence

dobrý den, chtela bych se zeptat, chodím na stredni skolu a dostala jsem 32 neomluvench hodin a mám jich pár i zameškanych.známky mám jinak dobré.chtěla bych se zeptat jaký postih z toho mužu mít?odepište prosím na email.dekuji

Neomluvené hodiny
Neomluvené hodiny
10. 6. 2013 13:36

Dobrý den. Potřebovala bych poradit: dnes se mi ozvala základní škola od dcery, že jí navrhují dvojku z chování, z důvodu neomluvených hodin. Já jsem jí sice hodiny ve škole omluvila z důvodu nemoci, ale dceru viděla ředitelka školy venku, jak prý kouřila, přestože nebyla ve škole (já jsem bohužel v té době byla v zaměstnání). ZŠ mi sdělila, že neomluvené hodiny dcery nahlásí na sociálce a prý mě nemine zaplacení pokuty, za to, že dcera bude mít neomluvené hodiny. Jedná se mi také o to, jak vysoká může být pokuta? Dcera studuje poslední ročník základní školy. Škola doposud se mnou nijak neřešila dcery absenci, a to, že jí viděli venku a najednou pár dnů před ukončením ZŠ mi bylo tohle sděleno. Předem děkuji za odpověď.

Libor
Libor
3. 7. 2014 11:52

V zásadě jako předchozí příspěvek.
Neomluvená absence má vždy nějaké příčiny. To, co vyplave po odhalení na povrch, je většinou jen špička ledovce. Aby se nežádoucí jednání neopakovalo, je třeba pátrat po příčinách. Nejlepší je mluvit na toto téma přímo s dítětem, dostat se mu pod kůži. Chtít po něm, aby jasně pojmenovalo a vysvětlilo své chování, nenechat se odbýt nějakou povrchní odpovědí. Pro takováto jednání je nejlepší využít tripartitní schůzky žák – rodiče – škola (třídní, výchovný poradce, příp. školní psycholog). Z formálního hlediska řeší problematiku školský zákon a na něj navazující předpisy, detailněji by to mělo být upraveno ve školním řádu každé školy.
K případné pokutě – sociálka k ní sahá většinou až jako ke krajnímu řešení. Pokuta může být uložena řádově v tisících korun.
Pokud rodiče žáka spolupracují a mají zájem o řešení problému, je vysoká pravděpodobnost dohody všech stran bez uložení sankcí.
Komunikovat s rodiči by měla především škola. Předáním „případu“ na sociálku by si sice situaci (z krátkodobého pohledu) velmi usnadnila, ale zcela jistě by to zkomplikovalo či zcela znemožnilo celou situaci vyřešit s ohledem na zájem žáka a potažmo i školy. Problém má zcela jistě i samotná škola, dcera nechodila na výuku k nim, oni se měli zajímat – je zřejmé, že i škola tak nese svůj dílek viny.

Miroslav Hřebecký – manažer vzdělávání a služeb – Eduin

dotaz
dotaz
23. 9. 2013 17:38

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat,můj syn měl 30 neomluvených a 150 omluvených hodin,bylo mu uděleno podmínečné propuštění ze školy,tři měsíce před koncem školního roku,podmínečné propuštění neporušil,ale bohužel propadl,proto jsme požádali o opakování druhého ročníku,které mu bylo odmítnuto,má smysl se odvolávat,neporušil školní řád žádnou např.krádeží šikanou atd.jen měl neomluvené hodiny a hlavně hodně omluvených,což je asi také problém.

Libor
Libor
3. 7. 2014 11:54
Reply to  dotaz

Nelze směšovat dvě věci – jednou z nich je podmínečné vyloučení. Druhou je opakování ročníku. Jestliže žádost rodičů o opakování byla zamítnuta, jde o samostatný akt ředitele školy, na který má plné právo (měl by si vyžádat pouze stanovisko pedagogické rady, k němuž by měl ovšem pouze přihlédnout). V tomto rozhodnutí o opakování ročníku nehraje formálně podmínečné vyloučení roli, neformálně pochopitelně může dotvářet vizitku dotyčného žáka, kterou bere ředitel při posuzování žádosti v úvahu. Vše zlé může být pro něco dobré. Přestupem na jinou školu má syn možnost začít, poučen předchozí neblahou zkušeností k čemu takové jednání vede, s čistým štítem, bez nálepky. Může se soustředit plně na zvládnutí předmětů.
Rodičům doporučuji nastavit od počátku intenzivní komunikaci především s třídním učitelem, aby byla zpětná vazba o docházce, chování i studijních výsledcích dítěte. Tuto komunikaci nemá smysl před synem skrývat, naopak. Prevence je vždy polovina úspěchu.

Miroslav Hřebecký – manažer vzdělávání a služeb – Eduin

dotaz
dotaz
23. 9. 2013 18:28

Ještě jsem se chtěla zeptat,pokud odvolání nepodám,nebo synovi po odvolání nepovolí opakovat druhý ročník,je možné v takové situaci přejít na úplně jiný obor a hned do druhého ročníku?nebo musíme počkat do příštího roku a přihlásit syna na jiný učební obor a znovu do prvního ročníku?mám hrozný pocit s toho,že bude celý rok doma jen tak,je mu 17 let,tak že se bude asi jinak muset přihlásit na pracovní úřad?Omlouvám se za tolik dotazů.ale jsem docela bezradná :-(.Děkuji moc za odpovědi.

gabriela
gabriela
23. 9. 2013 21:02
Reply to  dotaz

Dobrý večer,
dotaz předáváme kolegům z Řízení školy, jakmile budeme mít odpověď, pošleme Vám ji na uvedenou adresu.

S pozdravem
G.Kynclová

dotaz
dotaz
24. 9. 2013 22:35
Reply to  gabriela

Děkuji a strašně moc budu vděčná za odpověď.

Libor
Libor
3. 7. 2014 11:57
Reply to  dotaz

Pro přestup na jinou školu platí pravidlo, že o přijetí a zařazení do příslušného ročníku rozhoduje ředitel nové školy, kam má žák nastoupit. Obecně se postupuje tak, že žák naváže na poslední uzavřený ročník. Pokud na předchozí škole neudělá žák opravné zkoušky, ročník neukončil a většinou mu není započítán. Mohou mu být stanoveny i rozdílové zkoušky, zejména u vyšších ročníků v případě přestupu mezi dosti odlišnými studijními obory. Vždy je to na dohodě s vedením nové školy.

Miroslav Hřebecký – manažer vzdělávání a služeb – Eduin

RADKA SIVÁKOVÁ
RADKA SIVÁKOVÁ
25. 4. 2014 13:43
Reply to  dotaz

Dobrý den,jsem ted ve stejné situaci se synem.Podmínečné vyloučení ze školy 1.ročníku průmyslovky.Co dál,když ho vyloučí ?Můžete mi poradit jak dál postupovat,jak jste tenkrát řešila situaci Vy ? Děkuji Radka

Libor
Libor
3. 7. 2014 12:00

Opět lze říci, že odpověď principiálně vyplývá z předchozího.
Syn bude muset přijmout opatření, které mu škola uloží s ohledem na jeho prohřešek. Škola by měla v takové situaci postupovat dle platné legislativy a vnitřních předpisů, se kterými jsou žáci školy předem obeznámeni. Vnitřní předpis školy – školní řád se může v detailech lišit. Každopádně je zřejmé, že škola musí být ohledně docházky svých studentů do výuky poměrně nekompromisní a prostor pro zohlednění individuálních situací je problematický.

Přechod na jiný obor, školu a uznání předchozího studia je individuální záležitostí při konkrétním jednání mezi studentem a školou (novou školou). Obecný předpis takové situace konkrétně neřeší.

Libor Kočí – Rodiče vítáni

podmínečné vyloučení
podmínečné vyloučení
24. 10. 2013 10:18

dobry den, chtel bych se zeptat bylo mi udeleno podmínečne vylouceni ze studia ..nedavno jsem dostal dalši 3 poznamky za vyrusovani v hodine neprezouvani..chtel bych se zeptat zda me muzou ue studia vyhodit. a kolik poznamek muzu dostat kdyz uz mam podminku.
dochazku mam v poradku ve skole jsem jeste nechybel.
Děkuji

Libor
Libor
3. 7. 2014 12:02

Při podmínečném vyloučení se ve stanovené lhůtě nesmí žák obecně provinit proti školnímu řádu dané školy. Na škole samotné, respektive na jejím řediteli závisí vyhodnocení závažnosti prohřešku a zvážení dalšího postupu. Pokud škola udělila podmínečné vyloučení, jde o velmi závažný postih, který se neuděluje jen tak. Na místě by asi byla reflexe vašeho chování a přiznání si, že něco by se asi mělo změnit, škola vyloučením říká, že toto dále nechce akceptovat. Logické proto bude, pokud v tom pokračovat budete, že přikročí k vyloučení absolutnímu. Co si o tom promluvit se třídním učitelem, výchovným poradcem, školním psychologem nebo přímo s vedením? Konstruktivní jednání a vzájemné objasnění stanovisek vždy pomůže, často jedna strana neví, jak jednání navenek chápe strana druhá. Ne nadarmo se říká, že kdyby spolu lidé komunikovali, nebyly by války…

Miroslav Hřebecký – manažer vzdělávání a služeb – Eduin

podminěčne vyloučení
podminěčne vyloučení
28. 11. 2013 12:36

dobrý den , dostal jsem podmíněčné vyloučení za 18 neomluvených hodin …..ted mi ten samý učitel který mi napsal i těch 19 mi dal dalších 5 neomluvených ale nic mi neřek jen mi je napsal . zajímalo by mě co bude ted děkuji

Libor
Libor
3. 7. 2014 12:06

Co na to říci?

Opět odpověď principiálně vyplývá z předchozího.

V zásadě – budete muset přijmout opatření, která Vám škola uloží s ohledem na Váš prohřešek a podmínky, jenž byly stanoveny jako rozhodné pro Vaše případné vyloučení ze školy (za jakých podmínek budete případně vyloučen). Škola, by měla v takové situaci postupovat dle platné legislativy a vnitřních předpisů, se kterými jste měl možnost se předem obeznámit.
Dopředu jste věděl „do čeho jdete“.
Vnitřní předpis školy – školní řád se může v detailech lišit.
Každopádně je zřejmé, že škola musí být ohledně docházky svých studentů do výuky poměrně nekompromisní a prostor pro zohlednění individuálních situací je problematický.

Libor Kočí – Rodiče vítáni

Doporučení je prosté: nepište sem do poradny, ale běžte se zeptat osobně dotyčného učitele. Je třeba jednat, ne se domýšlet. A taky si přiznat svůj díl viny a požádat o jednání s pokorou. Konstruktivní komunikací prokážete nejen dobrou vůli a zájem věc řešit, ale i míru své vyspělosti a připravenost na život ve světě dospělých.

Miroslav Hřebecký – manažer vzdělávání a služeb – Eduin

důtka třídního učitele za 1 neomluvenou hodinu
důtka třídního učitele za 1 neomluvenou hodinu
21. 1. 2014 19:56

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli má třídní učitel žáka střední školy právo udělit třídní důtku z důvodu opakované absence = cca 4 pozdní příchody v rozmezí : 2 min., 5 min., 15 minut a 2 min. Za tyto pozdní příchody má 1 neomluvenou hodinu a důtku třídního učitele. Ovšem jeden pozdní příchod byl z důvodu výluky spojů, kdy nemohl nastoupit do přeplněného dopravního prostředku a musel čekat na další spoj, což učitele údajně vůbec nezajímalo.
Děkuji za odpověď J.

Libor
Libor
3. 7. 2014 12:08

Struktura sankcí by měla být na každé škole řešena ve školním řádu. Jestliže se ale jedná o dopravní komplikace a vy ve stanovené lhůtě řádně dítěti absenci jako zákonní zástupci omluvíte, nemůže se jednat o absenci neomluvenou.
Pokud by škola měla o důvodech pochyby, musí ředitel vyzvat zákonné zástupce k jednání, třídní učitel si ale určitě nemůže hrát na inkvizitora. Škola to má na druhou stranu složité a proti neomluveným absencím se jí bojuje jen těžce, nelze se tedy divit, když učitelům občas ujíždí nervy a účel světí prostředky. Nejlepším lékem je vzájemná komunikace rodiny a školy, vždyť máte přeci stejný cíl, kterým je výchova vašeho dítěte.

Miroslav Hřebecký – manažer vzdělávání a služeb – Eduin

Andrea
Andrea
4. 2. 2014 22:49

Dobrý den, mám jen dotaz, zda mám právo omluvit dítěti na ZŠ jednu neomluvenou hodinu z důvodu zaspání, popravdě učitelce řekl že zaspal, a je kvůli tomu zlo. Kdyby lhal že byl u lékaře, tak by byl klid. Takže za pravdu má být kárán. Děkuji za odpověď.

Libor
Libor
3. 7. 2014 12:10
Reply to  Andrea

Dle mého názoru je řešení popsané situace v komunikaci. Pakliže u žáka je taková absence skutečně ojedinělá, neměla by paní učitelka mít problém absenci omluvit.
Formálně samozřejmě omluvenku sepíše rodič. Taková hodina potom nemůže být neomluvená.
Škola, by měla v takové situaci postupovat dle platné legislativy a vnitřních předpisů, se kterými jsou studenti předem obeznámeni. Vnitřní předpis školy – školní řád se může v detailech lišit.

Libor Kočí – Rodiče vítáni

Rodič má právo zaspání omluvit. Pokud tak učiní včas podle pravidel školy, nemůže jít o neomluvenou absenci. Pokud by se situace opakovala pravidelně, měla by škola vstoupit do jednání s rodiči a hledat společně příčiny a možnosti jejich odstranění.

Miroslav Hřebecký – manažer vzdělávání a služeb – Eduin

Eva
Eva
13. 4. 2014 14:14

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jsem v 9třídě měla jsem doma problémy a nechodila jsem do školy mám 40 neomluvenách hodin co za to muže byt?

Libor
Libor
3. 7. 2014 12:14
Reply to  Eva

V zásadě lze říci, že budete muset přijmout opatření, která Vám škola uloží s ohledem na Váš prohřešek.
Škola, by měla v takové situaci postupovat dle platné legislativy a vnitřních předpisů, se kterými jsou žáci školy předem obeznámeni. Vnitřní předpis školy – školní řád se může v detailech lišit. Každopádně je zřejmé, že škola musí být ohledně docházky svých žáků do výuky poměrně nekompromisní a prostor pro zohlednění individuálních situací je problematický.

Měla-li vaše nepřítomnost ve škole příčinu v problémech, které se Vám samotné obtížně řeší, zvážil bych na Vašem místě možnost vyhledat pomoc odbornou (školní výchovný poradce, psycholog, …).

Není špatné si pohovořit o svých problémech s někým, kdo Vám umí pomoci.

Libor Kočí – Rodiče vítáni

Iveta
Iveta
17. 4. 2014 13:10

Dobrý den chtěla bych se zeptat. Moje dcera měla od ledna zdravotní potíže a přišel nám teď dopis že omluvenky byli poupraveny. Máme se dostavit do školy před výchovnou komisi. Bojí se co jí ve škole čeká tak je nadále doma. A nechce mě jít do školy. Mohli by jste mi poradit co mám dělat a co nás tam čeká? Děkuji za odpověď.

Libor
Libor
3. 7. 2014 12:16
Reply to  Iveta

Nejlepším řešením je vstoupit jako rodiče do otevřené komunikace se školou. Popsat obavy dcery a požádat o odbornou pomoc výchovného poradce nebo intervenci školního psychologa. Na tomto případě se ukazuje, že formální tresty jsou často kontraproduktivní a situaci spíše zhoršují. Nejlepší je vždy v klidné a věcné atmosféře, ideálně na tripartitě škola – rodiče – žák řešit příčiny a domluvit se na opatřeních proti opakování, která přijmou všechny tři strany.

Miroslav Hřebecký – manažer vzdělávání a služeb – Eduin

karlos
karlos
14. 5. 2014 01:08

Dobrý den, chodím na odborné učiliště financované měsíčním stipendiem, které mi bylo odebráno, i s penězi za zakázky a to z důvodů neomluvené absence v měsících leden a únor. V měsíci březen byla absence nulová a opět mi vše sebrali. Podotýkám odůvodnění : trest za absence v minulých měsících. Je nějaké řešení? děkuji za odpověd.

Libor
Libor
3. 7. 2014 12:21
Reply to  karlos

Ve Vašem případě budou důležité smluvní podmínky, za kterých je Vám stipendium poskytováno. Ve smlouvě (nebo v pravidlech ke smlouvě se vážících) musí být uvedeno, za jakých podmínek a na jak dlouho Vám stipendium může být odebráno.

Libor Kočí – Rodiče vítáni

Lukas
Lukas
26. 6. 2014 11:56

Dobrý den , chci se zeptat dcera chodí na střední školu je ji 16let, v době kdy byla od školy na praxi byla u doktora od, kterého má i papír, a jeden den byla doma, protože jí bylo špatně, může za toto dostat ředitelskou důtku. Pravda, že přinesla omluvenky o týden později, protože měla praxi od školy a neměla čas se tam dostavit. Děkuji

Libor
Libor
3. 7. 2014 12:22
Reply to  Lukas

Tyto situace je nejlepší projednávat otevřeně se školou, konkrétně s třídním učitelem. Ten si často neuvědomí, že do lhůty na omluvení spadala praxe. Vhodné ale je dát učiteli vědět o absenci a jejím důvodu hned v okamžiku, kdy nastane. Třeba ve formě sms nebo mailu s tím, že poté se dodá řádná omluvenka. Třídní učitel je za omlouvání absencí zodpovědný řediteli školy a jistě uvítá, když bude mít přehled. Pokud ví, že rodina dlouhodobě otevřeně komunikuje a vše řeší, vyjde vám rád vstříc.

Miroslav Hřebecký – manažer vzdělávání a služeb – Eduin

andulka99
andulka99
24. 10. 2014 18:38

Dnes sem zaspala a a prisla sem az po konci prvni vyucovaci hodiny (v 8:47). Chci se zeptat jestli na techto 45min musím mít omluvenku. Dekuji

Dana Musilová
Dana Musilová
24. 11. 2014 14:00
Reply to  andulka99

Určitě ano. Ve školním řádu Vaší školy se o tom jistě dozvíte víc. I Váš třídní učitel Vám jistě bude schopen poskytnout potřebné informace.

to Suchdol
to Suchdol
10. 11. 2014 23:37

Dobrý večer chtěl bych se zeptat Já mám 40 neomluvenych hodin a to je teprve první pololetí. Tak bych se chtěl zeptat jestli me vezmou na učiliště když mám tolik neomluvenych hodin . Děkuji

Dana Musilová
Dana Musilová
24. 11. 2014 14:12
Reply to  to Suchdol

Těžká odpověď. Neomluvenou absencí ve škole si zcela jistě nepomáháte k úspěšnému přijetí k dalšímu studiu. Na Vašem vysvědčení to bude zaznamenáno. Určitě Vám však může pomoci, když další neomluvenou absenci již mít nebudete.

lucie
lucie
25. 11. 2014 23:17

dobrý den,syn má v prvním ročníku střední školy problémy s chováním. Od malička má ADHD syndrom. Dostal podmíněné vyloučení ze studia.VE škole jsou dány papíry z psychologickopedag.poradny zprávu. Měla by střední škola tohle zohlednit. Např. že neposedí ve škole nebo že si občas kousne do jídla?Doma totiž dává dopisy i ovladač od TV pokud je nervózní nebo je na něho vyvíjen větší nátlak. Děkuji za odpověď prosím brzy ,musíme do 10 dnů podat odvolání proti podmíněnému vyloučení ze studia

Iveta
Iveta
5. 3. 2015 00:20

Dobrý den.Můj syn má problémy chodit do školy.Na základní škole jsme to řešili několikrát,ale po takovém pohovoru byl chvíli klid.Vše jsme zvládli s odřenýma ušima.Nyní chodí 1 ročníkem na střední školu.Opět často meškal,už přestoupil na jinou školum,ale nepomohlo to.Většinou je to ze zdravotních důvodů,kdy mu bývá ráno zle.Prošli jsme všemožná vyšetření,různé léky,ale pořád se to opakuje.Škola se mnou moc nekomunikuje a pedagogicko psychologická poradna mi v tomhle nepomůže(prý jen s problémy s učením).Hodiny má samozřejmě omluvené,ale mám strach,aby ho ze školy nevyloučili,aby se to neřešilo přes sociálku.Nemá otce,nevím jestli je to mnou,že nejsem dost tvrdá.Nevím co s tím.Děkuji aspon za nějakou radu.

Laura
Laura
12. 3. 2015 23:37

dobry vecer chci se zeptat jestli muj pritel byl vyhozen v prvnim rocniku na konci roku kvuli vysoke absenci pote byl znova prijat na stejny obor a hned po trech mesicich znova vyhozen. Ma otazka tedy zni jestli se muze prihlasit znova na tu stejnou skolu ale na jiny obor. Mam obavy ze ho znova pusti. Protoze jeho nejlepsi kamarad si byl nedavno pro prihlasovaci papiry aby sel take po 3 do prvniho rocniku ale nevydali mu je. Dekuji za odpoved

jana
jana
16. 3. 2015 19:10

Dobry den,chci se zeptat..dcera vloni v 8tr díky šikane kvůli které se psych.zhroutila,byla doma..Jelikož v druhém pol.chyběla a do školy se bála nastoupit,zazadala jsem o opakování 8tr a přesunula jsem dceru na jinou školu.Teď tedy opakuje ročník,ve škole problémy nejsou,ale z loňského roku si ona nese ještě psych.problémy.Má dost vysokou absenci.teď v druhém pol.musíme mít veškeré omluvenky s razítkem.Moje otázka je,jestli může dcera znovu propadnout když už se tak jednou stalo a jak vysoká absence je tolerována,když ucivo dozene a známky bude mít..taky jsem někde četla,že o další ročník musíme zažádat školu,jestli tam může dostudovat.jak se tedy bere když bude mít vlastně letos odchozeno 9let ..nemůžu tyto informace nikde najit..děkuji za odpovedodpověď

Michal
Michal
18. 5. 2015 18:57

Dobrý den

Chci se optat jsem plnoletý žák a doma jsme měli problém s domácím mazlíčkem, doktor nás objednal s nutnou operací na 09:00 hod do ordinace. Den předem jsem to hlásil učitelce odborného výcviku , která ze začátku stím neměla problém ale v půlce dne změnila názor že údajně musím jet zítra na praxi. Upozornil jsem jí že nemohu a operace je akutní ale kdyby to šlo změnit tak příjdu. Bohužel se tak nestalo a ráno jsem jel k veterináři.
Druhý den jsem přinesl řádnou omluvenku s razítkem a vyjádření lékaře.
Moje třídní mě před celou třídou ponížila a řekla mi že paní učitelka odborného výcviku mě poslala za třídní at si to sní dohodnu ( což není pravda, nic takového mě neříkala) a k tomu všemu mi udělili šest neomluvených hodin.
Musím podotknout že jsem žák který nemá žádné problemy a docházku vždy mám řádně omluvenou. A tento přístup mě zaskočil a největšíparadox je že tam je jedna spolužačka kterou bolí noha ( už půl roku) a nedala paní učitelce nic vědět ( až sms a k tomu večer ) a když předala omluvenku ( psanou rodičem), jí se to normálně omluvilo. A to paní učitelka potřebovala na praxi všechny.

Chci se tedy optat zda je tedy spravedlivé dát někomu šest neomluvených hodin , žaku který má razítko od doktora ( ču veterináře)

Nebo studentovi který jí má napsanou od rodičů

A zda je možnost se nějak bránit.

S pozdravem
Michal Kříž

Nikola
Nikola
2. 6. 2015 11:24

Dobŕ den,
Chci se zeptat. Dcera chodí na střední školu a odešla po 4 vyučovací hodině ze školy bez omluvenky skrz osobní důvody. Ve škole měla být jěste 2 hodiny. Samozřejmě omluvenku donesla hned další den . Třidní učitelka jí, ale chce napsat neomluvené 2 hodiny. Co si o tom myslíte? Děkuji

Petr
Petr
22. 10. 2015 17:50

Syn vyrušoval v hodině, učitel jej vyhodil za dveře. Podruhé přišel o 5 minut později do vyučování, opět jej učitel vyhodil z hodiny. Je možné udělit v těchto případech za neúčast studenta v hodině neomluvenou absenci? Jako rodič straním svému synovi (leze mi sice také občas na nervy, ale doposud žádné zásadní kázeňské problémy neměl) a jako rodič bych se mohl i domnívat, že mu učitel odpírá právo na vzdělání. Mám pravdu? 🙂

Dana
Dana
16. 12. 2015 13:13

Dobrý den, Chodím na střední školu a v říjnu jsem byla dlouho nemocná, zameškala jsem celý měsíc, učitelka mi omluvila vše, ovšem teď v listopadu se mi objevil další komplikace nemoci, chybím už zase měsíc a pár dní. Chci se zeptat, když mám teď v prvním pololetí dva měsíce, omluvené absence, mohu mít nějaké problémy se školou?? Myslím tím, jestli mě nemůžou vyloučit nebo tak. Ze školy mi zatím nic nepřišlo ani se o tom nikdo nezmínil. Mám z toho strach, chci na té škole studovat. Říkám si, že mám štěstí, že se mi to stalo v prvním pololetí, protože v druhém na konci roku bych učení určitě nedohnala. Teď to během roku do konce ročníku určitě doženu, v učení nejsem tak špatná, učím se průměrně a v některých předmětěch dokonce výborně.
Děkuji

Michaela
Michaela
14. 1. 2016 15:47

Dobrý den, chtěla bych se zeptat když syn má podmíněné vyloučení ze školy za neomluvene hodiny. A teď mu hrozí i 3 schovani… Myslíte, že ho můžou vyhodit? Syn chodí na střední školu gastronomie a služeb a je ve 3rocniku. Děkuji za odpověď.

Tereza
Tereza
16. 2. 2016 12:18

Dobrý den,
dnes jsem navštívila p.ředitele s tím, že mám 21 neomluvených hodin. Chtěla bych se zeptat, kolik neomluvených hodin můžu mít? Do 5 dnů se ještě můžu nějak obhájit, což taky udělám a vyšlo by mi to na 15 neomluvených. I když jsem dospělá, prý mi musí psat omluvenky pouze zákonný zástupce. Nevím proč, dost plnoletých už s rodiči nebydlí a to by si měl jezdit ke svému zákonnému zástupci pro omluvenku? (Teda ti, co maji takovou tř.uč. jako já) i pak ředitel mi řekl, že je třídní zmatená, kdyz jsem plnoletá. Navíc na konci měsíce už odchází do jiné práce, tak nechápu, proč mi teď začala dělat problémy.
Prosím Vás tedy, jak mám pokračovat? Jak to odvoláni sepsat a kolik můžu mít neomluvených hodin, abych z toho neměla moc velké následky?
Předem moc děkuji za odpověď.

kiky
kiky
9. 3. 2016 16:18

Ahoj,jsem viki a dneska jsme s kamoskou vytrhli z tříd. Knihy str.ale pak sme se přiznali co může za to všechno být??

martin
martin
11. 4. 2016 15:31

dobrý den chtel bych se zeptat jestli mi mužou ve škole dat neomluvený hodiny zato že jsem mel jít na praxi ale zapomel jsem si doma montérky a při čekaní na autobus jsem si sednul v parčíku „na autobusu“ na lavičku a dal si cígo a prý me videla nejaká učitelka a prý zato ted mam neomluvený hodiny :/ dekuji za odpoved martin 🙂

Teresa Trechova
Teresa Trechova
25. 5. 2016 12:29

Dobrý den,chtěla bych se zeptat jsem na střední škole ve 3. ročníku a jsem absolovent,dostanu dvojku z chování za to že jsem se neomluvila na praxi,což máme povinné rano,že musíme do 6 hodin zavolat že nepřijdeme. Dostanu 2 z chováni a chci se zeptat jestli je možné že mě kvůli tomu nepustí ke zkouškám.
Děkuji za odpověď

Marie Lamačová
Marie Lamačová
15. 6. 2016 14:22

Dobrý den, je možné nařídit nezletilému studentu střední školy s ukončenou povinnou školní docházkou ústavní výchovu v „pasťáku“ nebo jiném typu podobného zařízení v případě neomluvených absencí? Já byla vždycky bytostně přesvědčená, že je to blbost a že krajním řešením je přece vyloučení ze školy, ale některé hlasy se mě snaží přesvědčit, že to možné je. Rozumím tomu, když by student páchal trestnou činnost nebo nějak ohrožoval okolí, ale když chodí za školu dejme tomu proto, že mu školu vybrali rodiče a on je na ní nešťastný, zkrátka prostě tam jenom skoro nechodí, tak by bylo absurdní řešit to ústavem, nebo ne?
Děkuji za odpověď,
Lamačová

Martina
Martina
29. 8. 2016 14:57

Dobrý den, dcera neudělala v sextě reparát ze SVF a nyní se ukazuje, že problémem bude při event přestupu a opakování i její snížená známka z chování ve škole, excesy s mobilem při vyučování, což školní řád zakazuje.
Logicky.
Na konci roku se to již neopakovalo.
Nicméně někde je s tím problém.

Co nyní dělat, dcera je členka Mensy, čili nadprůměrně inteligentní, dle MŠMT je program na podporu nadaných dětí v rozmezí let 2014 až 2020, motivace není učební obor, nikdy nepřestupovala, a díky si i pubertálním vzpourám takto zpackala život a řeším to já. Sice jsem ji nechala, ať si něco zařizuje, ale u nezletilé je můj podpis stále žadoucí.
Jak dalece je podstatná ona známka z chování, děkuji

M.

Ilona
Ilona
19. 2. 2017 17:43

Dobrý den , syn dostal trojku z chování a podmínečné vyloučení ze studia za poškozování majetku školy- hodil kolečko salámu na strop. Tento trest se nám zdá přehnaný. Zástupkyně školy synovi sdělila, že je to za trest za prohřešky, které měl od začátku nástupu do školy, ale za každý prohřešek ( pozdní příchod do hodiny po polední pauze – dostal napomenutí třídního učitele a jednou dostal dvojku z chování za házení plastové láhve po třídě) . Takže za tyto prohřešky už byl potrestán.Je možnÉ, aby tyto prohřešky škola sčítala, když už za něj trest měl? A aby dostal trojku z chování a podmínečné vyloučení za házením kolečka salámu na strop?Jeho chování neschvaluji, ale trest se mi zdá nepřiměřený. Spolužáci syna dostali dvoJku z chování za to, že neměli přezůvky a chodili po škole bez bot.Přijde mi to jako šikana ze strany zástupkyně. Jak můžeme tuto situaci řešit? Je možné, aby za takovou věc dostal trojku z chování a podmínečné vyloučení ze studia a tresty se sčítaly a byl za ně trestán několikrát?Oznámení o trrestu jsme dostali jen po internetu, není tam přesně popsána situace za co syn sníženou známku a vyloučení dostal, jen věta Poškozování školního majetku, Děkuji za odpověď

Petra
Petra
20. 2. 2017 21:45

Syn je zletilý ve 4.ročníku pro velkou absenci musí mít omluvenku potvrzenou od lékaře nebo dopravce atd…Bohužel v lednu onemocněl dost nepříjemnou chřipkou, spolužákům napsal,aby ho omluvily, neomluvily. Do školy přišel až 13.2.(protože od 3.2. do 12.2. měli jarní prázdniny) a protože již byl konec měsíce ledna omluvenku mu neuznaly. A protože 1.pol. mají do 23.1, a 2. pololetí od 24.1. má za 1.pololetí 24 neomluvených hodin a za 2.pol. ( od 24.1.) už 49 neomluvených hodin.
Má řízení o podmínečném vyloučení za 1.pol. za těch 24 neomluvenýh hodin, které dostal 16.2.Vzhledem k tomu, že má ještě dalších 49 neoml. hodin ještě za leden budou se vztahovat k tomuto podmínečnému vyloučení, když vznikly vlastně před tímto řízením? Se školou je špatné pořízení, v 1.pol syn zameškal 300 omluvených hodin, bohužel většina je z důvodu dopravy. Profesory to nezajímá ikdyž má potvrzení, prý má být na internátu, mají na to právo, požadovat to? A 1.pol. byla opravdu doprava nesnesitelná, ale jinak než vlakem se syn do školy nedostane, někdy čekal na přestupní stanici i 4hodiny a pak to vzdal a jel zpět domů, což je pochopitelné (čekat někde v zimě, kde není ani možnost koupit si něco k jídlu a pití). Je správné, že se mu do procent zameškanosti počítá špatná doprava za kterou on nemůže? Bohužel mu vyhrožují a přemouvají,aby školu ukončil, 3.měsíce před maturitou zdá se mi to velmi neprofesionální. Učí se vcelku dobře , bohužel má své názory, které se jim nelíbí a tak se ho podle mne chtějí zbavit. Pár věcí jsme na škole už řešily ( né jen z důvodu syna,ale třeba když jsem chtěla rok po úraze na lyžáku z 1.roč. vypsat pojistku, bylo mi sděleno, že úraz vůbec nebyl zapsán, že ho syn po příjezdu nenahlásil – vzhledem k tomu, že ho ošetřovala na lyžáku profesorka a já potom upozorňovala, že chodí kvůli tomu k lékaři a pak několik měsíců na rehabilitaci a má omluven TV a doložila jsem to a vyžadovala jsem tu pojistku byli velmi nepříjemný, že to zpětně nejde, což mne vůbec nezajímalo, nakonec to vyřešili,ale zdá se mi, že od té doby si na syna zasedli) , nejsou třeba schopni ani vysvětlit proč jeho práce hodnotí za 3 ( ost.1,2) a říci mu co dělat proto,aby byli lepší, když chtěl vysvětlení profesorka pořád mluvila o tom, že odevzdal práci pozdě, přitom ji odevzdal jen poslední možný den(ost. studenti dříve)na víc se nezmohla a protože byl neodbytný napsala mu poznámku, že je drzý a ještě to řešila se synem v ředitelně.Ředitelka taky nebyla schopná synovi odpovědět. Bohužel jsem teď 6měsíců byla zdravotně neschoná, nepohyblivá a nemohla nic řešit, ikdyž syn je plnoletý a říká, že to zvládne. Co podniknout aby ho 3měs. před maturitou nevyhodili? Popř. nepotopili u maturity ? Musí být u maturity nezávislý profesor z jiné školy? Děkuji za všechny odpovědi a rady.

Nikolas
Nikolas
27. 3. 2017 19:54

Dobrý den chci se zeptat jestli mi může třídní učitel/pedagogická rada udělit dvojku z chování(nebo také jaká je možnost zě mi ji neudeli )za to zě jsem sponkovackou udělal dvě malé nepatrné dírky do lavice ?

Kamca
Kamca
4. 5. 2017 17:53

Dobry den ,chtela bych se zeptat syn je zletily a ve druhem rocniku stredni skoly ma vysokou neomluvenou absenci. Dostal za ne tridni dutku. A hned na to chce tridni aby sam radeji ukoncil skolu nez ho vyhodi ani nema dokoncit rocnik.. syn ma zajem rocnik opakivat. Jak se muzeme branit..

Pavel Sela
Pavel Sela
6. 1. 2019 20:56

Dobrý den, při jaké omluvené absenci může být žák na základní škole přes zkoušen u komise školy v případě vyloučen ? Díky Pavel.



Pro komentování se přihlaste



Vyberte si,
jaké téma Vás nejvíce zajímá
a dejte se do čtení.

Články pak můžete dále filtrovat. Například dle
věku dítěte a jejich hodnocení.

Staňte se členem naší komunity.

Nechte si posílat ty nejzajímavější články ze světa vzdělávání
a odebírejte náš Facebook.

Buďte naší součástí.