Poradna: Co můžeme dělat s výměnou učitele na 1. stupni, s níž nesouhlasíme?



Dotaz: Dobrý den, ráda bych se i za rodiče spolužáků mé dcery poradila, jak postupovat v případě, kdy jsme se dozvěděli, že naše děti budou mít od 3. třídy jinou paní učitelku (či jiného pana učitele). Děti i většina rodičů je se stávající paní učitelkou spokojena. Paní učitelka má zájem učit děti dále. Pouze vedení školy, které bohužel není přístupno komunikaci s rodiči, rozhodlo, že paní učitelka půjde do prvního nebo nultého ročníku. Bohužel škola, kterou děti navštěvují, by si zasloužila nálepku škola nepřístupná rodičům. Záleží zde opravdu jen na vyučujícím. Takže pohled na školu je dobrý, pokud děti mají vyučujícího, kterého děti respektují, mají rády a zároveň je hodně naučí. Případně druhý případ, kdy není schopen vyučující zajistit výuku odpovídající nárokům doby, rodiče mající zájem o vzdělání zvažují odchod dítěte. Nevím, zda je toto v případě 8-9tiletých dětí optimální. Tuto variantu mám připravenou, neboť mám velké obavy o další výuku mé dcery. Bohužel je vysoká pravděpodobnost, že vyučující, kterého (kterou) budou děti od 3. třídy mít, neposkytuje minimální standard, na který jsme si my a hlavně děti zvykly. Děkuji moc za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, to, co popisujete, bývá častý problém. Snažil bych se přes radu školy zjistit důvod pro výměnu učitelky, také je-li možná změna. Nejčastější příčinou bývá to, že na škole je omezený počet vyučujících, kteří s dětmi zvládnou první třídu, a proto dochází k těmto změnám.

V zásadě je to dobrá zpráva o škole, že se snaží dát do první třídy tu nejlepší učitelku. Chápu, že to Vám ale nepomůže, proto mohu poradit, abyste zkusili oslovit rodičovskou organizaci a hlavně radu školy, která se musí tímto problémem zabývat a zprostředkovat Vám odpověď od vedení školy. V radě mají rodiče svého voleného zástupce, ten je zodpovědný za toto projednání. V každém případě bude ale lepší, když se dá dohromady několik aktivních rodičů, než když to budete řešit sama – budete pak více bráni v potaz.

Z vaší zkušenosti se dá odvodit i rada pro školu. Výměna učitele na prvním stupni je pro rodiče velmi citlivá věc, to musí škola hodně zdůvodňovat a vysvětlovat. A tady by vlastně měla možnost ukázat se jako zodpovědná, dává ty nejlepší do třídy k novým dětem. A musí vysvětlit, že ten, kdo nastoupí od čtvrté třídy dál, to jistě také zvládne, ta práce je přeci jen jednodušší než u prvňáčků. V tomto případě se zřejmě komunikace úplně nezdařila.

Tomáš Feřtek, Rodiče vítáni

 
DOPORUČENÉ ČLÁNKY


Líbil se vám náš článek nebo k němu máte co říct? Ohodnoťte ho a okomentujte. Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. Můžete ho i sdílet na svém facebooku.

Přihašte se přes facebook, twitter nebo Zaregistrujte se
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments


Pro komentování se přihlaste



Vyberte si,
jaké téma Vás nejvíce zajímá
a dejte se do čtení.

Články pak můžete dále filtrovat. Například dle
věku dítěte a jejich hodnocení.

Staňte se členem naší komunity.

Nechte si posílat ty nejzajímavější články ze světa vzdělávání
a odebírejte náš Facebook.

Buďte naší součástí.