Mám to vysvědčení brát vážně?



Musím se přiznat, že u všech třech dětí jsem míval dvakrát ročně velký problém. Tvářit se na konci června dostatečně zaujatě při pohledu do seznamu číslic s nadpisem Vysvědčení. Chápal jsem, že děti potřebují vědět, že jejich školní práci beru vážně a že mě její výsledky zajímají. Což všechno sice byla pravda, ale o jejich škole a způsobu, jakým se tam známkuje, jsem si myslel svoje. Takže třeba jednička z Angličtiny ve skutečnosti znamenala, že anglicky si neobjednají děti ani vodu a trojka z přírodopisu vznikla na základě „testů“, které vytvářela paní učitelka podle vzoru televizních soutěží. Raději jsem to vysvědčení vnímal jako semafor.  Někde mezi jedničkou a trojkou svítí zelená. Rychlá změna z jedničky na trojku či výš značí červenou, tedy problém, který je třeba řešit.

O stavu gramotnosti svých dětí jsem si dělal představu tím, že jsem tak po očku sledoval, co čtou, jak reagují na nějakou u stolu zmíněnou informaci, tedy jestli vědí, o čem je řeč, a jestli jsou zvyklí si dohledávat informace od slovníku cizích slov po internet. S odstupem, jsou už všichni dospělí, mohu konstatovat, že jsem se nepletl. Na rozdíl od vysvědčení přinášelo skenování jejich gramotnosti reálné informace.

Takže co radím? Při pohledu na číslice projevte přiměřenou míru zaujetí, určitě dítě s nikým nesrovnávejte (to já, to sousedův Franta, to tvůj bratr), děti to opravdu nesnášejí. Nementorujte a přehnaně nekárejte. A opakujte si v Cimrmanově duchu – číslováním dětí vzdělání nevzniká.

Jak si přečíst vysvědčení:

  • Vysvědčení je důležité, ale je to jen jedna ze zpráv o tom, jak se dítěti ve škole daří.
  • Dávejte svým dětem najevo, že vysvědčení dáváte jen přiměřenou váhu. Prohlédněte ho, diskutujte o něm, ptejte se, ale zbytečně nekárejte. Na to je už pozdě.
  • Vysvědčení ale nepřehlížejte. Je to výsledek práce vašeho dítěte a ono to tak vnímá.
  • Uvědomte si, že známky nejsou srovnatelné mezi školami. A u slovního hodnocení raději proberte s učitelem, co přesně znamená. Možná nerozumíte přesně.
 
DOPORUČENÉ ČLÁNKY


Líbil se vám náš článek nebo k němu máte co říct? Ohodnoťte ho a okomentujte. Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. Můžete ho i sdílet na svém facebooku.

Přihašte se přes facebook, twitter nebo Zaregistrujte se
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Jak lze brát vysvědčení vážně
Jak lze brát vysvědčení vážně
28. 6. 2012 21:11

Fejeton Tomáše Feřteka se mi velmi líbí. Jako doplněk i jistou protiváhu si dovoluji ocitovat dopis rodičům, který předchází vysvědčení na naší škole:

Vážení rodiče,
za týden budeme v Magic Hill rozdávat vysvědčení, které je symbolickým vyvrcholením celoročního snažení dítěte, pedagogického úsilí vyučujících i výsledkem spolupráce rodiny a školy. Věříme, že slovní hodnocení Vám poskytne dostatek konkrétních informací o specifických schopnostech Vašeho dítěte, o pozitivních změnách v učení, o způsobech nápravy nedostatků apod. Prostřednictvím školy online jste měli možnost v průběhu celého pololetí školní výsledky sledovat, takže byste v den vysvědčení neměli být příliš překvapení 🙂
Vysvědčení sestává ze dvou listů: list A Vám poskytne především údaj o počtu zameškaných hodin. Současně je zde uvedeno celkové hodnocení prospěchu. Toto hodnocení se může hodit, až děti budou dotazovány, co bylo na vysvědčení 🙂
List B obsahuje osobní dopis pro žáka/žákyni na přední straně, z rubu je detailní rozbor výsledků v hlavních předmětech, v případě páťáků i hodnocení klíčových kompetencí. Vzkaz paní učitelky třídní by si děti pokud možno měly přečíst samy (prvňáčci ještě s dopomocí) a měl by být východiskem pro společné zamyšlení dítěte a rodičů na „rodinné radě“. Požádejte děti, ať Vám shrnou, jak dopisu rozumí, co z něj považují za důležité a jak jejich hodnocení vlastně dopadlo.
Detailní hodnocení jednotlivých předmětů na druhé straně dokumentu je určeno především rodičům. Věříme, že oceníte částečně inovovanou formu, kdy jsme se snažili text přehledněji a srozumitelněji strukturovat. Nad obsahem této části je možné diskutovat s vyučujícími, pokud se rozhodnete domluvit si individuální konzultaci. V těch případech, kdy je Vám obsah vysvědčení jasný a nemáte k němu další otázky či komentáře, není třídní schůzka nezbytná.
Závěrem mi dovolte tři významné drobnosti:
V první řadě bych chtěl poblahopřát všem dětem k úspěšně zakončenému ročníku – pro někoho je první, pro někoho poslední.
Za druhé bych chtěl vyzdvihnout spolupráci a extrémní vypětí všech vyučujících. Stylizace, editace a anglické překlady tak obsahově náročných a závažných dokumentů vyžadují skutečně vysokou odbornost, rozvinuté vyjadřovací schopnosti, pečlivost a nepředstavitelnou spoustu času. Do třetice přeji všem krásné prázdniny.
Srdečně,
Jan Voda, ředitel školy Magic Hill



Pro komentování se přihlaste



Vyberte si,
jaké téma Vás nejvíce zajímá
a dejte se do čtení.

Články pak můžete dále filtrovat. Například dle
věku dítěte a jejich hodnocení.

Staňte se členem naší komunity.

Nechte si posílat ty nejzajímavější články ze světa vzdělávání
a odebírejte náš Facebook.

Buďte naší součástí.