Známe výsledky prvního kola programu Extra třída!



Do prvního kola programu Extra třída se zaregistrovalo 43 tříd ze všech škol, které mají značku Rodiče vítáni. Finanční podporu na své projekty získá 19 z 24 tříd, které přípravu projektu dokončily. Zbylých 5 má čas do konce ledna 2013, aby odstranily nedostatky a mohly se do programu také zapojit. Jaké nápady jsme ocenili?

Do programu Extra třída se mohly přihlásit jednotlivé třídy žáků 7., 8. nebo 9. ročníku ZŠ (nebo odpovídajících ročníků víceletých gymnázií), které mají značku Rodiče vítáni. „První kolo bylo poměrně náročné, protože na vše bylo málo času. Jsme tedy moc rádi, že program zaujal kolem padesátky škol, které se do programu zaregistrovaly,“ uvedla manažerka projektu Extra třída Silvie Pýchová. Časová náročnost podle ní ale nebyla jediným úskalím, se kterým se musely třídy vyrovnat. „Věděli jsme, že jsme poměrně nároční, protože třídy musely projít 10 přípravnými kroky, než mohly svůj projektový záměr publikovat. Dokončit přípravnou fázi svých projektů se nakonec povedlo celkem 24 třídám z 23 škol,“ doplnila Silvie Pýchová.

Pod vedením učitele navrhly třídy projekt, jehož záměrem bylo zlepšit život v obci nebo čtvrti, kde se nachází jejich škola. Jedním z hlavních kritérií hodnocení bylo, aby projekt vycházel z potřeb místních lidí a měl pozitivní dopad na život komunity. Všechny podpořené projekty si můžete prohlédnout na stránkách Extratrida.cz.

Největší počet zapojených tříd pochází z Jihomoravského a Ústeckého kraje (v každém kraji celkem 4 třídy), zato například v Praze dovedla do finální fáze svůj projekt jediná třída. „Zaujalo mě, kolik projektů usiluje o navázání spolupráce s domy seniorů a jinými ústavy. Je vidět, že dnešní mladí lidé vnímají izolaci některých skupin ve společnosti jako problém. Několik projektů se také zaměřuje na pěstitelské práce. Manuální práce na zahradě není žákům evidentně proti srsti a vidí v ní smysl. Každý nápad má svůj místní kontext a to je důležité,“ popisuje Silvie Pýchová pestrost navržených projektů. Podívejme se na některé z nich.

Babičko, nauč mě…
Základní a mateřská škola v Dolním Žandově se zaměřila na předání mezigeneračních zkušeností a její projekt Babičko, nauč mě… spojí děti z mateřinky a základní školy se seniory z Klubu přátel Dolního Žandova. Babičky z Klubu naučí děti zacházet s jehlou a nití a žáci 8. třídy předají seniorům na oplátku základy počítačové gramotnosti. Na projekt od Nadačního fondu Tesco třída získala 12 958 Kč. Na podrobný plán projektu a video, které žáci vytvořili, se podívejte SEM.

Knihovna je dobrý kamarád
Na obnovu obecní knihovny získali finanční podporu žáci Základní školy v Kosmonosech. Kromě nové výmalby interiéru knihovny uspořádají sbírku knih a vytvoří koutek pro četbu. Slavnostní znovuotevření čeká knihovnu na začátku května. Od Nadačního fondu Tesco na realizaci projektu Knihovna je dobrý kamarád třída obdržela 16 158 Kč. Podrobný plán projektu a video najdete ZDE.

Hody v Deblíně
Třetí projekt, na který bychom vás rádi upozornili, představuje společný záměr místní mateřské a základní školy obnovit v obci Deblín tradiční hody. Na základě rozhovorů s pamětníky připraví třída program hodů a výstavu, která bude znovuobnovenou tradici připomínat. Na tradiční hody, které se uskuteční také v květnu, získala třída finanční podporu v hodnotě 30 000 Kč, což byla maximální možná částka, kterou mohla každá třída na svůj projekt získat. Podrobný plán projektu Hody v Deblíně najdete TADY.

Dohromady jsme v prvním kole programu Extra třída zatím rozdělili částku 384.025,- Kč. Další kolo bude vyhlášeno na přelomu května a června 2013. Celou galerii vyhodnocených projektů najdete ZDE.

Za svou iniciativu a realizaci projektu si každá třída navíc zvolí odměnu, na níž může kdokoli přispět prostřednictvím speciální aplikace na nástěnce daného projektu. Jako svou odměnu si žáci nejčastěji přejí školní výlet. Propagaci projektu ve své komunitě zajišťují žáci sami a po jeho dokončení jej také lidé žijící v místě školy ohodnotí. Realizace projektů začíná v lednu 2013 a její průběh budeme sledovat. Program Extra třída vznikl ve spolupráci obecně prospěšné společnosti EDUin a Nadačního fondu Tesco.

Přejeme všem zúčastněním třídám, ať se dílo podaří!

 
DOPORUČENÉ ČLÁNKY


Líbil se vám náš článek nebo k němu máte co říct? Ohodnoťte ho a okomentujte. Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. Můžete ho i sdílet na svém facebooku.

Přihašte se přes facebook, twitter nebo Zaregistrujte se
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments


Pro komentování se přihlaste



Vyberte si,
jaké téma Vás nejvíce zajímá
a dejte se do čtení.

Články pak můžete dále filtrovat. Například dle
věku dítěte a jejich hodnocení.

Staňte se členem naší komunity.

Nechte si posílat ty nejzajímavější články ze světa vzdělávání
a odebírejte náš Facebook.

Buďte naší součástí.