Je možné, aby žák dostal důtku za nenapsané úkoly, aniž by rodiče byli o problému předem informováni?



Dotaz: Dobrý den,
ráda bych se zeptala, jak je to s třídní důtkou učitele. Na třídní schůzce nám bylo písemně sděleno, že dceři (5. třída) byla udělena důtka za neplnění povinností-nepozornost, psaní domácích úkolů ve škole, nebo je vůbec nepsala. V žákovské knížce neměla ani jednu poznámku, třídní učitelka všem rodičům posílala emaily s tím, že jsou všichni žáci šikovní. Tudíž jsme neměli ani tušení, že je něco v nepořádku. Úkoly, co měla dcera napsané v deníčku, si doma udělala.  Moje otázky zní: je možné za tohle dostat důtku? Lze dát důtku, aniž by byli rodiče předem informování (např. poznámkou v žk)? Je považováno za porušení povinností to, že si dítě napíše dú ve škole? Dá se nějak bránit, pokud s důtkou nesouhlasíme? Samozřejmě je vina na nás a máme zřídit nápravu. Netuším ovšem, jak my můžeme ovlivnit to, aby si úkoly ve škole nepsala a aby si je řádně zapisovala do deníčku, jak má. To je snad povinností učitele, nebo ne? Děkuji za odpověď.

Odpověď: Podle školského zákona lze žákovi udělit tzv. kázeňská opatření, která nemají právní důsledky pro žáka. Slova „nemají právní důsledky pro žáka“ znamenají, že i po jejich uložení žák zůstává žákem školy.

K těmto kázeňským opatřením patří i důtka třídního učitele nebo důtka ředitele školy.

Podmínky udělování důtky třídního učitele nebo důtky ředitele školy mají být uvedeny ve školním řádu. Lze tedy předpokládat, že ve školním řádu školy najdete popsáno pravidlo, které spojuje určité jednání žáka s udělení důtky.

1. Je možné za nepozornost, psaní domácích úkolů ve škole, nenapsání domácích úkolů dostat důtku? Je považováno za porušení povinností to, že si dítě napíše domácí úkol ve škole?

První otázkou, na kterou byste měli najít odpověď, je následující – Je jednání, za které byla Vaší dceři udělena důtka, uvedeno jako důvod udělení důtky ve školním řádu? Pokud ano, Vaší dceři byla důtka udělena oprávněně. Pokud ne, nebyla důtka udělena oprávněně.

Pokud škola ve školním řádu uvádí, že za porušení povinností žáka se považuje i to, že žák napíše domácí úkol ve škole, je nutné v této chvíli uvedené pravidlo respektovat.

2. Lze dát důtku, aniž by byli rodiče předem informování (např. poznámkou v žákovské knížce)?

Školský zákon, ani vyhláška o základním vzdělávání neuvádí jako podmínku udělení důtky informování rodičů.

Školský zákon však přiznává zákonným zástupcům nezletilých žáků právo na informace o průběhu vzdělávání a výsledcích vzdělávání. Pokud škola zákonným zástupcům neposkytla informace o průběhu vzdělávání (problémy s domácími úkoly), škola porušila právo zákonných zástupců.

3. Dá se nějak bránit, pokud s důtkou nesouhlasíme?

Lze předpokládat, několik situací:

a)    Zákonní zástupci nebudou souhlasit s udělením důtky, pokud zjistí, že školní řád jako podmínku udělení důtky neobsahuje ten druh jednání, za který byla důtka udělena. V tomto případě je vhodné jednat nejprve s ředitelem školy. Pokud ředitel udělení důtky nezruší, je možné se obrátit na ČŠI.

b)   Zákonní zástupci nesouhlasí s tím, že psaní domácích úloh ve škole je považováno za porušení povinností žáka. Také v tomto případě je vhodné se v první řadě obrátit na ředitele školy. Dále je možné se obrátit na školskou radu, která školní řád schvaluje, a iniciovat změnu školního řádu.

Jestliže zákonní zástupci chtějí „bránit“ své právo na informace, pak je vhodné se obrátit na ČŠI, která zjišťuje a hodnotí podmínky, průběh a výsledky vzdělávání.

 
DOPORUČENÉ ČLÁNKY


Líbil se vám náš článek nebo k němu máte co říct? Ohodnoťte ho a okomentujte. Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. Můžete ho i sdílet na svém facebooku.

Přihašte se přes facebook, twitter nebo Zaregistrujte se
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
3 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Irena Schmiedová
Irena Schmiedová
26. 1. 2017 13:58

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,zda se musí dodržet stupeň hodnocení chování tedy že žák musí dostat nejdříve:
napomenutí třídního učitele, důtka třídního učitele, ředitelská důtka, dvojka a trojka z chování. Nebo může dát třídní důtku rovnou
Děkuji za informace Schmiedová

Anonym
Anonym
25. 6. 2017 22:39

Musi to byt postupne

Anonym
Anonym
25. 6. 2017 22:38

Ne není.Podle školního řádu pro učitele ne.Učitel musi prvni udelit napomunuti tridniho ucitele a az potom muze udelit dutku.A pokud nic nebylo napsano v žk tak na to ucitel nema pravo a porusuje povinnosti ucitele viz.skolni zakon.



Pro komentování se přihlaste



Vyberte si,
jaké téma Vás nejvíce zajímá
a dejte se do čtení.

Články pak můžete dále filtrovat. Například dle
věku dítěte a jejich hodnocení.

Staňte se členem naší komunity.

Nechte si posílat ty nejzajímavější články ze světa vzdělávání
a odebírejte náš Facebook.

Buďte naší součástí.