Pomůcky pro žáky se specifickými potřebami rozvíjejí všechny děti



Vyzkoušejte si didaktické pomůcky a materiály, které pomáhají dětem se specifickými vývojovými poruchami školních dovedností při výuce a vzdělávání. V kladenském Sládečkově vlastivědném muzeu byla na konci dubna zahájena výstava Škola v pohodě aneb Aby učení nebolelo, která právě takové pomůcky představuje veřejnosti.

Výstava vznikla ve spolupráci se Základní a mateřskou školou Kladno, Norská 2633, která má řadu zkušeností s využitím kompenzačních pomůcek z vlastní praxe. „Většinu pomůcek využíváme během hodin „nápravy specifických poruch učení“ pro děti od 2. do 5. ročníku. Děti pracují s čítankami pro dyslektiky, pracovními sešity, bzučáky, mačkadly, alternativními texty a výukovými programy,“ popisuje zástupkyně ředitelky Helena Lachmannová průběh hodin, ve kterých se mimo běžné vyučování ve škole věnují dětem, které to potřebují.

Pomůcky pomůžou všem dětem
 Některé děti mohou podle jejích slov využívat v případě potřeby určitou pomůcku individuálně při vyučování a některé pomůcky se využívají i při běžné výuce pro všechny děti. Zpestřují dětem vyučování a umožňují přístup, díky kterému jsou rozvíjeny různé smysly. Pomůcky v rozšířené míře používají hlavně děti na nižším stupni a to v českém jazyce, prvouce (ČJS) a matematice. Jsou mezi nimi různé hmatové pomůcky, textilní písmena, kalendáře, či nástěnné obrazy, které děti oceňují pro jejich názornost. Na výstavě ale najdete i pomůcky určené pro pedagogy a rodiče.

Výstavu proto doporučujeme každému, kdo se o danou problematiku zajímá. „Učitelé mohou získat inspiraci a nápady pro práci s dětmi, rodiče dětí získají cenné informace o těchto poruchách a náměty k domácímu procvičování. Děti se poučí i pobaví a mohou si i něco vyzkoušet, všichni ostatní si rozšíří své znalosti o této problematice a prohlédnou si celou škálu zajímavých pomůcek,“ doplňuje informace o koncepci výstavy Helena Lachmannová.

Výstava bude ve Sládečkově vlastivědném muzeu v Kladně otevřena až do 9. června 2013. Na fotografie z vernisáže se můžete podívat TADY.

Pozvánku na výstavu najdete TADY.

[nggallery id=15]

Foto zdroj: 4. ZŠ Kladno

 

 

 
DOPORUČENÉ ČLÁNKY


Líbil se vám náš článek nebo k němu máte co říct? Ohodnoťte ho a okomentujte. Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. Můžete ho i sdílet na svém facebooku.

Přihašte se přes facebook, twitter nebo Zaregistrujte se
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments


Pro komentování se přihlaste



Vyberte si,
jaké téma Vás nejvíce zajímá
a dejte se do čtení.

Články pak můžete dále filtrovat. Například dle
věku dítěte a jejich hodnocení.

Staňte se členem naší komunity.

Nechte si posílat ty nejzajímavější články ze světa vzdělávání
a odebírejte náš Facebook.

Buďte naší součástí.