Zkoušeli jste nahlédnout do duše učitele?



„Najednou se mohlo zpívat a řešit cokoliv a říkat cokoliv, takže z toho zmizelo to tajno a malebnost a všechno se smělo říkat a všechno to najednou zhrublo a ztratilo to ten jinotaj, tu křehkost, i ty děti, i na ty se valila spousta informací. Samozřejmě nemluvím hned o těch letech po revoluci, ty byly úžasný, ale to potom.“  

Tahle podivuhodná citace pochází z knížky, která se jmenuje Učitelé na vlnách transformace a na základě rozhovorů s učiteli dvou základních škol v anonymním středočeském maloměstě popisuje jejich pocity z polistopadové proměny společnosti a školství. Skoro dvě stě stránek.

Málokterá kniha mi ukázala tak bez obalu, proč je mimořádně obtížné s něčím ve školství pohnout. Taková míra zklamání, dezorientace, pochybností o tom, co se ve světě kolem děje, mě překvapila. Mimochodem, té citované paní učitelce je 45 let, vzděláním ruštinářka a učitelka hudební výchovy, dnes učí angličtinu. Takže žádná stará struktura. Ale pocit, že je vlastně všechno špatně, mezi citovanými učiteli jednoznačně převládá. Žáci hloupnou, rodiče jsou nesnesitelní, stát neschopný, vztahy ve škole hrozné. Jen obtížně bychom hledali v těch desítkách citací nějakou, z níž by bylo cítit naději. Snad sem tam, když za něco některý z učitelů převzal odpovědnost, přestal se vymlouvat na špatný systém a uspěl. Jsou to ojedinělé zmínky, ale jsou tu.

Nepředpokládám, že by si rodiče tuhle knížku houfně kupovali (pokud náhodou ano, napsala ji Dana Moree a vydalo Nakladatelství Karolinum), ale pokud na ni narazíte někde v knihovně nebo u známých, doporučuji. Lepší způsob, jak nahlédnout hluboko do duše obyčejného učitele, těžko najdete. A až půjdete příště do školy, budete se na ně dívat trochu jinýma očima. Trocha empatie se nemůže nevyplatit.

Obsáhlejší ukázku z knížky Dany Moree: Učitelé na vlnách transformace najdete ZDE.

Článek vychází v říjnovém čísle časopisu S dětmi v Praze.

 
DOPORUČENÉ ČLÁNKY


Líbil se vám náš článek nebo k němu máte co říct? Ohodnoťte ho a okomentujte. Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. Můžete ho i sdílet na svém facebooku.

Přihašte se přes facebook, twitter nebo Zaregistrujte se
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments


Pro komentování se přihlaste



Vyberte si,
jaké téma Vás nejvíce zajímá
a dejte se do čtení.

Články pak můžete dále filtrovat. Například dle
věku dítěte a jejich hodnocení.

Staňte se členem naší komunity.

Nechte si posílat ty nejzajímavější články ze světa vzdělávání
a odebírejte náš Facebook.

Buďte naší součástí.