ZŠ Pardubice, Staňkova 128 – Barevná škola



Na webových stránkách ZŠ Pardubice, Staňkova 128 se dočtete, že mezi priority školy patří cizí jazyky, výtvarná výchova, sport a ekologie. Zároveň škola, podle slov paní ředitelky Gisely Kostelecké, dlouhodobě rozvíjí spolupráci s rodiči. „Rodiče chápeme jako partnery, se kterými společně realizujeme vzdělávání a výchovu jejich dětí,“ vysvětluje a dokládají to i webové stránky s poměrně zevrubnými informacemi o dění ve škole.

Škola se představila jako všestranná a zaměřená na rozvoj individuálních zájmů žáků.

foto: zdroj ZŠ Pardubice, Staňkova 128, Barevná škola

Rodiče připravují exkurze do zaměstnání a chodí dětem číst
Škola rodiče aktivně zapojuje do svého života. Rodiče pomáhají s realizací neformálních akcí školy, jako jsou Halloween, Den otevřených dveří, Vánoční odpoledne, Pohádkový zápis, Den Země, Reprezentační ples, Zahradní slavnost a Vyřazování devátého ročníku.

„Při Halloweenu si rodiče společně s dětmi projdou strašidelnou stezku, v předvánočním čase se zúčastňují vánočního odpoledne a mají možnost zapojit se do výroby vánočních dekorací a dárků společně se svými dětmi. Věříme, že to je příjemné odreagování v tomto většinou stresovém období,“ popisují aktivity školy paní učitelky Jana Malinová a Edita Havránková.

V lednu zvou rodiče a přátele školy na Den otevřených dveří a na Reprezentační ples. Což je podle jejich slov skvělá příležitost setkat se s učiteli i ostatními zaměstnanci školy v uvolněné atmosféře, opustit na okamžik starosti a shon a společně se pobavit při hudbě a tanci.

V rámci projektu Čtenářská gramotnost chodí rodiče, ale i členové širší rodiny předčítat dětem v rámci hodin čtení, zúčastňují se závěrečných besed o knihách, maminky připravují pro děti kostýmy.

Rodiče aktivně organizují pro žáky exkurze do svých pracovišť, a to nejen při výběru budoucího povolání vyšších ročníků, ale i pro menší děti v rámci hodin prvouky.

Novinkou jsou „Kavárničky pro rodiče“ ve školní družině. Pro rodiče je přichystáno drobné pohoštění, které děti připravují ve školní kuchyňce. Zároveň mají rodiče možnost prohlédnout si jednotlivá oddělení školní družiny a seznámit se s činnostmi svých dětí. V červnu se setkávají na Zahradní slavnosti, která je vyvrcholením školního roku.

Ekoškola a Extra třída
„Vzhledem k tomu, že jsme Ekoškola, učíme naše žáky ekologicky myslet a jednat a věříme, že tyto poznatky uplatní i ve svých rodinách,“ vysvětluje zaměření školy (získala již dva mezinárodní tituly Ekoškola) paní ředitelka. Zpětnou vazbou jsou pro ně sběrová rána, kterých se společně se svými dětmi zúčastňuje stále více rodičů. Rodiče se také zapojují do soutěží recyklohraní sběrem vytříděného elektroodpadu, starých baterií a mobilů.

Loni se také přihlásili do prvního ročníku programu Extra třída. „V projektu Extra třída v rámci značky „Rodiče vítáni“ jsme se rozhodli seznámit děti z Dětského centra Veská a MŠ Sezemice s dnes již zapomínanými velikonočními tradicemi a umožnit jim kontakt i s dětmi, které nežijí v dětském centru. Připravili jsme pro ně velikonočně vyzdobený stůl, upletli si s nimi pomlázku, děti si ozdobily velikonoční vajíčka a perníčky, vyrobily zápich do květináče nebo stojánek na vajíčka, naučili jsme je velikonoční koledy a v zahradě jsme společně našli velikonoční poklad,“ popisuje průběh realizovaného projektu, který si můžete prohlédnout zde, paní učitelka Havránková.

Ve škole mají místo i žáci se speciálními vzdělávacími potřebami a nadaní
Škola se také začala orientovat na nadané žáky. „Naše škola má možnost nabízet ve výuce rozmanitost a poskytnout prostor pro navazování přátelství, vzájemný respekt a porozumění. Tyto aspekty jsou velmi důležité při práci s žáky se speciálními vzdělávacími potřebami a nadanými žáky,“ objasňuje tento krok paní ředitelka Kostelecká. „Snažíme se zachytit projevy nadání a zejména mimořádného nadání v mladším školním věku a zajišťujeme spolupráci poradenského systému při dalším rozvoji nadání žáka a při řešení případných problémů,“ dodává. Organizují pro nadané žáky individualizovanou a vnitřně diferencovanou výuku, která odpovídá potřebám jejich rozvoje v oblasti projeveného nadání. Do tohoto programu se přirozeně zapojují i rodiče. Snaží se tak podporovat vzájemné prospěšné vztahy mezi školou a okolní komunitou.

foto: zdroj ZŠ Pardubice, Staňkova 128, Barevná škola

Rada ostatním školám v přístupu k rodičům: „Profesionální přístup pedagoga.“

Rada pro rodiče v přístupu ke škole: „Rodiče i škola mají stejný cíl – všestranný rozvoj dítěte!“

 Fotogalerie z akcí školy:
 [nggallery id=29] 

Profil školy v databázi včetně kritérií, která škola splňuje, najdete ZDE.

 

 

 
DOPORUČENÉ ČLÁNKY


Líbil se vám náš článek nebo k němu máte co říct? Ohodnoťte ho a okomentujte. Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. Můžete ho i sdílet na svém facebooku.

Přihašte se přes facebook, twitter nebo Zaregistrujte se
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments


Pro komentování se přihlaste



Vyberte si,
jaké téma Vás nejvíce zajímá
a dejte se do čtení.

Články pak můžete dále filtrovat. Například dle
věku dítěte a jejich hodnocení.

Staňte se členem naší komunity.

Nechte si posílat ty nejzajímavější články ze světa vzdělávání
a odebírejte náš Facebook.

Buďte naší součástí.