Základní škola EDEN, Praha 10: Se sportem za vzděláním.



Základní škola Eden v pražských Vršovicích je škola s výrazným sportovním zaměřením.

„Naše škola spolupracuje s fotbalovým a hokejovým klubem Slavia, mimo to hrají naši žáci také pozemní hokej, házenou, košíkovou, ragby, florbal a provozují individuální sporty (tenis, veslování, atletiku). Docházejí k nám samozřejmě i „nesportovci“ a dohromady tvoří velmi pestrou a různorodou společnost. Pracovat s nimi a jejich rodiči je pro nás velkou výzvou, a protože i v nás- učitelích tříme sportovní duch, snažíme se i v této oblasti neustále zlepšovat,“ popisuje charakter školy paní ředitelka Jana Churáčková.

Naše škola jedním slovem? Sportovní!

Naše škola jednou větou? Škola se sportovním zaměřením především na fotbal a hokej, ale zároveň otevřená všem, kdo mají rádi pohyb a sportují jak závodně, tak rekreačně.

Základní škola EDEN, Praha 10.

Rodiče mohou do školy nahlédnout ještě před zápisem
Škola Eden není klasickou spádovou školou, ale díky jejímu sportovnímu zaměření do ní žáci dojíždějí nejen z celé Prahy, ale také z mimopražských lokalit. Vzbudit v rodičích i žácích pocit, že do ní patří, že se dění ve škole týká i jich, bývá podle slov paní ředitelky mnohdy velmi těžké.

Cíleně se spolupráci s rodiči věnují od roku 2010, kdy si uvědomili, že jejich mnohdy individuální práce si zaslouží větší pozornost a také koncepčnost. „S rodiči navazujeme první kontakty ještě před zápisem a nástupem jejich dětí do první třídy prostřednictvím informačních schůzek Do první třídy s úsměvem,“ vysvětluje paní ředitelka, jak oslovují rodiče budoucích žáčků.  Na čtyřech setkáních mají možnost poznat jak prostředí a vybavenost školy, tak učitelky prvního stupně. Vždy v červnu pořádají pro rodiče budoucích prvňáčků ještě další informační schůzku. Školní rok zahajují ve spolupráci s patrony školy (V. Růžička, V. Šmicer) slavnostním shromážděním a patroni poté ještě navštíví prvňáčky a jejich rodiče ve třídách. Další akcí pro prvňáčky a jejich rodiče je Pasování na čtenáře ve spolupráci s Domem čtení, které probíhá od roku 2011 vždy v březnu.

Dvakrát ročně otevírají školu rodičům i široké veřejnosti při Dnech otevřených dveří. Letos již popáté probíhají v měsíci listopadu tripartitní třídní schůzky, kdy se třídní učitelé setkávají na individuálních schůzkách s žákem a jeho rodiči a mají možnost si v úzkém kroužku popovídat a zhodnotit žákovu práci a chování ve škole.

Další formou setkávání s rodiči jsou konzultační hodiny v prosincové středeční odpoledne. Rodiče školu mohou kontaktovat ale kdykoliv a domluvit si schůzku či mailovat nebo si popovídat po telefonu. Mohou také využít služeb školní psycholožky a řešit s ní školní, osobní i výchovné problémy svých dětí.

Škola nabízí i podporu speciální pedagožky, která se věnuje dětem se specifickými poruchami učení a rovněž úzce spolupracuje s jejich rodiči.

Základní škola EDEN, Praha 10.

Přednášky pro rodiče
V loňském školním roce pořádali pro rodiče čtyři odborné přednášky na téma drogy, puberta, PC hry a závislost na nich, využití tabletů ve škole. „Na prvním stupni probíhají v předvánočním čase vánoční besídky, milá příležitost k setkání a těšení se z dětských vystoupení. V podobném duchu se nese také Jarní jarmark, při němž celá škola ožije čilým ruchem a děti prodávají návštěvníkům a rodičům své výrobky,“ chválí příležitosti k setkání s rodiči paní ředitelka.

Další celoškolní a rodiči sledovanou akcí je hudební soutěž Superstar ZŠ Eden. Novinkou od loňského školního roku je slavnostní rozloučení s deváťáky a jejich rodiči za účasti patronů školy v poslední školní den.

„Spolupráci s rodiči se snažíme každoročně prohlubovat a zintenzivňovat navzdory tomu, že mnozí rodiče to mají do školy daleko,“ uzavírá paní ředitelka Jana Churáčková

Rada pro ostatní školy: „Buďte službou, ne služkou. Buďte hrdí na to, co jste dokázali, hledejte, vymýšlejte, zkoušejte nové.“

Rada pro rodiče: „Věřte nám, vnímejte nás jako odborníky, respektujte naši práci. Máme společný zájem: VAŠE DĚTI.“ 

Profil školy v databázi včetně kritérií, která škola splňuje, najdete ZDE.

 
DOPORUČENÉ ČLÁNKY


Líbil se vám náš článek nebo k němu máte co říct? Ohodnoťte ho a okomentujte. Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. Můžete ho i sdílet na svém facebooku.

Přihašte se přes facebook, twitter nebo Zaregistrujte se
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments


Pro komentování se přihlaste



Vyberte si,
jaké téma Vás nejvíce zajímá
a dejte se do čtení.

Články pak můžete dále filtrovat. Například dle
věku dítěte a jejich hodnocení.

Staňte se členem naší komunity.

Nechte si posílat ty nejzajímavější články ze světa vzdělávání
a odebírejte náš Facebook.

Buďte naší součástí.