Smlouvy s rodiči – proč se jich nebát



A je to tady! Ze školy píšou, že s vámi chtějí uzavřít smlouvu, protože vaše dítě narušuje výuku. Zapomíná domácí úkoly, nenosí pomůcky, nevhodně se chová, bije spolužáky. Nebo tak nějak. Taková zpráva ale není důvodem k panice. Naopak, je kladným signálem, že škola chce situaci řešit společně s vámi – a s vaším dítětem.

Smlouva s rodiči, oficiálně zvaná „individuální výchovný program“, přináší školám a rodičům možnost řešit situace, kdy si s chováním dítěte takzvaně přestávají vědět rady. S její pomocí se můžete společně dohodnout, co uděláte pro zlepšení. Ve smlouvě se všichni písemně – a dobrovolně – zavážete k dodržování určitých pravidel a termínů plnění vašich závazků.

Jako rodiče můžete přislíbit například důslednou kontrolu domácích úkolů a přípravy pomůcek, učitelka vám zase pomůže tím, že bude vašemu dítěti všechny úkoly zapisovat do zvláštního sešitku, abyste měli přehled. Pro sestavení smlouvy mají školy metodiku a také oficiální formulář od Ministerstva školství.

S touhle novinkou přišel po svém nástupu do funkce ministr Dobeš, který se inspiroval příklady z Británie a Německa. O jejím účinku panovaly na počátku pochybnosti, dvouleté testování v praxi ale ukázalo, že může být užitečná. V mnoha případech se smlouvy skutečně osvědčily. Od příštího roku budou smlouvy s rodiči moci využívat všechny školy u nás.

Je jasné, že úspěch individuálních výchovných programů závisí na dobré vůli všech zúčastněných a možnosti takového řešení jsou omezené. Spolehlivější cestou je snaha školy o dobrou komunikaci s rodiči ještě předtím, než se problém vyhrotí. V každém případě však platí, že nejúspěšnějším řešením je to, na kterém se dokážete dohodnout se školou i se svou ratolestí.

Diskusi o smlouvách s rodiči z programu Radiofórum Českého rozhlasu Plus vysílanou 10. prosince, jíž se zúčastnil také ředitel Základní školy Velvary Petr Došek, si poslechněte ZDE.

Rozhovor s psychologem Jaroslavem Šturmou na téma smluv s rodiči vysílaný Českou televizí můžete shlédnout ZDE.

Záznam z Kulatého stolu SKAV a EDUin věnovaného otázkám kázně ve škole (a smlouvám s rodiči jako jednomu z navrhovaných řešení) najdete ZDE

 
DOPORUČENÉ ČLÁNKY


Líbil se vám náš článek nebo k němu máte co říct? Ohodnoťte ho a okomentujte. Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. Můžete ho i sdílet na svém facebooku.

Přihašte se přes facebook, twitter nebo Zaregistrujte se
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments


Pro komentování se přihlaste



Vyberte si,
jaké téma Vás nejvíce zajímá
a dejte se do čtení.

Články pak můžete dále filtrovat. Například dle
věku dítěte a jejich hodnocení.

Staňte se členem naší komunity.

Nechte si posílat ty nejzajímavější články ze světa vzdělávání
a odebírejte náš Facebook.

Buďte naší součástí.