„Vždyť my jsme to taky přežili…“



Tenhle argument dříve nebo později padne v každé debatě o tom, jak najít opravdu dobrou základní školu. Pro někoho je to dostatečná odpověď, pro mě nikoli. Coby matce předškoláka se mi otázka výběru školy vrací se vzrůstající naléhavostí. Zatím jsem uspokojivou odpověď nenašla. A nejsem pochopitelně jediná.

Někteří rodiče rezignují s vědomím, že jejich děti to taky přežijí, jiní se ocitají v zajetí úzkostných představ v duchu „Nechci, aby se ve škole trápil stejně jako já!“ Ani tudy pro mě cesta nevede. Vydávám se směrem úvah na téma: Co od dobré školy očekávám?

Přibližně tohle: Aby moje dítě učení těšilo. Aby mu to, co se naučí, bylo v životě užitečné. Aby ve škole – i později v životě – mohlo být sebou samým. Aby se naučilo rozvíjet vztahy s lidmi kolem sebe. A aby mu svět nepřestal připadat jako bezpečné a pozoruhodné místo.

Jak vidíte, nejsem ambiciózní matka. Nekladu svému dítěti vysoké kariérní cíle. A mám trochu sklon k abstrakci… Potíž nastává, když je třeba překročit z úvah do reality. Jak vyhodnotit, nakolik se mé představy potkávají s tím, co školy v okolním světě nabízejí?

V tomhle kroku potkává úzkost nejen mě. Rodičů, kteří se na nás obracejí s dotazy, jak vybrat dobrou školu, je čím dál víc. A odpověď není snadná, vždyť každý má trochu jiné preference. V prvé řadě je dobré svá očekávání nějak zformulovat a pak se vypravit do školy na obhlídku. Užitečné rady a tipy ohledně toho, čeho si všímat, najdete na našem webu. Připravili jsme také seminář Brašnička pro rodiče, který vám pomůže v orientaci a rozhodování. Máte-li zájem, napište nám. Rádi vám na cestě k dobré škole poradíme.

napsáno pro časopis S dětmi v Praze

 
DOPORUČENÉ ČLÁNKY


Líbil se vám náš článek nebo k němu máte co říct? Ohodnoťte ho a okomentujte. Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. Můžete ho i sdílet na svém facebooku.

Přihašte se přes facebook, twitter nebo Zaregistrujte se
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments


Pro komentování se přihlaste



Vyberte si,
jaké téma Vás nejvíce zajímá
a dejte se do čtení.

Články pak můžete dále filtrovat. Například dle
věku dítěte a jejich hodnocení.

Staňte se členem naší komunity.

Nechte si posílat ty nejzajímavější články ze světa vzdělávání
a odebírejte náš Facebook.

Buďte naší součástí.