Mapování stereotypů – workshop pro učitele



Centrum současného umění DOX zve na první z workshopů pro pedagogy, které budou tematicky spojené s právě probíhající výstavou Plakát v souboji ideologií 1914 – 2014. Workshop má učitelům poskytnout metodickou podporu při analýze toho, jak vznikají společenské stereotypy a jak  s ní při výuce pracovat.

Seminář se koná 14.3. od 10. do 14. hod, opakovat se bude 3.4.

Program:
9.30 – 10h
Registrace účastníků.

10h – 10.45 
Stereotypy budeme narušovat hned od začátku. Tradiční komentovaná prohlídka výstavy bude vedena nejen lektory centra DOX: Plakát v souboji ideologií 1914 – 2014 okomentuje Ondřej Cihlář (dramaturg, režisér, herec a moderátor, aktér divadla VOSTO5; pedagog pražské HAMU a autor konceptu interaktivního prostoru CIRKUS TOTALITY)

11h – 11.30
Multipolis je příběhová společenská hra, která slouží na školách jako pomůcka pro výuku multikulturní výchovy. Bohumil Kartous (Scio) představí a okomentuje výsledky výzkumu, který proběhl v rámci projektu Multipolis. Projekt realizovala společnost Scio za spolufinancování Evropského sociálního fondu. Výzkum probíhal od podzimu 2012 do jara 2013 na 39 školách po celé České republice (s výjimkou Prahy). Zapojilo se 1 744 žáků 6. a 9. ročníků základních škol. 

Kompletní zpráva ke stažení

11.40 – 12.25
Workshop s Mapou společenských stereotypů pod vedením Jiřího Raitermana (DOX) a Bohumila Kartouse. Netradiční interaktivní materiál, který vznikl ve spolupráci centra DOX a společnosti Scio, byl úspěšně pilotován na několika školách. Jeho cílem je otevřít diskusi o společenských stereotypech mezi žáky 2. stupně ZŠ a SŠ. Účastníci pedagogického workshopu ho vyzkouší na vlastní kůži i s následnou diskuzí.

12.35 – 13.20
Šárka Antošová (Amnesty International) bude reagovat především na poptávku pedagogů po semináři, který by je informačně, argumentačně a metodologicky vybavil k efektivním reakcím na xenofobní, diskriminační či rasistické projevy studentů a dodal jim inspiraci a materiály, jak s těmito tématy pracovat ve výuce. Logicky následuje po workshopu se vzdělávací mapou.

13.30 – 14h
Na závěr je připravena ukázka dobré praxe z dílny centra DOX a Amnesty International. Během výjimečné spolupráce výše zmíněných organizací na výstavě perzekuované čínské umělkyně Liu Xia pod názvem Tichá síla Liu Xia vznikl i unikátní vzdělávací program, který zakončí diskusi o společenských stereotypech tematizací základních lidských práv. Pobyt v působivé výstavě součástí.

Vstupné: 60 Kč

Rezervace nutná na adrese: skoly@dox.cz

Více se dočtete ZDE.

Mapovani_spolecenskych_stereotypu_I

 
DOPORUČENÉ ČLÁNKY


Líbil se vám náš článek nebo k němu máte co říct? Ohodnoťte ho a okomentujte. Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. Můžete ho i sdílet na svém facebooku.

Přihašte se přes facebook, twitter nebo Zaregistrujte se
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments


Pro komentování se přihlaste



Vyberte si,
jaké téma Vás nejvíce zajímá
a dejte se do čtení.

Články pak můžete dále filtrovat. Například dle
věku dítěte a jejich hodnocení.

Staňte se členem naší komunity.

Nechte si posílat ty nejzajímavější články ze světa vzdělávání
a odebírejte náš Facebook.

Buďte naší součástí.