Muži do škol?



Publikujeme prvních několik bodů, které shrnují jednoduché tipy na to, co mohou tátové udělat pro podporu vzdělání nejen svých dětí. Tipář den po dni vytváří muži a tátové z Ligy otevřených mužů. Muži a ženy, inspirujte se :)!

V českých školách a školkách je zoufale málo mužských vzorů. Přinášíme vám týden tipů pro táty, jak se aktivně zapojit do života školy nebo školky.  7 dní – 7 tipů.

Den A.
Ano
, vzdělání je důležité! Není to jen taxikaření dětí někam, kde je hlídání. Mužů ve školách moc není, pojďme to napravit. Buďte součástí řešení, ne problému. I Vy můžete pro sebe a svou komunitu něco udělat. Někdo více, někdo méně. Nekupujte hračky, investujte sebe. Jste nejlepší!

Den E.
Udělejte si exkurzi do školky/školy, kde se vzdělává Vaše dítě. Nechte se jím provést po místech, kde tráví svůj čas a učí se, vyptejte se na drobné detaily. Jděte i do výuky, ať vidíte, jak “pracuje”. Ano, opravdu, autem a šatnou to nekončí. Na oplátku mu zase ukažte svoje pracovní prostředí, proberte co, jak a proč děláte.

Den Ř.
Domluvte si schůzku s ředitelem/kou a třídní učitelem/kou a poznejte, jak dnes funguje škola/školka. Opravdu to není to, co jste sami zažívali. Nechte si od nich dát tipy, jak je možné se zapojit do života školy a srovnejte je se svými potřebami, potřebami a přáními vašeho robátka a svými možnostmi. Sejděte se s předsedou/kyní školské rady a udělejte to samé. Prostě se zajímejte.

Den D.
Dnes strávíte celý den se svým dítětem a budete se s ním učit. Tak nejlépe poznáte, co a jak je potřeba. Můžete se s učiteli/kami domluvit a v některých předmětech (ano, ty jsou pořád) zavzpomínat, co z nich v reálném životě úspěšného otce potřebujete a jak to vypadá v praxi.

Den Ž.
Jsou to ženy, které se zejména starají o vaše děti. Většinou je poznáváte, až když je nějaký problém. Oceňte je a připravte pro ně společně s dětmi překvapení. Pobavte se s dětmi o tom, jak jsou pro vaše děti důležité ženy a muži zároveň a třeba o tom společně napište zprávu, namalujte obrázek. Naslouchejte ženám, ne jen poslouchejte. Staňte se aktivními partnery.

Den P.
Vyhlaste mužskou mobilizaci parťáků. Máte informace, možnosti. Dejte dohromady skupinu mužů, otců či vychovatelů dětí, které chodí do vaší školky/školy. Sejděte se na neutrálním území, proberte svoje možnosti a potřeby školy a nabídněte se. Ukažte ženám, že umíte být pozorní nejen jako partneři, ale partneři ve vzdělávání.

Den V.
Zorganizujte mužský výlet pro celou třídu. Jen tátové a děti. Učitelku vemte jen když bude hodná. Jděte společně za školu, učte se v přírodě, venku, v muzeu, u vás v práci. Dívejte se na děti, ne dopředu ( žádné kino nebo divadlo).

Den S.
Podílejte se na strategii vaší školky/školy. Vstupte a aktivně se zapojte do školské rady, sdružení nebo neformálně nabízejte podporu ve strategickém rozvoji školy. Podporujete tak rozvoj vzdělání. Nejen pro sebe a svoje děti, ale pro celou komunitu. Ukažte, že muži jsou užiteční a mohou být stálými a spolehlivými partnery ve vzdělávání.

Původní článek najdete  ZDE.

 
DOPORUČENÉ ČLÁNKY


Líbil se vám náš článek nebo k němu máte co říct? Ohodnoťte ho a okomentujte. Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. Můžete ho i sdílet na svém facebooku.

Přihašte se přes facebook, twitter nebo Zaregistrujte se
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments


Pro komentování se přihlaste



Vyberte si,
jaké téma Vás nejvíce zajímá
a dejte se do čtení.

Články pak můžete dále filtrovat. Například dle
věku dítěte a jejich hodnocení.

Staňte se členem naší komunity.

Nechte si posílat ty nejzajímavější články ze světa vzdělávání
a odebírejte náš Facebook.

Buďte naší součástí.