Poradna: Dodatečný odklad a přeřazení dítěte z první třídy do nultého ročníku?



Dotaz: Dobrý den, chtěla bych vědět názor někoho s podobnou zkušeností, která se stala mě. Dcera mě letos nastoupila do 1. třídy. Prošla zápisem, nikdo nám žádný odklad nedoporučil. Dcera neměla žádné problémy, zkrátka z mého pohledu úplně normální dítě. Neléčí se u žádného lékaře, ráda sportuje, tancuje, kreslí a neustále něco tvoří :-))

Zhruba po 3 týdnech ve škole byl aktiv. Paní učitelka nám řekla, že nemusíme mít strach, pokud dítě nezvládne výuku, že je bez problémů přeřadí do tzv. nulté třídy. Při dotazu, jak se dceři vede, mě třídní učitelka řekla, že je nepozorná, ale že se uvidí. Dcera mě začala nosit domů trojky, občas obrázek, jedničku. Zhruba před 14 dny byl opět aktiv a paní učitelka rozdala papírky s hodnocením žáčků z jejího pohledu. Po přečtení jsem měla chuť odejít, neboť dle paní učitelky je dcera absolutně neschopná a ještě jsem dostala doporučení k psychologovi. Čeká nás tedy vyšetření u psychologa, na které jsem já jako matka přistoupila, otec nesouhlasí. Jsme každý na jiné strany barikády. Jsem z toho docela zoufalá, neboť dceru pravděpodobně přeřadí do nulté třídy a ještě ji budou mořit na vyšetření. Dle mého se tomuhle dalo předejít a nebo možná najít jiné řešení, ale bohužel ze strany školy ho nevidím……

Odpověď:
Pokud vaše jednání probíhala tak, jak uvádíte, jde jednoznačně o zcela nevhodnou komunikaci ze strany paní učitelky. Při prvním rozhovoru vám měla jasně sdělit, co ona sama bude dělat ke zlepšení pozornosti dcery a o jakou pomoc prosí vás. Vůbec nerozumím informaci o přeřazení do nulté třídy. Vy jste splnili zákonnou povinnost a vaše dcera nastoupila do školy. Škola má povinnost vzdělávat ji. Jestliže chce provést jakékoli opatření, které přesahuje běžné provozní nebo pedagogické opatření, musí mít souhlas rodičů. Dodatečný odklad lze výjimečně využít, ale mělo by se jednat skutečně o mimořádné a odůvodněné opatření. Brát děti do základní školy na zkoušku, s tím, že když to nepůjde, tak se zase vrátí do školky nebo do přípravné třídy (žádné nulté ročníky neznám), bylo snad korektní před padesáti roky, ale ne dnes. Dceru tedy nemohou bez vás přeřadit ani do nulté třídy ani nikam jinam.

Na psychologickém nebo speciálně pedagogickém vyšetření dítě nemoříme, naopak, občas nám vyčítají, že mu dáváme zajímavé úkoly, že jsme na něj sami, takže se není co divit, že dítě hezky spolupracuje a podává slušné výkony. Prý kdybychom stejné dítě viděli ve třídě nebo doma! Já bych tedy doporučoval na vyšetření jít a žádat, aby vám i škole konkrétně poradili, co máte dělat, aby se situace dcery zlepšila. Připomínám, že dítě chodí do školy a je primární odpovědnost školy, aby je naučila. Paní učitelka je profesionálka a musí si poradit (myslím, že měla poradit i vám). Současně musí ke každému dítěti přistupovat s ohledem na jeho individuální předpoklady.

Na dotaz odpovídal Dr. Václav Mertin

Poradnu Rodiče vítáni otevíráme ve spolupráci s časopisem Řízení školy a aplikací Magistr určenou pro ředitele škol.
 
DOPORUČENÉ ČLÁNKY


Líbil se vám náš článek nebo k němu máte co říct? Ohodnoťte ho a okomentujte. Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. Můžete ho i sdílet na svém facebooku.

Přihašte se přes facebook, twitter nebo Zaregistrujte se
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
3 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Irena
Irena
1. 10. 2015 16:45

Dobrý dem mám taky problém a už nevím co dal jsme zoufalý. Syn nastoupil září do 1tridy a paní Učitelka po týdnů nám řekla že syn nezvládá učení, je hravý a nedozrálé. A dnes po měsíci nás chce poslat zpět do školky a my nesouhlasime! Příčina je nesoustředí a není schopen pracovat sám. Původně jsme odklad měly ale vyskytly se problémy ve školce a proto jsme souhlasily ho dat do školy ale byla to chyba! Právě máme jít k PPP a podle toho se bude řešit jestli nebude lepší vrátit se do školky. Prosím o radu.

Jana
Jana
11. 11. 2018 23:33
Reply to  Irena

Dobrý den, měla jsem s dcerou stejný problém. Na první schůzce mi paní učitelka / podotýkám, že velice milá a hodná/ oznámila, že dcera je nevyrovnaná -neznamená, že není inteligentní- a doporučuje dodatečný odklad. Na psychologickém vyšetření mi to potvrdily. Vrátila se zpět do školky. O rok později bylo vše jiné. Chodila domů s jedničkami a na vysvědčení bylo vyznamenání. I maturitu zvládla výborně. Z vlastní zkušenosti bych se návratu do školky nebála.



Pro komentování se přihlaste



Vyberte si,
jaké téma Vás nejvíce zajímá
a dejte se do čtení.

Články pak můžete dále filtrovat. Například dle
věku dítěte a jejich hodnocení.

Staňte se členem naší komunity.

Nechte si posílat ty nejzajímavější články ze světa vzdělávání
a odebírejte náš Facebook.

Buďte naší součástí.