Extra třída: Bádání žáků na frýdlantském hřbitově přineslo své plody



Žáci frýdlantské základní školy navázali na práci loňských spolužáků a rozhodli se bádat na místním hřbitově. Podařilo se jim vytvořit databázi 421 hrobů, upravit 56 hrobů a poodhalit minulost významných lidí, kteří zde byli pochovaní. Projekt vznikl v rámci programu Extra třída.  

Praha, 2. června 2015 – Ve vestibulu frýdlantské radnice proběhla v pondělí 1. června 2015 od 15 hod. vernisáž výstavy s názvem Návraty II, která vznikla v rámci třetí výzvy programu Extra třída.

Fotografie si můžete prohlédnout ZDE. Projektovou nástěnku si můžete prohlédnout ZDE

Patnáct žáků z osmých a devátých ročníků (8.E, 8.F, 9.E, 9.D) ZŠ, ZUŠ a MŠ Frýdlant se rozhodlo bádat na místním hřbitově a výsledky své práce prezentovat na výstavě, která se zabývá frýdlantským hřbitovem a zde pochovanými lidmi, většinou původními německými obyvateli města. Výstavu bude možné zhlédnout po celý červen, organizátoři věří v její další využití a putování.

Významné osobnosti Frýdlantska

Při bádání na hřbitově žáci objevili 5 frýdlantských starostů, několik stavitelů, sochařů a mecenášů, kteří utvářeli podobu současného města nebo podporovali zajímavé místní stavby, stejně jako nalezli hroby vlastivědných badatelů a průkopníků regionální vlastivědné literatury. Kromě toho se zatím podařilo jedno osobní setkání s potomkem pochovaných, s další paní jsou žáci v písemném styku a díky pamětníkům se ví o další pozůstalé, která je v Německu a překročila již věk 90 let. V současných dnech by měl vyjít článek v Friedländer Heimatbrief, v listu domovského sdružení Fiedland/Isergebirge (Jizerské hory), který by měl zvýšit možnost získat kontakty na další pozůstalé.

(c) Jiří Coubal
Fotografie si můžete prohlédnout ZDE.

Na základě doporučení z Městského muzea Frýdlant se děti při svém bádání a mapování pozůstalých spojily s místním občanem panem Stanislavem Beranem, který má ke kruhům pozůstalých německých vysídlenců velmi blízko. Nakonec se tento člověk stal jakýmsi vnějším patronem projektu, nad dětmi převzal záštitu a jejich snažení od počátku podporuje. Díky němu se také podařilo dostat zprávu o hledání pozůstalých na portál Tschechien Online, do rádia ARD Praha i do německého tisku.

Kromě hledání pozůstalých děti od počátku projektu řešily i jazykový problém. Nápisy na náhrobních deskách byly často ve švabachu, luštit musely zvláštní tvary některých písmen, zkratky nebo zastaralé formy názvů německých měsíců. Úkolem pro obec zůstává oslovení ambasády – pan starosta Ing. Dan Ramzer přislíbil ambasádám přeposlat s doporučujícím dopisem databázi i fotodatabázi, kterou žáci vytvořili. Patronce Lucii Zralé dal projekt víru, že s dětmi lze dělat velmi náročné a důležité věci:  „Bylo příjemné zjistit, že to, co je v podání dospěláků problém, může v momentě, kdy se do stejné věci angažují děti, změnit postoj lidí. Dal mi hrdost na mé žáky, kteří se nebáli fyzické práce bez nároku na jakoukoli odměnu, jen s vědomím, že přispívají k hezčímu prostředí naší obce.“

Hřbitovní noc

Svůj projekt děti završí původně neplánovanou akcí pod názvem „Hřbitovní noc aneb Rozsviťte s námi frýdlantský hřbitov“, která by mohla přinést novou tradici i postupnou změnu v chápání hřbitovního prostoru jako místa pro setkávání a vzpomínání. V rámci akce, která proběhne 27.6. 2015 představí žáci výsledky svého bádání a ve spolupráci s Technickou univerzitou Liberec připraví doplňkový program na hřbitově. Jelikož se ve škole hlásí další generace „historiků“, kteří by se tématu rádi věnovali, je možné, že projekt bude pokračovat i v následujícím roce. Jedna z účastnic projektu zhodnotila svou účast takto: „Projekt mi dal hodně. Vím, že týmová práce je lepší a že mě to i s ostatními víc baví. Do té doby, než jsme se do této práce pustili, mi bylo jedno, skoro jako všem ostatním, jak ty hroby vypadají, v jakém jsou stavu…Ale když jsme se do toho pustili, tak mi to došlo,“ konstatuje Veronika Horká.

 

O programu Extra třída

Program Extra třída podporuje rozvoj dovedností dětí a zároveň pomáhá zlepšit život v jejich komunitě. Cílem programu je motivovat třídní kolektivy 7.- 9. ročníků základních škol a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií k tomu, aby realizovaly veřejně prospěšné projekty. V červnu 2014 bylo vyhlášeno již třetí kolo tohoto programu. Celkem za dobu fungování programu byly rozděleny více než 2 miliony korun. Ve školním roce 2014/2015 bude realizováno třicet tři projektů. Ty jsou zaměřeny na zvelebení okolí škol, mají v plánu kulturní nebo benefiční akce, podporu místních komunit, organizaci sportovních aktivit nebo podporu životního prostředí ve městě. Více informací o projektech na www.extratrida.cz v sekci Galerie projektů.

 
DOPORUČENÉ ČLÁNKY


Líbil se vám náš článek nebo k němu máte co říct? Ohodnoťte ho a okomentujte. Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. Můžete ho i sdílet na svém facebooku.

Přihašte se přes facebook, twitter nebo Zaregistrujte se
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments


Pro komentování se přihlaste



Vyberte si,
jaké téma Vás nejvíce zajímá
a dejte se do čtení.

Články pak můžete dále filtrovat. Například dle
věku dítěte a jejich hodnocení.

Staňte se členem naší komunity.

Nechte si posílat ty nejzajímavější články ze světa vzdělávání
a odebírejte náš Facebook.

Buďte naší součástí.