ZŠ Navis Dobřejovice: Na výlet s tatínky a každý žák má svého tutora



Na stránkách projektu Rodiče vítáni se budete během letošního podzimu potkávat s nápady, drobnými i náročnějšími tipy, které jsme posbírali během návštěv ve školách se značkou Rodiče vítáni. Jde nám o to, na každé škole najít něco, co se vám v rámci snahy o lepší spolupráci s rodiči daří, a umožnit i dalším školám, aby se o něco podobného pokusily, pokud mají pocit, že by jim to usnadnilo komunikaci s rodiči a dětmi. Dnešní tipy pochází ze ZŠ Navis v Dobřejovicích u Prahy. Jde o malou křesťansky orientovanou školu, která považuje individuální práci s dětmi a spolupráci s rodinou za základ toho, co škola nabízí.

Škola Navis sídlí v malém zámečku uprostřed Dobřejovic, což je malá obec na vnějším okraji Prahy. Škola má jedenáct učitelů, padesát dětí, existuje od roku 2011 a chce se postupně rozrůst na plně organizovanou základní školu. Zřizovatelem je spolek Navis, dá se tedy říci, že je to škola zřízená rodiči. I to je důvod, proč se spolupráci s rodinou nadprůměrně věnuje.

P1250773

Na výlet s tatínky

Krizi otcovství tu berou učitelé velmi vážně.  Myslí tím stav, kdy je pro muže stále obtížnější prožívat naplno svou roli v rodině, kdy jsou „odsáti“ prací mimo ni a jejich příležitost trávit čas s dětmi je stále omezenější. V téhle škole proto vymysleli, že jednou měsíčně v sobotu vyrážejí s tatínky a dětmi na výlet, zatímco maminky mají ten den volno a prostor pro sebe. Občas se jede na hory, jindy jdou tatínkové s dětmi jen na vycházku. Smyslem je jednak ulevit matkám, jednak postupně vytvořit při škole komunitu otců, kteří mohou vzájemně sdílet své otcovské zkušenosti, a kromě jiného mají šanci vidět své děti jinak než doma, v kontaktu s ostatními dětmi i dospělými.

Každý žák má svého tutora

Druhý inspirativní nápad ze školy Navis je postaven na myšlence, že každé dítě potřebuje ve škole „svého“ člověka, k němuž má vztah a může se mu svěřit s tím, co ho trápí. Proto má každý žák jednoho učitele, který ale není jeho třídním, jako tutora. Za ním může kdykoli zajít a probrat s ním, cokoli potřebuje. Tutor má za úkol s každým dítětem alespoň jednou týdně krátce promluvit. Udělat to mohou oba podle svého; mohou si jít zahrát fotbal a u toho povídat, sejít se ve třídě nebo jít na procházku. Jeden učitel má takhle na starosti zhruba pět dětí, učitelé – muži kluky, učitelky zase holky. Vzhledem k tomu, že Navis je zatím malá škola, dá se to zvládnout. Podle pana ředitele Jana Vepřka je maximum dětí, které může mít tutor na starosti, zhruba deset. Smyslem je, aby každé dítě cítilo, že má ve škole zastání a vnímalo ji jako bezpečné prostředí. Tutor má za úkol informovat ostatní učitele, pokud zjistí, že „jeho“ dítě má nějaký aktuální problém, přání či potřebu. A také má odhalit silné a slabé stránky každého dítěte. Podobně má fungovat i vůči rodině, protože rodiče často nemají přesnou představu o tom, v čem je jejich dítě dobré.

P1250777

Program tutoringu běží ve škole od roku 2011 a škola si na něm cení nejvíce toho, že pomáhá vytvářet přátelskou atmosféru, ve které se mnohem jednodušeji a přirozeněji získávají dobré návyky, tedy ctnosti, ke kterým se škola snaží děti vést. Na pedagogický sbor to samozřejmě klade větší nároky, protože tutoring vyžaduje sebeovládání, úsměv, ochotu ponořit se do dětského světa a mít pochopení pro každého jedince. Ruku v ruce s tím také jdou důslednost a výchova k zodpovědnosti, protože učitelé ví, že nelze zaměňovat přátelský přístup k dětem s nižšími nároky.

Pokud vás zajímá víc o této škole, můžete se obrátit přímo na pana ředitele a domluvit se např. na prohlídce školy. Mgr. Jan Vepřek, 775 029 593, veprek@skoly-navis.cz

Profil ZŠ Navis na mapě Rodiče vítáni najdete ZDE, webové stránky školy ZDE.

 
DOPORUČENÉ ČLÁNKY


Líbil se vám náš článek nebo k němu máte co říct? Ohodnoťte ho a okomentujte. Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. Můžete ho i sdílet na svém facebooku.

Přihašte se přes facebook, twitter nebo Zaregistrujte se
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments


Pro komentování se přihlaste



Vyberte si,
jaké téma Vás nejvíce zajímá
a dejte se do čtení.

Články pak můžete dále filtrovat. Například dle
věku dítěte a jejich hodnocení.

Staňte se členem naší komunity.

Nechte si posílat ty nejzajímavější články ze světa vzdělávání
a odebírejte náš Facebook.

Buďte naší součástí.