Deník.cz: Škola, která respektuje individualitu dítěte



Publikujeme text, který vyšel 16.1. v Rakovnickém deníku (ZDE) a informuje o zřízení Montessori třídy v rámci ZŠ ve Mšeci. Založení třídy, kterou budou navštěvovat děti ve věku 1. až 3. třídy základní školy, podnítili sami rodiče.

Od prvního září letošního roku by měla být otevřena v Základní škole ve Mšeci, která je součástí Svazkové školy Bez Hranic, třída Montessori pro děti první až třetí třídy. 

Vzniká z iniciativy rodičů. Ti mají o tento způsob výuky zájem a alternativní výuku na Rakovnicku postrádají. Škola i školka tohoto typu je nejblíže v Kladně a zájem převyšuje nabídku. 

Jednou z iniciátorek založení Montessori třídy je Ivana Haunerová z Nového Strašecí: „Pro mne jsou ve škole Montessori důležité dvě věci. Systém respektuje individualitu dítěte. Má silný aspekt respektu mezi učitelem a dítětem a naopak. To si myslím, že na klasických školách stále chybí. Za druhé je to využití speciálních názorných pomůcek. Děti se tak učí rukama. Vše si svým způsobem ohmatají.“ 
Kromě toho se tu jinak pracuje s chybou. Dítě neodevzdá práci učiteli a ten neopraví chyby, ale přijde si na ně samo. Takže samo sebe kontroluje a řídí. Dále děti samostatně pracují ve skupinách. Žáci tu pracují během hodiny třeba každý na jiném úkolu, podle toho, který si vyberou. 

„Na první pohled to vypadá, jako když si ve škole každý dělá, co chce. Ale není to tak. Já jsem si udělala kurz Montessori pro rodiče a byla jsem se v takové škole podívat. To mi pomohlo vše pochopit,“ popisovala Ivana Haunerová.Podle ní ve škole panuje klid. Děti jsou zvyklé samostatně pracovat a učení je více baví. „To bych si přála pro své děti. Chtěla bych, aby mé děti chodily do školy rády, aby v nich škola jejich zvědavost podporovala a ne tlumila. Proto jsme se ještě s jednou mojí spolužačkou pustily do zřizování Montessoriho školy. Začaly jsme přesvědčovat starosty a ředitele škol,“ zkonstatovala Haunerová. 

Nabízelo se několik alternativ: soukromá škola, komunitní škola nebo právě zařazení už pod fungující státní školu. To má velkou výhodu, protože škola může poskytnout své zázemí. Navíc je to finančně méně náročné. Zřídit Montessori školu se pokoušely iniciátorky nejprve v Novém Strašecí, ale škola má dostatečně naplněnou kapacitu. Proto vzniká ve Mšeci. Děti se učí ve věkově smíšených skupinách, zvaných trojročí. 

Ve Mšeci tedy přijímají děti od první do třetí třídy. Pokud přijde žák z běžné základní školy, není to ideální, ale dá se to zvládnout s pečlivým přístupem pedagoga. 

„Na základě toho se ředitelka mšecké školy Šárka Vondrová rozhodla, že od začátku bude ve třídě s pedagogem ještě asistent. Dále je důležité vedení v rodině,“ uvedla Ivana Haunerová. 

Paní učitelka, která začne děti vyučovat, zatím vzdělání v systému Montessori nemá, ale postupně si ho doplní. Bude jezdit do kladenskéMontessori školy a od srpna začne tento směr studovat. Pedagogů pro výuku Montessori je v tuto chvíli velký nedostatek. Přestože budeMontessori ve Mšeci pod záštitou školy státní, rodiče musí počítat s finančním příspěvkem do tisíce korun měsíčně. Z poplatku se uhradí aktivity, které jsou oproti běžné výuce navíc. Zpočátku budou náklady vyšší, než se třída vybaví a než bude dostatek žáků, pak by mohl příspěvek klesat. 

Ze základní Montessori školy žáci dál přecházejí na běžnou střední školu. Podle Ivany Haunerové přechod na střední školu, stejně jako z kterékoliv jiné základní, zvládají právě tím, že jsou schopné pracovat samostatně a řídit sami sebe. „Co jsem slyšela podle zkušeností, problémy s přechodem na další školu nejsou.“ 

V této chvíli přípravy na otevření Montessori pokračují. Už v létě vznikla skupina rodičů se zájmem o tuto výuku. Rodiče sami oslovili ředitelku Základní školy ve Mšeci Šárku Vondrovou. 

„Pokud bude o tuto výuku zájem a třída se naplní, zaštítíme ji. Zatím se v Novém Strašecí uskutečnila první schůzka před Vánocemi s Kamilou Randákovou ze společnosti Montessori v ČR, která založila mateřskou a základní školu tohoto typu na Kladně,“ informovala ředitelka Základní školy ve Mšeci Šárka Vondrová. Ta, jak sama říká, je tak trochu rozkročená mezi školou Montessori a klasickou výukou, protože její synové navštěvují právě kladenskou Montessori školu. Zřízení Montessori třídy vítá: 
„Je to odlišný způsob výuky, ale má spoustu výhod a prvků, které by mohly obohatit klasickou výuku. Myslím, že vzájemná symbióza by mohla být prospěšná oběma stranám. Chápu počáteční obavy rodičů z něčeho nového, neodzkoušeného, ale doufám, že se nám povede třídu otevřít.“ 

Prostory pro výuku poskytl městys Mšec v místním zámku. Vzniknou tu dvě třídy. Jejich žáci budou využívat i další zázemí základní školy. Vedení městyse Montessoriho třídu vítá. Přispěje ke zviditelnění obce. 

Škola Montessori 
Je to pedagogický směr, ucelený systém pro výchovu dětí od narození až po pubertální věk. Vznikají Montessori školky, školy. Děti se učí ve smíšených skupinách. Takže vznikají trojročí, to znamená děti první až třetí třída, čtvrtá až šestá třída a sedmá až devátá třída. Hodiny nejsou rozdělené na psaní, čtení, ale třída je vybavena různými pomůckami v dosahu dětí, tomu se říká připravené prostředí. Děti si samy vybírají, co chtějí dělat. 

Učitel sleduje, co si dítě vybralo, jestli už procvičovanou věc zvládne. Vše si zapisuje a usměrňuje žáka, aby se naučil vše. Také dohlíží, aby všechny úkoly splnil. V některých předmětech pak třída pracuje dohromady. Ve třídě nejsou lavice, pracuje se převážně na zemi, pouze tu jsou v části stolky a židle. Ve vyšších ročnících žáci pracují na projektech. S těmi pak seznámí ostatní a učitel látku pouze doplní. V systému Montessori se neznámkuje. Hodnotí se slovně pokroky jednotlivých dětí. Mimo jiné to nezvyšuje soutěživost a rivalitu mezi žáky, což je v dnešní době také důležité.“

 
DOPORUČENÉ ČLÁNKY


Líbil se vám náš článek nebo k němu máte co říct? Ohodnoťte ho a okomentujte. Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. Můžete ho i sdílet na svém facebooku.

Přihašte se přes facebook, twitter nebo Zaregistrujte se
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments


Pro komentování se přihlaste



Vyberte si,
jaké téma Vás nejvíce zajímá
a dejte se do čtení.

Články pak můžete dále filtrovat. Například dle
věku dítěte a jejich hodnocení.

Staňte se členem naší komunity.

Nechte si posílat ty nejzajímavější články ze světa vzdělávání
a odebírejte náš Facebook.

Buďte naší součástí.