Neodhánějte děti od internetu. Spíš jim ukažte, co na něm lze dělat smysluplného. A jděte příkladem



„Mazej od toho počítače,“ hartusí často rodiče v obavách ze závislosti dítěte a v hrůze z času, který u obrazovek a displejů tráví. Na počítači, přesněji na internetu, lze ale dělat i mnoho užitečného. Třeba se učit… Jen se to musíme naučit. Všichni.

Kyberprostor neboli internetové prostředí je místo, kde najdeme odpověď na každou otázku. Je to nekonečná knihovna, globální škola i nový veřejný prostor. Ještě nikdy nebylo tak snadné naučit se cizí jazyk, ale i vystudovat prestižní univerzitu na opačném konci světa.

Nedílnou součástí kyberprostoru je kreativita – je to svět, který neustále vzniká. Přinesl také netušené pole pro prezentování vlastní tvorby. Píšete do šuplíku? Založte si blog. Zveřejňujte své básničky, vystavte fotografie nebo ilustrace. Hudebníci už nepotřebují nahrávací společnosti – stačí album prostě pověsit na internet.

To vše má samozřejmě úskalí: ne všechno, co se na internetu píše, je pravda a ne všechno dává smysl. To je asi to hlavní, co bychom měli dětem předat – a ještě před tím si sami dobře uvědomit – než je usadíme k počítači, aby si tam hledaly informace pro svou seminárni práci nebo odpovědi na palčivé otázky, které přináší život.

Nechte děti sledovat youtube, když je to tak baví. Ale ukažte jim, že krom sledování tutoriálů o vaření se mohou z youtube naučit třeba akordy své oblíbené písničky, najít inspiraci pro kreslení nebo se dozvědět něco o politice. Když si zkusí natočit vlastní video, stanou se sami na chvíli učiteli.

To samé platí pro sociální sítě – ideálem je, když si je dítě zvykne používat k rozvíjení svých zájmů. Sledovat profily zkušenějších, inspirovat se a „síťovat“ se s nimi.

Internet je jedna velká síť složená z mnoha malých – dávejme pozor, do které z nich se chceme nechat chytit.

Podrobněji na této kartě: 

 
DOPORUČENÉ ČLÁNKY


Líbil se vám náš článek nebo k němu máte co říct? Ohodnoťte ho a okomentujte. Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. Můžete ho i sdílet na svém facebooku.

Přihašte se přes facebook, twitter nebo Zaregistrujte se
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments


Pro komentování se přihlaste



Vyberte si,
jaké téma Vás nejvíce zajímá
a dejte se do čtení.

Články pak můžete dále filtrovat. Například dle
věku dítěte a jejich hodnocení.

Staňte se členem naší komunity.

Nechte si posílat ty nejzajímavější články ze světa vzdělávání
a odebírejte náš Facebook.

Buďte naší součástí.