Sam a Susy uprchli, honí je skauti a blíží se velká voda. Film, který je trochu jako sen, ale přitom ze života


FOTO: Focus Features

Sam Shakusky a Susy Bishop se potkají, zamilují a zosnují útěk. Je jim dvanáct, a tak se to musí řešit. Pátrá po nich Samův skautský oddíl, ale i šerif imaginárního ostrova, kde se to celé odehrává. Šerif se jmenuje Sharp (Ostrý), ale lidi ho vnímají spíš jako měkkotu. Nakonec se ale pochlapí, i když jinak, než byste čekali. A pak přijde potopa. Nebo předtím? Kouzelný film Wese Andersona plný známých herců, který vám možná unikl.

Sam Shakusky je dvanáctiletý kluk a svou čepici s mývalím ohonem nesundává, ani když je mu horko. Určitě někdy nosí i jiné oblečení, ale my ho vidíme jen v khaki uniformě. Právě totiž tajně utekl ze skautského tábora Ivanhoe a na kánoi si to pádluje pryč panenskou přírodou. Důvod přesně nevíme, ale co se dozvíme brzy, je že Shakusky (jméno, které americkým uším doby, kdy se příběh má odehrávat, totiž šedesátá léta, zní asi poněkud podezřele) není zrovna nejoblíbenějším členem oddílu. A navíc nemá rodiče, což u vypečených skautíků není polehčující okolnost.

Susy Bishopové je taky dvanáct, je o půl hlavy vyšší, nosí bílé podkolenky a boty jako do nedělní školy, ale ve skutečnosti už má nálepku problémového dítěte s agresivními sklony. Bydlí se svou rodinou, která kromě mámy a táty zahrnuje tři trochu otravné mladší bratry, v domě, který vypadá pohádkově, a ani rodičům se na první pohled nedá nic vytknout. Pak se ale ukáže, že Susy vidí pod povrch věcí i do dálky. Svůj nerozlučný dalekohled nosí ostatně pořád s sebou. I teď, když je na útěku. 

Ano, Susy a Sam utíkají spolu. Potkají se na smluveném místě “na louce” a pak spolu putují po staré indiánské trase, čtou si, koupou se, a taky se brání pronásledovatelům. Při tom poteče krev. Stíhá je celý skautský oddíl v čele s vedoucím, o kterém těžko rozhodnout, jestli je arogantní, nebo sympatický, a pátrá po nich i místní šerif Kapitán Sharp v podání Bruce Willise, jak ho neznáte. Ten chodí se Susyinou matkou, kterou hraje Frances McDormand. V tomto filmu ale i zálety vypadají trochu jinak – zralý pár spolu chodí tajně večer kouřit na lavičku.

Jak se Sam a Susy seznámili? A jak to vše dopadne? To byste asi nechtěli vědět předem. Příběh se odehrává na fiktivním ostrově Nové Anglie a fiktivní, nebo spíš artistní, je v něm tak nějak vše, a vy přesto všemu věříte. Je to trochu jako sen. Nějak jinak, ale přesto ze života.

Až vyjde měsíc – tak se film, o kterém je tu řeč, jmenuje v češtině – má navíc hvězdné obsazení. Kromě již zmiňovaných Frances McDormand a Bruce Willise se můžete těšit na Billa Muraye, dvorního herce režiséra filmu Wese Andersona, který film natočil. Dále je tu Edward Norton a v epizodní roli i Harvey Keitel. Okouzlující je i výkon obou protagonistů, Jareda Gilmana a Kary Hayward. Casting na tyto hlavní role trval dlouhých osm měsíců.

Kdyby bylo třeba nějak označit žánr, který je trochu nejasný, je to spíš komedie. Hořkosladká komedie o dvou nekonformních dospívajících a probouzející se sexualitě (o které se tu ale vypráví něžně, v symbolických obrazech). A o dospělých v jejich okolí, kteří ukazují, že dospět je těžké, ale někdy vás k tomu okolnosti dovedou. 

Tohle filmové dílo mělo premiéru v roce 2012 na festivalu v Cannes, získalo nominace na Oskara i Zlatý Globus i chválu mnoha kritiků, a přitom, vlastně možná trochu překvapivě, bylo i největším kasovním úspěchem režiséra Andersona.

V roce 2016 jej BBC zařadila do svého žebříčku sta nejlepších filmů 21. století. Je to víc než jen nějaký filmík pro děti.

Můžete zhlédnout online, za šedesát korun. K nalezení je v internetové půjčovně artových filmů www.aerovod.cz. Najdete tam i jiné kousky, na které se rádi podíváte spolu s dětmi.

 
DOPORUČENÉ ČLÁNKY


Líbil se vám náš článek nebo k němu máte co říct? Ohodnoťte ho a okomentujte. Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. Můžete ho i sdílet na svém facebooku.

Přihašte se přes facebook, twitter nebo Zaregistrujte se
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments


Pro komentování se přihlaste



Vyberte si,
jaké téma Vás nejvíce zajímá
a dejte se do čtení.

Články pak můžete dále filtrovat. Například dle
věku dítěte a jejich hodnocení.

Staňte se členem naší komunity.

Nechte si posílat ty nejzajímavější články ze světa vzdělávání
a odebírejte náš Facebook.

Buďte naší součástí.