Nesmíme obětovat děti! jsou možná silná slova, ale jde opravdu o hodně, říká spoluautor petice František Tichý


“Existují zcela nevyčerpané možnosti, jak dětem v současné situaci ulevit, především při různých venkovních aktivitách. Ale my je držíme doma. Praha je v délce omezení školního a volnočasového provozu evropským rekordmanem,” říká František Tichý, ředitel pražského gymnázia Přírodní škola. FOTO: Pixabay

Petici „Nesmíme obětovat děti! Žádáme vládu, aby školství zařadila mezi své nejvyšší priority” podepsalo za deset dní třináct a půl tisíce lidí. Obsahuje zejména požadavky na rozvolnění striktního zákazu venkovních aktivit pro školáky. Pro výzvu je zformuloval ředitel pražského gymnázia Přírodní škola František Tichý a jeho školní komunita. „Zaráží nás, jak černobíle i po téměř roce zkušeností k problému přistupuje vláda i část odborné veřejnosti: buď děti vrátit do tříd a kluboven, nebo nechat osamocené doma,” píše se v petici.

„Existují zcela nevyčerpané možnosti, jak dětem v současné situaci ulevit, především při různých venkovních aktivitách. Ale my je držíme doma. Praha je v délce omezení školního a volnočasového provozu evropským rekordmanem,” říká František Tichý, ředitel pražského Gymnázia Přírodní škola. On a jeho školní komunita stáli u zrodu apelu, který se posléze spojil s paralelní iniciativou předsedkyně Výboru pro výchovu a vzdělávání zastupitelstva hlavního města Prahy a členky KoroNERV- 20 Mariany Čapkové a nabral finální podobu petice. 

Čtěte celý text petice  Nesmíme obětovat děti! Žádáme vládu, aby školství zařadila mezi své nejvyšší priority

„Název mi přišel trochu přestřelený, ale on je to opravdu velký průšvih,” reaguje Tichý na dotaz, zda slova o oběti nemohou část potenciálních sympatizantů odradit jako přílíš barvotiskově naléhavá. Úpadek psychické kondice i výkonnosti pozoruje u dětí ve své škole. „A to jsou gymnazisti, se kterými jsme chodili ven, dokud to šlo, mají ve škole velkou podporu i teď, a sami ještě pomáhají doučovat děti z jiných škol. Mnohde je to daleko horší, to vidíme.”

Tichý již od podzimu upozorňuje na to, že nejen školy, ale ani volnočasové organizace, nízkoprahové kluby a sportovní oddíly nemohou nyní za žádných podmínek fungovat venku, i když je to z epidemického hlediska relativně bezpečné. 

„Považuji za nesmysl, že dnes nemůže jít skupinka dětí organizovaně do parku, zvlášť když premiér mluví o tom, jak by šly výhledově otevřít fitka a hodně lidí nařízení bezstarostně porušuje, včetně těch nahoře. Evidentně potřebujeme lépe zaostřit na to, co jsou naše priority,” říká. Venkovní akce by měly být za určitých podmínek a pravidel povolené i v pátém stupni PES, žádají autoři výzvy.

Kromě toho apelují na vládu, aby co nejrychleji přišla s funkčním plánem pro výchovně vzdělávací instituce směřujícím k jejich otevření. Školy by měly mít k dispozici bezplatné testování a dostupné by mělo být i očkování pedagogů. Řada jiných evropských zemí našla způsob, jak to udělat, aby děti mohly jít do školy, argumentují autoři petice a uvádějí příklad Rakouska a Francie. „Nejde nám o slepé otevření škol, ale o hledání cesty, jak dětem umožnit kontakt a seberealizaci co nejvíc bezpečně a zároveň efektivně,” říká Tichý.

Petici na sítích podpořili žáci Přírodní školy videem Dostaňte nás ven! „Vzniklo jako spontánní iniciativa našich žáků a učitelů,” říká Tichý. Video má na facebooku stovky sdílení, žáci prosí o šíření a podporu petice osobnosti veřejného života. Na svém facebookovém profilu výzvu sdílel například předseda Senátu Miloš Vystrčil.

Petici na sítích podpořili žáci Přírodní školy videem Dostaňte nás ven!.
Petici na sítích podpořili žáci Přírodní školy videem Dostaňte nás ven!. FOTO: Pixabay

A poslanec za ODS Martin Baxa, člen Výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu PS ČR, v pátek zveřejnil na sítích za koalici SPOLU „Plán na záchranu vzdělávání v Česku“, který obsahuje podobné požadavky jako petice. Posledním z bodů je „Co nejdříve otevřít část mimoškolních aktivit pro děti a mladé lidi – skaut, sportovní a turistické kluby, byť za přísných protiepidemických podmínek.”

Jako prioritu stanovuje plán obnovu docházky do škol pro 1. stupeň a 9. třídy ZŠ a absolventské ročníky středních škol za předpokladu, že stát zajistí plošné testování žáků a dobrovolné očkování pro pedagogy, kterým také poskytne bezplatně respirátory.

„Debaty jsme vedli celý týden. Bylo zjevné, že ministr Plaga nemá plán ohledně otevření škol a obdobně neurčitě komentoval možnost testování žáků,“ říká Baxa, který návrh plánu vytvořil a konzultoval s koaličními partnery z KDU-ČSL a TOP O9.

V duchu blízkém znění petice napsala v sobotu příspěvek na své facebookové stránce i poslankyně za Pirátskou stranu Olga Richterová. „Na děti dopadá současná situace často tvrději než na dospělé. Přišly už téměř o rok plnohodnotného vzdělávání, nemohou se stýkat se spolužáky a kamarády, nemohou sportovat s ostatními ani chodit na kroužky. Je ostudou vlády, že na děti a jejich rodiče v této době úplně zapomíná.“ 

Koluje zpráva, že část poslanců se chystá tento týden ve čtvrtek podpořit prodloužení nouzového stavu, pokud vláda vyhoví aspoň části požadavků, které vyjadřuje petice, plán SPOLU a návrhy Pirátů. 

 
DOPORUČENÉ ČLÁNKY


Líbil se vám náš článek nebo k němu máte co říct? Ohodnoťte ho a okomentujte. Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. Můžete ho i sdílet na svém facebooku.

Přihašte se přes facebook, twitter nebo Zaregistrujte se
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments


Pro komentování se přihlaste



Vyberte si,
jaké téma Vás nejvíce zajímá
a dejte se do čtení.

Články pak můžete dále filtrovat. Například dle
věku dítěte a jejich hodnocení.

Staňte se členem naší komunity.

Nechte si posílat ty nejzajímavější články ze světa vzdělávání
a odebírejte náš Facebook.

Buďte naší součástí.