Co číst o prázdninách? Přinášíme tipy na letní čtení pro děti i teenagery


FOTO: Eduzin

K létu patří knížky. Ty pro začínající čtenáře, ale i pro starší milovníky příběhů – dobrodružných, romantických, s vůní dálek nebo o lásce. Společně s vybranými nakladatelstvími přinášíme tipy, co dětem pořídit za vysvědčení nebo co přibalit do prázdninového batohu. 

Předškoláci

Simona Čechová: František z kompostu (nakladatelství Labyrint)

Na konci zahrady je kompost, kde pod skořápkami od vajíček a slupkami z jablek má svůj domov maličký tvor. Jmenuje se František. Všichni jeho kamarádi jsou v něčem dobří, jen on stále neví, co umí. Půvabně ilustrovaná kniha o tom, že každý máme svoje místo, i když se občas cítíme bezvýznamní jako malá žížala. Od autorky populární knihy Včelař Josífek.

Tereza Šedivá: Krtkův černobílý svět (nakladatelství 65. pole)

V černočerném doupěti pod zemí bydlí Krtek. Žije sám. Všude kolem je jen vlhko a tma. Nic jiného nezná. Až jednou se doslechne o báječném světě barev… Okouzlující příběh a ilustrace o touze, naději a hledání světla v temnotě. A poznání, že někdy stačí jen sebrat trochu odvahy a vykročit neznámou cestou.

Blanka Budínová, Gabriela Plačková: Kotrmelce u krmelce (nakladatelství Paseka)

Datel chce být spisovatel, hroch si hraje na divoké prase a bratři kapři závodí v plavání, zatímco chudák křeček musí přečkat bouřku a klukům vlkům moknou uši. A proč vlastně dělá jelen u krmelce kotrmelce? Veselé básničky představují dětem hravě a zábavně svět zvířat, navíc lehkým a rytmickým jazykem, takže si je snadno zapamatují. A ještě jim pomůžou vyslovovat obtížné Ř nebo zlobivé C.

Když se v zoo zhasne. Novináři vyprávějí pohádky (nakladatelství Edika)

Když se setmí, tak je i v zoologické zahradě čas jít spát. Bez pohádek to ale není ono! Zvířecí rodiče a prarodiče se proto pouštějí do vyprávění plného legrace, dobrodružství i ponaučení. O své zvířecí pohádky se podělili známí novináři jako je Jindřich Šídlo, Janek Rubeš, Jaromír Bosák nebo Jiří Kubík. 

Tereza Říčanová: Kráva Říčanová (Baobab)

Jaké je to žít s krávou? Dojit ji každý den, chodit na pastvu, starat se o ni? Má to nějaký smysl, když v supermarketech čekají hory jogurtů, tvarohů a mléka v dokonalých baleních? V této knize se děti dozví mnoho praktického: třeba kolik má kráva žaludků, jak se dělá máslo nebo sýr, co žerou krávy v zimě nebo co to je hovnopytel. Ale nečekejte žádnou příručku. Kráva Říčanová je především dokumentární deník jedné malířky, která žije nepohodlný a náročný život chovatelky skotu.  

Mladší školáci

Malin Klingerbergová, Sanna Manderová: Tajný život pšouku (nakladatelství Paseka)

Všichni lidé na světě prdí. Horolezci, sportovkyně i kuchaři, dokonce i králové a nóbl dámy. A co teprve když si upšoukne kosmonaut nebo potápěč! Rodiče děti často napomínají, že o určitých věcech se na veřejnosti nemluví, ale v této knížce pro stud a neupřímnost není místo. Vtipné verše a veselé obrázky o tom, co dělá každý z nás. 

Joachim Dvořák & Mia: Kniha na výlety (nakladatelství Labyrint)

Ilustrované reportáže z cest po městech celé Evropy, tak jak je zaznamenali během více než pěti let táta s malou dcerou. Interaktivní kreslené stránky se zábavnými úkoly, praktické rady a tipy. Dvacet dva originálních výletů obsahuje trochu zeměpisu, dějepisu, přírodopisu, ale i architektury, výtvarného umění a gastronomie. Kniha, s níž se i z domova podíváte do světa. 

Daisy Mrázková: Kluk s míčem (nakladatelství Baobab)

Nové vydání oblíbeného příběhu od spisovatelky a ilustrátorky Daisy Mrázkové, která je právem považována za jednu z nejzajímavějších českých autorek dětských knih 20. století. Hrdiny příběhu jsou obyčejné děti, které objevují svět, když si hrají, když se dívají kolem sebe a zkoumají, co je to štěstí, vděčnost, strach, bolest nebo mít někoho rád. Jak to v životě chodí, se totiž dá dobře pochopit i na hromadě písku, na zahradě, kousek za domem, v lese – a taky v knížkách.  

Goldie Hawk & Rachel Saunders: Vzhůru do divočiny! V lese (nakladatelství Svojtka)
Nezbytná příručka pro každého, kdo se o prázdninách chystá na pobyt v lese. Umíte postavit improvizované přístřeší z větví nebo vyrobit funkční lesní toaletu? Znáte pět situací, kdy vám deka může zachránit život, a víte, jak v nejnutnějším případě využít moč pro získání vody? Knížka je dělaná tak, aby leccos vydržela, nebojte se ji tedy přibalit přímo do krosny.  

Detektiv na stopě zločinu. Krádež „Mony Luisy“ a únos Mimi (nakladatelství  Edika)

Kdo stojí za krádeží slavného obrazu? A kdo zosnoval únos psíka Mimi? Pomozte detektivu Vypátralovi s objasněním zločinů pomocí nejmodernějších vyšetřovacích metod. Zjistíte, jak kriminalisté zabezpečují místo činu, jak získávají stopy s využitím DNA, daktyloskopie nebo detektoru lži. Víte, co všechno dovedou policejní vyšetřovatelé zjistit o pachatelích z otisku boty nebo jednoho vlasu? Dva dobrodružné komiksy doplněné o množství vysvětlujících textů a obrázků zaujmou každého nadšeného strážce zákona. Součástí jsou i návody na domácí pokusy, díky kterým se naučíte základy forenzního vyšetřování.

Teenageři

Mariko Tamakiová a Rosemary Valero-O’Connellová: Laura Deanová mě už zase nechala (nakladatelství Paseka)

Freddy chodí s nejpopulárnější holkou ve škole, Laura je sebevědomá a okouzlující. Ale jako přítelkyně za moc nestojí a k Freddy se občas chová spíš jako k plyšákovi, který ji sem tam omrzí. Freddy se trápí jejich opakovanými rozchody a zároveň přes opojení láskou nevidí, jak jí Laura ubližuje. Cenami ověnčený komiks o křehkém vztahu dvou dívek. Co všechno jsme ochotni obětovat lásce? A stojí to nakonec za to? 

Osamu Okamura, David Böhm & Jiří Franta: Město pro každého – Manuál urbanisty začátečníka (nakladatelství Labyrint)

Město je fascinující lidský vynález. Jak ale pochopit něco tak složitého a přitom křehkého? Manuál urbanisty začátečníka čtenáři přiblíží, jak tato velká lidská mraveniště fungují, jaké poskytují příležitosti, ale hlavně s jakými problémy se dnes potýkají. Autorem textu je architekt Osamu Okamura a oceňovaní výtvarníci David Böhm & Jiří Franta pro tuto knihu vytvořili obrovský model papírového města. Bude vás bavit si dlouhé minuty prohlížet maketu, kde v bedýnkách před obchodem leží ovoce, z komínů kouří začmouzená vata a po silnicích frčí šňůry angličáků.

Peter Bunzl: Dobrodružství mechanického srdce: Mechanické srdce (nakladatelství Svojtka)

Napínavé dobrodružství z viktoriánské Anglie. Steampunkový román plný vzducholodí, mechanických tvorů a parních strojů. Dobrá zpráva pro malé knihomoly: kniha má ještě druhý díl, odehrávající se v londýnském podzemí a třetí díl z cirkusového prostředí. 

Christelle Dabos: Bouře ozvěn (nakladatelství Baobab)

Svět je vzhůru nohama. Archy se začínají rozpadat. Zbývá už jen jediná možnost, jak to zastavit: najít toho, kdo je za to zodpovědný…  Závěrečný díl romantické fantasy ságy od francouzské spisovatelky, která svou úspěšnou tetralogii začala psát na blog a teprve na naléhání čtenářů text odeslala do literární soutěže předního francouzského nakladatelství Gallimard, v níž s přehledem zvítězila. Kniha se překládá do mnoha jazyků a získala několik literárních ocenění. Někteří čtenáři ji popisují jako zdařilý mix Jane Austenové a Terryho Pratchetta.

Jana Navrátilová: Pohádky bratří Grimmů A1/A2. Dvojjazyčná kniha pro začátečníky (nakladatelství Edika)

Hrdinové pohádek jako průvodci světem německého jazyka! Kniha obsahuje šest pohádek vyprávěných zjednodušeným jazykem tak, aby jim rozuměli i ti, kdo se čtením v cizím jazyce teprve začínají. Na vedlejší stránce je vždy český překlad. Kniha obsahuje i cvičení na procvičení slovní zásoby. Audionahrávka s vyprávěním rodilé mluvčí je zdarma ke stažení na webu. V nabídce nakladatelství jsou i další žánry, jazyky i jazykové úrovně. 

 
DOPORUČENÉ ČLÁNKY


Líbil se vám náš článek nebo k němu máte co říct? Ohodnoťte ho a okomentujte. Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. Můžete ho i sdílet na svém facebooku.

Přihašte se přes facebook, twitter nebo Zaregistrujte se
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments


Pro komentování se přihlaste



Vyberte si,
jaké téma Vás nejvíce zajímá
a dejte se do čtení.

Články pak můžete dále filtrovat. Například dle
věku dítěte a jejich hodnocení.

Staňte se členem naší komunity.

Nechte si posílat ty nejzajímavější články ze světa vzdělávání
a odebírejte náš Facebook.

Buďte naší součástí.