Jak zabavit dítě v letadle? Nepodceňte plánování, začněte už na letišti a nezapomeňte sluchátka


Většinou se snažíme držet děti dál od nejrůznějších displejů, když se ale cestuje, mohou vám i spolucestujícím zachránit nervy. FOTO: Shutterstock

Všichni milují dovolené, ale minimálně rodiče s malými dětmi bývají obvykle ve stresu z cesty na ně. V autě nám vadí zácpy na silnicích, v letadle se zase musíme přizpůsobit přísným pravidlům a ostatním cestujícím. Jak přežít – a podle možností si užít – cestu letadlem s dětmi? Nepodceňte přípravu, ale nemějte na sebe příliš vysoké nároky.

Létání je nejbezpečnější a nejrychlejší způsob dopravy. Aby ale všechno běželo jako na drátkách, je třeba, aby všichni fungovali a nic se nezadrhlo. A to je samozřejmě velmi stresující pro rodiče malých dětí, zejména batolat a předškoláků. Kdo někdy nezažil, že sebou dítě hodilo o zem, křičelo, až se zalykalo, a rozhodně odmítalo spolupráci? Tak v letadle tohle určitě zažít nechcete.

Letiště: využijte všeho, co se nabízí

Letiště jsou obvykle pro pobyt rodin s dětmi dobře vybavená. Nabízejí obrovská prosklená okna, kterými můžete pozorovat vzlétající a přistávající letadla. Dá se tu (obvykle ne tedy úplně levně, ale co naděláte) pořídit i různé občerstvení, případně obejít nějaké ty obchody, čímž zabijete čas a dítě aspoň částečně unavíte. Choďte, běhejte, hrajte na honěnou, ať se děti vybijí a do letadla nastoupí v maximální možné míře zničené. Mnohem líp se jim pak bude klidně sedět. Před covidem nabízela mnohá letiště také různá hřiště, dětské koutky a podobně. Někde budou teď možná otevřené, jinde zavřené; určitě se vyplatí zapátrat na webových stránkách. Tři hodiny před odletem totiž mohou být pekelně dlouhé, když zavládne nuda.

S miminkem do letadla? Žádný strach

Ačkoliv se rodiče těch nejmenších někdy bojí s dětmi létat, pravdou je, že ta nejmenší miminka obvykle zvládají cestování poměrně dobře, protože nejvíc ze všeho potřebují mámu a její náruč. Abyste předešli bolesti uší při vzletu a přistání, zkuste během té doby kojit, anebo namíchejte čerstvou lahvičku s mlékem. Zkusit můžete ale i přesnídávku či láhev s vodou. Některé společnosti rodičům s malými dětmi nabízejí na dlouhých letech takzvaný bassinet neboli přenosnou postýlku pro děti do jedenácti kilogramů váhy. Je jich ale omezený počet, takže si je raději rezervujte předem. Pokud nemáte bassinet, můžete si vzít na palubu autosedačku. V případě turbulencí v ní bude dítě ve větším bezpečí a můžete ho v ní uhoupat ke spánku.

Do příručního zavazadla zabalte rezervní oblečení (i nějaké teplejší, v letadle bývá chladno) a ideálně i pár hraček, které nevydávají žádný hlasitý zvuk, protože nechcete lézt zbytečně na nervy spolucestujícím. Pokud máte před odletem čas, zkuste koupit nějakou novou, která dítě upoutá na delší dobu. Vyloženě ideální jsou k tomuto účelu takzvané quietbooky – interaktivní textilní knihy, které obsahují různé vkládání, vyndavání, zapínání nebo skládání. Například na tržištích rukodělných výrobků se jich nabízejí spousty, i když nejsou úplně nejlevnější záležitostí. 

Batolata, batolata, hejbejte se!

Pro batolata a mladší předškolní děti zhruba do čtyř let stoprocentně platí, že se potřebují před nástupem do letadla fyzicky vybít. Ideální je, když letí v noci, protože je tu jistá šance, že se jim podaří většinu letu zaspat. Pokud letíte přes den, připravte se na všechny možné nehody a náhody. Zabalte určitě rezervní oblečení, nezapomeňte na oblíbeného plyšáka, protože se můžete vsadit, že ho dítě bude shánět. Příruční zavazadlo také vycpěte nejrůznějšími svačinkami, jako je sušené ovoce, cereální tyčinky, křupky a další dobroty, které může dítě jen tak uždibovat.

Aby vám lépe utíkal čas, myslete i na zábavu. Pokud má vaše dítě zrovna „modelínkové“ období, kupte mu na cestu sadu malých kelímků Play Doh s nejrůznějšími vykrajovátky. Sklápěcí stoleček poslouží jako pultík, pokud ho nechcete upatlat, přihoďte podložku nebo v nouzi použijte igelitový pytlík. Přibalit určitě nezapomeňte oblíbené knihy, ideálně s okénky nebo různé „hledací“, které dítko na chvíli zabaví. Ke koupi jsou také různé sešity a knížečky, kam je možné domalovávat, vybarvovat nebo – a to bývá celkem hitovka – dolepovat na určená místa samolepky. Tematicky se pohybují od princezen přes zvířátka k bagrům, takže si vybere každý. V některých obchodech se dají pořídit i prstoví maňásci, pokud vás s dětmi baví vymýšlet příběhy, může to být hezké zpestření. A na chvíli zabaví i lehké magnetické tabulky na kreslení. Výbornou variantou mohou být i dětské časopisy – nezaberou tolik místa v zavazadle a nabízejí různé aktivity, aby byla změna. 

Displej je kamarád, zejména na cestách

Většinou se snažíme držet děti dál od nejrůznějších displejů, když se ale cestuje, mohou vám i spolucestujícím zachránit nervy. Máte-li tablet, klidně do něj stáhněte oblíbené filmy a seriály, které zaručeně zafungují, když už přijde dlouhá chvíle. Myslete ale i na to, abyste vzali sluchátka, protože znělka prasátka Peppy nebo mašinky Tomáše je pro okolí snesitelná maximálně dvakrát za sebou.

Čtěte také  Zahoďte předsudky! I třpytiví jednorožci nebo malý minecrafťák můžou vychovat z dětí čtenáře

Nemusíte ale jen pasivně sledovat. Pro android i iPhony je k dispozici celá řada vzdělávacích i kreativních aplikací. Předškoláky bude bavit aplikace Mimpi Dreams, v níž se stejnojmenným pejskem procházíte nejrůznějšími prostředími, řešíte hádanky a různé problémy a pomáháte zvířátkům. Pokud má vaše dítě rádo zvířata a přírodu, mohlo by ocenit aplikaci Hravouka, kde s malou hnědou myškou objevují rostliny a zvířata v různých prostředích. Malá nevýhoda: pokud dítě neumí číst, bude vás k tomu potřebovat. Skvělá je i česká apka Matemág, která vychází z principů Hejného matematiky. Sympatické příběhy kluka a holčičky, kteří se nadchli pro „matemagii“, jsou rozdělené pro děti předškolní, malé školáčky a starší. Zhruba třetina aplikace je zdarma, za plnou verzi si musíte něco připlatit.

Pokud se vám do příručního zavazadla nevešly knihy nebo vaše dítě není žádný velký čtenář, můžete si nakoupit audioknihy. Medvídek Pú, Děti z Bullerbynu, Bylo nás pět, Prašina… titulů je na trhu spousta. Jde tedy o poměrně velké soubory, ale načtené bývají krásně, a navíc už cestou na dovolenou můžete splnit nějakou tu povinnou literaturu do školy.

 
DOPORUČENÉ ČLÁNKY


Líbil se vám náš článek nebo k němu máte co říct? Ohodnoťte ho a okomentujte. Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. Můžete ho i sdílet na svém facebooku.

Přihašte se přes facebook, twitter nebo Zaregistrujte se
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments


Pro komentování se přihlaste



Vyberte si,
jaké téma Vás nejvíce zajímá
a dejte se do čtení.

Články pak můžete dále filtrovat. Například dle
věku dítěte a jejich hodnocení.

Staňte se členem naší komunity.

Nechte si posílat ty nejzajímavější články ze světa vzdělávání
a odebírejte náš Facebook.

Buďte naší součástí.