Jak připravit dítě na nástup do školky? Buďte hlavně v klidu vy, radí psycholožka


Povídejte si s dítětem o tom, co ho ve školce čeká. Dítě je klidnější, když ví, co se bude dít. FOTO: Jon Flobrant, Unsplash

Pokud letos vaše dítě nastupuje poprvé do školky, nejspíš se někde ve skrytu duše obáváte, jak přechod do další životní etapy zvládne. „Nemůžete ten velký krok udělat za ně, můžete jim ho ale usnadnit,” říká terapeutka Katka Novotná z Akademie rodičovství. Ta připravila deset tipů, jak dítě na situaci bez táty a mámy co nejlépe připravit.

1. O školce si spolu povídejte

Povídejte si s dítětem o tom, co ho ve školce čeká. „Nejprve si pohraješ, pak si dáte svačinku, zazpíváte si, pak půjdete na zahradu. Až se vrátíte, dáte si oběd a v tu chvíli už pro tebe přijdu,” řekněte. Dítě je klidnější, když ví, co se bude dít. Můžou pomoci i obrázkové knížky, které se odehrávají ve školce. Prohlížejte si je spolu.

2. Připravujte ho na odloučení od rodičů

Může přespat pár dní u prarodičů nebo ho může chvíli hlídat teta nebo chůva.

3. Adaptujte dítě na školku postupně

Dejte dítě do školky nejprve jen na pár hodin a postupně dobu prodlužujte. Zkuste být ze začátku s dítětem ve školce i vy, můžete si společně hrát, pak jen přihlížet a pomalu a postupně se vzdalovat. Jestli nemůžete z pracovních důvodů vy, požádejte prarodiče. Předem si ale zjistěte, jestli zrovna „vaše” školka tento model adaptace umožňuje.

4. Dejte mu s sebou jeden jistý bod v nejistém novém prostředí

Nechte dítě, ať si vybere malého plyšáka, hračku nebo oblíbenou svačinku či fotku maminky, kterou si do školky vezme a které bude moct vždy říct, když bude smutné nebo nejisté.

5. Naučte ho něco pro jeho důležitost

Zapnout si bundu, obléct si kalhoty, nakreslit sluníčko nebo udělat kotrmelec. Sebevědomé dítě, které ví, že něco dokáže, se ve školce cítí lépe.

Trápí vás, že nevíte, zda budete moct svého tříleťáčka odvést až do třídy? Zhruba od půlky srpna už zastihnete v práci ředitele nebo ředitelku a poslední srpnový týden už bývají „na značkách” i učitelé. Zavolejte, zeptejte se na všechno potřebné, nebo si rovnou domluvte osobní návštěvu. Hlavně ať jste v pohodě a můžete dítěti s jistotou říct, jak to všechno bude probíhat. A nezapomeňte vykročit pravou nohou, to není nikdy na škodu. 🙂

6. Seznamte dítě s učitelkou osobně

Pokud to covidová opatření dovolí, pokuste se co nejlépe poznat s učitelkami a dovolte jim, aby i ony poznaly vás. Obě strany by měly po celou dobu úzce komunikovat a spolupracovat.

Čtěte také  Pro svobodnou hru jsou největší překážkou nedostatek inspirace a absence hranic, říká přírodní pedagožka Johana Passerin

7. Přijměte emoce, když dítě pláče

Je v pořádku, že je dítě smutné, že se mu stýská nebo že má vztek. Takhle malé dítě si ještě nedokáže s takovými emocemi samo poradit. Neříkejte věty jako: „Už jsi velká holka, přece nebudeš kvůli školce takhle vyvádět!” Uznejte, že je v pořádku, že takové emoce má a povídejte si o tom, co můžete společně udělat pro to, aby mu bylo lépe. Obejměte ho.

8. Neochraňujte dítě od nepříjemných situací

Když dítě zjistí, že už ho to nebaví, nechce se mu vstávat nebo že se s ním Toník nechce bavit, není dobré hned školku ukončovat. Čím více nekomfortních situací zvládne, tím více úspěchu zažije. Nenechávejte ho v tom ale samotné, povídejte si o tom a nabízejte možnosti, jak si poradit. 

9. Neslibujte za pobyt ve školce odměny, nestrašte tresty

I když je to pro dítě náročné – dělá maximum, aby vše zvládlo. Další stres z toho, že přijde o pohádku večer nebo že nedostane slibované autíčko či zmrzlinu, už nepotřebuje. Navíc kupovat každý den dárek za to, že zvládlo být ve školce či se nepočůrat, je dlouhodobě neudržitelné. 

10. Nalaďte se na to, co potřebuje zrovna vaše dítě

Když dítě pláče, říká vám, že potřebuje něco jinak. Neexistuje univerzální rada, vy své dítě znáte nejlépe a víte, jestli potřebuje delší čas na rozloučení nebo to udělat rychle bez protahování. Důležitá je vaše sebejistota – o tu se opírá vaše dítě. 

A tip na závěr:

Zamyslete se nad tím, kdo z vás má s nástupem do školky větší problém. Vy, nebo vaše dítě? Vaše obavy z vás dítě vycítí a převezme je. Pokud řešíte nejistoty kolem covidových opatření, nechte si svoje obavy pro sebe, dítěti nepomůže, když vás uvidí ve stres.

 
DOPORUČENÉ ČLÁNKY


Líbil se vám náš článek nebo k němu máte co říct? Ohodnoťte ho a okomentujte. Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. Můžete ho i sdílet na svém facebooku.

Přihašte se přes facebook, twitter nebo Zaregistrujte se
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments


Pro komentování se přihlaste



Vyberte si,
jaké téma Vás nejvíce zajímá
a dejte se do čtení.

Články pak můžete dále filtrovat. Například dle
věku dítěte a jejich hodnocení.

Staňte se členem naší komunity.

Nechte si posílat ty nejzajímavější články ze světa vzdělávání
a odebírejte náš Facebook.

Buďte naší součástí.