Šťastné a propařené. Tipy na vzdělávací digitální hry pro děti


Minecraft patří minulosti! FOTO: Unsplash - Alvaro Reyes

Ne každý rodič je nadšený z toho, když jeho děti ze všeho nejraději sedí u počítače. Existují ale také počítačové hry, které děti mohou i vzdělávat. Fanoušek technologií Petr Cieslar, který se zabývá digitální kulturou a vzdělávacími aplikacemi, přináší tipy na některé z nich. 

Pro ty nejmenší

Místo pohádek na Youtube digitální hra? Vývojáři kolem série hry Bimi Boo nabízejí celou řadu interaktivních animovaných her určených batolatům a dětem předškolního věku. Ty se můžou učit rozeznávat tvary, skládat jednoduché puzzle či se seznamovat s tóny hudebních nástrojů. Za vývojem her pro nejmenší stojí i tým vzdělávacích expertů, takže o vhodnost obsahu nemusíte mít obavy.

Těžký kalibr pro kostičkáře

Vánoce bez legendárních kostiček? Pod mnoha stromečky by to rozhodně nešlo. Hra Cesta stavitele LEGO® umožňuje klasické kostičky vyměnit za virtuální zážitek. Se speciálním panáčkem procházíte různými krajinami s cílem překonat překážky. Hráče čeká nášup používání logiky, procvičení geometrie, kostičková atmosféra i nejedno překvapení. Hra je vhodná pro děti od 8 let. 

Herní poklady z Česka

Pokud byste v časech vánočních chtěli podpořit i tuzemské vývojáře virtuální zábavy, zaměřte svou pozornost na herní studio Amanita Design. Vyzkoušet můžete putování s robůtkem Josefem ve hře Machinarium, s vesmírným skřítkem rozlousknout záhady v herní sérii Samorost a nebo se s Chuchlem prosmát až k vysněné třešni. Hry by měly zvládnout děti od 7–8 let. 

Pohádková matematika

Sčítání, odčítání, násobení. Hra Matemág vznikla ve spolupráci s odborníky na Hejného metodu, je v českém jazyce a disponuje i speciálními materiály pro rodiče. Chcete-li v čase (po)vánočním rozvíjet počty, tahle hra z procvičování udělá dobrodružství plné číslic a pohádkových bytostí. Vhodná je pro děti od 5 do 9 let. 

Udržitelně a ekologicky

Simulátor World rescue se zaměřuje na ekologické vzdělávání a téma udržitelnosti, dokonce vychází přímo z cílů udržitelného rozvoje Organizace spojených národů. Hráč tak za pomoci pěti hrdinů prochází různými místy na světě (třeba Čína a Keňa) a přichází na to, jak přispět k „zelenější” budoucnosti. Hra je určena dětem od 9 let. 

Ke hvězdám, vesmírní inženýři

Jak postavit raketu mířící do vesmíru? Ve hře Kerbal Space Program se to hráči časem naučí. Úkolem totiž není nic snazšího, než je pomoc mimozemské rase tzv. Kerbalů s vývojem vlastního kosmického programu a s následným dobýváním vesmíru. Digitální hra navíc pracuje s velkým množstvím reálií a pořádnou porcí fyziky, je vhodná pro děti od 9–10 let. Jen pozor, simulátor je v angličtině.  

Rodiče rodičům 

Cody a May jsou takoví ti typičtí rozhádaní rodiče. Kvůli kouzlu se promění v panenky a čekají je fantastická dobrodružství v roztodivném světě. Hra It Takes Two je určena pro dva hráče, kteří spolu musejí spolupracovat. Ideální na trávení společného rodičovského večera poté, co děti usnou…  

Autor: Petr Cieslar

 
DOPORUČENÉ ČLÁNKY


Líbil se vám náš článek nebo k němu máte co říct? Ohodnoťte ho a okomentujte. Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. Můžete ho i sdílet na svém facebooku.

Přihašte se přes facebook, twitter nebo Zaregistrujte se
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments


Pro komentování se přihlaste



Vyberte si,
jaké téma Vás nejvíce zajímá
a dejte se do čtení.

Články pak můžete dále filtrovat. Například dle
věku dítěte a jejich hodnocení.

Staňte se členem naší komunity.

Nechte si posílat ty nejzajímavější články ze světa vzdělávání
a odebírejte náš Facebook.

Buďte naší součástí.