Stále ještě věříme, i když kámoši říkají, že dárky nosí rodiče. Jak přemýšlejí o Vánocích (chytré) děti?


Filip a Oskar Brinzanikovi. FOTO: Jakub Stadler

Zeptali jsme se na Vánoce dětí s vysokým IQ. Ukázalo se ale, že co se vánočních svátků týče, je dítě jako dítě. Rodinná pohoda a překvapení pod stromečkem jsou evidentně univerzální dětské vánoční magnety. Na výzvu EDUzínu zúčastnit se ankety reagovala desítka přemýšlivých dětí. Delší rozhovor o Vánocích jsme vedli s Filipem Brinzanikem (9 a 3/4 let) z Prahy.

Vánoce mají zřejmě rády všechny české děti, ale ujistím se: máš rád Vánoce, Filipe?

Mám. U dětí je to normální, ale u dospělých je to už jiné, divné. Někteří je mají rádi a někteří ne.

A kdybys měl říct bez velkého přemýšlení, proč máš ty svátky rád? Co se ti vybaví na prvním místě?

Protože se sejdeme s celou rodinou, i babička přijede. Taky se trochu těším na dárky. Když vidím něco pod stromečkem, mám hodně krásný pocit. A připomíná mi to, jak se Ježíšek narodil a dávali jsme mu, jako lidstvo, dárky. Je to pro mě moc hezké. Představuju si, že jsem v kolíbce a všichni jsou kolem mě a dávají mi dárky jako Ježíškovi. Akorát že teď ty dárky jsou pod stromečkem a není to ve chlévě.

Teď míříme k tomu, proč vlastně slavíme Vánoce. Proč, podle tebe?

Připomínáme si tím narození Ježíše Krista, jediného boha. Čekáme, i když nevíme, že se někdo takový narodí. Dvacátého čtvrtého se všechno rozsvítí, rodina si dá dobré jídlo a potom, večer, jsme loni šli na mši.

Filip Brinzanik
Filip Brinzanik. FOTO: Lucia Brinzanik

Jak si představuješ Ježíška?

Nejdřív jsme si s bráchou mysleli, že to je ježek, to když jsme byli malí. Teď si ho představuju jako malého, průsvitného Ježíše, s pytlem na zádech, jak letí ke stromečku, když se nedíváme. Hezky tam dárky uspořádá a pozadu zase odletí. Ale zpovzdálí se pobaveně kouká, jak je rozbalujeme.

Jak jste se na Vánoce připravovali ve škole?

Pouštěli jsme si vánoční písničky, udělali jsme několik andělů, stromeček, svícínek a další, papírový stromek. Z deseti sáčků jsme vyrobili vánoční hvězdy. Ozdoby jsme si pak přinesli domů ve vánoční tašce, kterou jsme taky vyrobili. Já jsem si řekl, že v družině ještě udělám jednoho velkého, ale hrozně velkého anděla. Taky máme ve škole jarmark, když není covid. Dokonce jsme tam s bráchou sloužili, máma si u nás kupovala věci, i my jsme si nakoupili. Peníze se pak daly nějaké nadaci pro děti, které se narodí předčasně. My jsme za to dostali takovou chobotničku.

Kdy doma zdobíte stromeček?

Dvaadvacátého nebo třiadvacátého. Minulý rok jsme ho zdobili třiadvacátého a letos to asi bude stejné.

Slyšel jsi někdy něco o zlatém prasátku?

Slyšel. Teď neznám přesně tu pověst, ale je to nějak tak, že když budeme málo jíst, tak se objeví zlaté prasátko. Proč, to nevím. Já jsem to moc nezkoušel, i když jsem doufal, že ho aspoň zahlídnu, v okně, aspoň kousek, hlavičku, nebo ocásek. Ale zatím nic.

Když se řekne vánoční jídlo, tak si představím lososa a bramborový salát s hráškem a dalšími přídavky, pak oplatky s medem, oříšky, jablka a další ovoce v míse, představím si taky řízky a hodně dalších věcí.

A postil jsi se na Štědrý den?

No, vzal jsem si třeba kousek lososa. My přes den jdeme na Jiřák (náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze), tam se potkáme se strejdou a tetou a sestřenicí a dáváme si ústřice. Mně teda moc nechutnají.

A co máte pak na večeři? 

Když se řekne vánoční jídlo, tak si představím lososa a bramborový salát s hráškem a dalšími přídavky, pak oplatky s medem, oříšky, jablka a další ovoce v míse, představím si taky řízky a hodně dalších věcí.

Pečete cukroví?

Jo, nejraději mám linecká srdíčka a perníky.

Po štědrovečerní večeři se většinou rozdávají dárky, je to u vás stejné? V některých zemích je to třeba až druhý den ráno, pětadvacátého.

A někde se čeká až na půlnoc, jsem slyšel. My jsme si už dvakrát dali dárky před večeří. Když jsme přišli z procházky, tak tam už byly a my jsme si je rozbalili. Ale letos pevně doufám, že Ježíšek přijde až po večeři, až budeme všichni schovaní v pokoji a dáme tomu chvilku. Protože když jsou dárky před večeří, tak už se mi moc nechce na tu večeři jít.

Jaký dárek ti udělal opravdu velkou radost?

Třeba lego Star Wars. Taky mě moc potěšilo, že jsme dostali herní konzoli play station 4. Těšili jsme se, že tam budou Piráti z Karibiku, to jsme si moc chtěli s bratrem zahrát, ale pak jsme zjistili, že je to jen v trojce. Tak jsme si řekli, že to je smůla, ale dárek se nám líbil i tak.

Na Vánoce já jsem vždycky dostávala i knížky a hodně jsem četla. Jak to je u vás?

Já teď čtu knihu Lovci mamutů. Poslouchal jsem takovou zkráceninu, audioknihu, a teď čtu knihu. Má to přes dvě stě stránek, já už mám přečtených asi sto. Jsem teď zrovna u toho, jak zima končí, jedno dítě je zajaté. Když jsem četl o té zimě, vybavily se mi právě Vánoce.

Tam ale žádné Vánoce ještě neslavili, nebo ano?

Zatím žádné neslavili, ale někdy měli velké hostiny. Jindy zase hladověli.

Koukáte taky o Vánocích na pohádky?

Jojo, a někdy si pouštíme vánoční písničky.

Myslíš tím koledy, nebo ještě nějaké jiné písně?

Někdy koledy, nebo si na internetu pouštíme písničky, který někdo složil, třeba Vánoce na míru. Koled znám taky spoustu, asi nejraději mám Pásli ovce Valaši.

♥♥♥

Filip a Oskar Brinzanikovi.

V Ježíška věřím, i když hodně mých kámošů říká, že dárky nosí rodiče

Oskar Brinzanik ( 9 a 3/4 let, Praha, bratr-dvojče Filipa): Vánoce slavíme proto, že dvacátého čtvrtého se narodil Ježíš Kristus a za ty dárky, které mu dali naši předci, se teď chce odvděčit, a nosí dárky nám. Když slyším slovo Vánoce, představím si rodinu, která je šťastná spolu. K nám vždycky přijede babička ze Slovenska. Když jsem byl malý, tak jsem hodně zbožňoval Ježíška. Myslel jsem si, že je to ježek, který nosí dárky na hřbetě, napíchané na bodlinách. Jednou jsem si v obýváku, kde máme stromeček, udělal bunkr, a to tak, že jsme přes stůl přehodili s bráchou deku, tam jsme se schovali a škvírou jsme pozorovali, co bude. Jenže, neobjevil se, tak jsme toho nechali a šli do svého pokoje. Pak ale zacinkal zvoneček. Já na Ježíška věřím, ale spousta kámošů říká, že jsou to rodiče, kdo nosí dárky. Teď už vím, že to určitě není ježek, ale představuju si spíš, že sem přiletí nějaký duch, anděl nebo tak něco.

♥♥♥

Na Vánocích se mi líbí, že jsme celá rodina spolu a maminčin manžel Radek není v práci

Viktoria Kraus (9 let, Praha): Na Vánoce se moc těším, dárečky pro všechny vymýšlím a vyrábím už půl roku předem. Každý den otvírám pytlíček z adventního kalendáře – mám v něm malou knížečku, dílek puzzle, postavičku do dřevěného betléma, dílky pexesa s vánočními zvyky a čokoládový bonbón. Také posouvám Marii a Josefa na adventním pařezu, jdou po spirále doprostřed, na Štědrý den pak dám do poslední dírky Ježíška. Každý rok se mi také objeví adventní bojovka, je to napínavé, letos jsem tajná agentka a zachraňuju Vánoce před Grinčem Kazisvětovičem. Každý rok připravuji dárky pro chudou holčičku do Krabice od bot a dárky pro tři cizí babičky jako Ježíškovo vnouče. Na Vánocích se mi líbí, že jsme celá rodina spolu a maminčin manžel Radek není v práci. Na Štědrý den ráno ráda zdobím stromeček. Odpoledne chodíme do kostela a slavíme, že se narodil Ježíšek. Moc mi chutná kapr a bramborový salát a cukroví od babičky, hlavně včelí úly! Večer moje rodina dostane dárečky ode mě a já od nich. Další dny se navštěvujeme s ostatními příbuznými a také si hraju s dárky, které jsem dostala.

♥♥♥

Líbí se mi období adventu, kdy se na Vánoce všechno chystá

Radek Šmejkal (10 let, Ústí nad Labem): Vánoce mám rád, protože se všichni sejdeme pod stromečkem, jsme pohromadě a je nám hezky. Vánoce pro mě znamenají připomenutí narození Ježíše Krista. Líbí se mi období adventu, kdy se na Vánoce všechno chystá a zapalují se svíce na adventním věnci. Mám rád volno a klid o vánočních prázdninách, kdy se můžu věnovat lyžování a sáňkování.

♥♥♥

Líbí se mi, je to ale poctivý svátek?

Albert Karjagin (10 let Horní Zálezly, Malečov): Na Vánocích se mi líbí večeře a tajemno a taky, že se uvolní to předvánoční napětí. Nelíbí se mi, že to podle mě není poctivý svátek, protože křesťané ukradli pohanům svátek zimního slunovratu a přejmenovali ho.

♥♥♥

Když se řekne Vánoce, představím si nazdobený stromeček, pod ním dárky, vůni cukroví, františka a purpury

Martin Šmejkal (8 let, Ústí nad Labem): Vánoce mám moc rád. Líbí se mi, jak je o Vánocích vše vyzdobené a nasvícené. Těším se, až se zase letos u nás rozsvítí krásný vánoční stromeček a zazvoní Ježíšek. Ještě jsem ho nikdy neviděl, ale snad to letos vyjde. Když se řekne Vánoce, představím si nazdobený stromeček, pod ním dárky, vůni cukroví, františka a purpury.

♥♥♥

Já se na Vánoce taky těším, ale proč těm ostatním dnům říkat všední?

Jonáš Neruda (10 let, Litoměřice): Veškerá populace země se prakticky celý rok těší na Vánoce. Těšit se je nádherný pocit. Já se těším také. Ale, já vidím ale… že možná všem těm 7,8 miliardám lidí utíká zbytek krásného, u nás zasněženého prosince. Proč těm ostatním dnům říkat: všední? Celý adventní čas se lidé honí po nákupních centrech, objednávají v e-shopech, aby se připravili na… jeden „sváteční” večer. Večer, který vůbec nemusí být (po tom uhoněném stresu) ten nejkrásnější. A jak to mám letos já? Mám covid, rodina je se mnou v karanténě. Není mi úplně dobře, ale zároveň cítím, že je mi úplně dobře. Jsme doma, dokola si vaříme bylinkové čaje, nohy máme nahoře, pálíme svíčky a nic nám už teď nechybí. Tento pocit (jen bez toho covidu) a… opravdu povedené Vánoce přeji Vám všem!

♥♥♥

I přes ty dva těžké roky doufám, že lidé budou moct být alespoň na Vánoce spolu

Agáta Nevrtalová (10 let, Praha): Vánoce jsou podle mě časy pohody a klidu. Nemyslím ten předvánoční čas, kdy se lidé (zejména maminky) stresují. Na Vánocích mám ráda, když se peče cukroví, zdobíme stromeček a koukáme na vánoční pohádky. Také ráda píšu dopis Ježíškovi. Před Vánocemi se ve škole už moc neučíme a nedostáváme úkoly. U nás ve městě se před Vánocemi rozsvěcí krásný a velký stromeček. Na náměstí jsou vždy vánoční trhy. Letos bohužel kvůli epidemii nebyly. To mě moc mrzelo. Ale i přes ty dva těžké roky doufám, že lidé budou moct být alespoň na Vánoce spolu.

♥♥♥

Pomalu se stmívá a děti vyhlížejí první hvězdu…

Marek Kolařík (10 let, Litoměřice): Pro mě jsou Vánoce něco víc než jen dárky. Vánoce jsou svátky plné krásných okamžiků s rodinou a s našimi malými kamarády – domácími mazlíčky. Když se řekne Vánoce, představím si obývací pokoj s vánočním stromem, prostřený stůl se štědrovečerní večeří a hřejivé teplo z krbu. Ve vzduchu cítím vůni perníku, vanilky a františka. Za jedním oknem vykukuje zlaté prasátko a za druhým sněží. Pomalu se stmívá a děti vyhlížejí první hvězdu.

♥♥♥

Všude voní pečící se večeře…

Vítek Chocholouš (11 let, Ústí nad Labem): Vánoce jsou pro mě den, který strávím se svou rodinou. Začátek dne mám volno (je to pro mě věčnost) a večer začneme dělat vánoční zvyky. Všude voní pečící se štědrovečerní večeře. Od roku 2019 mám v mobilu plán:

16:30 dát do trouby klobásu – 17:00 až 18:00 vánoční zvyky – 18:00 až 18:15 štědrovečeření – 18:15 až 18:20 koledy – 18:20 až 20:00 rozbalování dárků – 20:00 až 7:15 spaní.

Shrnutí: Vánoce jsou krásný zvyk, který mají rádi lidi na celém světě! Jsou 1x za rok a blíží se! Tak ať si je pod stromečkem užijete! AHOJ! 

 
DOPORUČENÉ ČLÁNKY


Líbil se vám náš článek nebo k němu máte co říct? Ohodnoťte ho a okomentujte. Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. Můžete ho i sdílet na svém facebooku.

Přihašte se přes facebook, twitter nebo Zaregistrujte se
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments


Pro komentování se přihlaste



Vyberte si,
jaké téma Vás nejvíce zajímá
a dejte se do čtení.

Články pak můžete dále filtrovat. Například dle
věku dítěte a jejich hodnocení.

Staňte se členem naší komunity.

Nechte si posílat ty nejzajímavější články ze světa vzdělávání
a odebírejte náš Facebook.

Buďte naší součástí.