Pět největších omylů, kterými dětem při první pomoci jen ublížíte


Marek Hylebrant ze Záchranné služby Středočeského kraje při instruktáži v mateřské škole.  FOTO: Lucie Rybová

Dítě je v problémech a vy lovíte v hlavě základy první pomoci. Vybavujete si informace z kurzu, který jste absolvovali možná už před desítkami let. A jdete na to. Vytahujete jazyk pacientovi v bezvědomí, dítěti na popáleninu od sporáku dáváte led a těm, co se udělá nevolno, zvedáte nohy nahoru. Špatně, špatně a špatně. O mýtech, které se týkají první pomoci, jsme se bavili s Markem Hylebrantem ze Záchranné služby Středočeského kraje. 

Mýtus 1: Vytáhněte mu jazyk, ať může dýchat!

Pokud člověk upadne do bezvědomí, opravdu mu hrozí udušení jazykem. Nicméně pokud mu chcete pomoct, nemusíte mu ho v ústech lovit a snažit se jej vytáhnout. To vzhledem k tomu, jak je kluzký a neuchopitelný, nejde, a navíc i když se to podaří a jeho přední část vytáhnete, stále hrozí, že se zadní část přilepí na patro a uzavře dýchací cesty. Přitom existuje mnohem jednodušší cesta: stačí člověku v bezvědomí dostatečně zaklonit hlavu. Vytáhněte mu proto bradu vzhůru a druhou rukou zatlačte čelo dozadu. Dýchací cesty se tak uvolní. 

Mýtus 2: Dítě uštknul had! Vysát jed a zaškrtit.

Jed po uštknutí hada se nikdy nevysává. Zraněnému to nepomůže a zachránce to může ohrozit, protože se mu jed dostává do úst. Zaškrcením zase způsobíte, že se v jednom místě hromadí větší koncentrace jedu a to může ohrozit celou končetinu. Správný postup je mnohem jednodušší, i když zároveň těžký na zvládnutí. Základní pravidlo zní: Nepanikařit. Jediným jedovatým hadem v České republice je zmije a její jed dospělého člověka ani zdravé dítě neohrozí. Pacient by měl zůstat v klidu fyzickém i psychickém, aby se jed v těle rychle nerozšiřoval, a počkat na záchranku. 

Mýtus 3: Popálil se! Honem led!

Dítě se spálilo o troubu nebo na sebe zvrhlo horkou polévku. Co teď? U popálenin se traduje, že je nejlepší je rychle zchladit. A co ochladí lépe než led? Odpověď je studená voda. Na popáleniny vždy patří studená čistá voda. „Pokud na ně budete přikládat led, zraněnému ublížíte, protože mu na otevřené ráně způsobíte ještě omrzliny. Lepší je sprchovat studenou vodou, dokud rána nepřestane bolet,“ radí záchranář Marek Hylebrant. 

Mýtus 4: Kolabuje? Zvedněte mu nohy!

Nohy se opravdu zvedají, ale jen mírně. Toto pravidlo je o to důležitější v létě, za teplých dní, a především u starších lidí. Pokud se totiž zvedají člověku končetiny vysoko, musí se srdce o to více snažit, aby vytlačilo krev až do nohou. To může ohrožovat především starší lidi a ty, kteří mají problémy se srdcem. 

Mýtus 5: Epileptický záchvat! Zalehněte ho a vypáčte mu zuby!

Pokud má někdo ve vašem okolí epileptický záchvat, nesnažte se mu otevírat ústa nebo páčit zuby, aby se neudusil. Povede to jen k poranění vás obou. Pomoci mu můžete tak, že se pokusíte zabránit jeho dalšímu zranění tím, že mu například něčím podložíte hlavu, aby se při křečích nebouchal o podlahu.

 
DOPORUČENÉ ČLÁNKY


Líbil se vám náš článek nebo k němu máte co říct? Ohodnoťte ho a okomentujte. Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. Můžete ho i sdílet na svém facebooku.

Přihašte se přes facebook, twitter nebo Zaregistrujte se
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments


Pro komentování se přihlaste



Vyberte si,
jaké téma Vás nejvíce zajímá
a dejte se do čtení.

Články pak můžete dále filtrovat. Například dle
věku dítěte a jejich hodnocení.

Staňte se členem naší komunity.

Nechte si posílat ty nejzajímavější články ze světa vzdělávání
a odebírejte náš Facebook.

Buďte naší součástí.