Zájem o obědy zdarma je letos nejvyšší v historii. Nedostanou se ale ke všem potřebným


Ceny potravin a energií rostou, což se samozřejmě odráží i na cenách školních obědů. FOTO: Unsplash

Čím dál víc rodin si nemůže dovolit zaplatit stravné ve škole nebo školce. Pro jejich děti to může znamenat víc absencí, horší známky a větší riziko vypadnutí z kolektivu. I když v Česku fungují programy, které nabízejí obědy zdarma, nedostanou se ke všem, kteří by je potřebovali.

„Žádáme tímto o příspěvek na školní stravování pro žákyni 9.B naší školy. Sára žije sama v domácnosti se svou matkou. Matka je samoživitelka, nekvalifikovaná, zaměstnaná jako uklízečka ve zdravotnickém zařízení. Do práce dojíždí autem, kvůli nárůstu cen pohonných hmot příjem rodiny v uplynulých měsících poklesl.“ Toto je úryvek jednoho z e-mailů, jakých od začátku školního roku do kanceláře neziskové organizace Women4Women přišly stovky a tisíce. Ty další dopisy hovoří například o „žákyni pátého ročníku, která žije s rodiči v sociálním bytě, jejíž matka je slepá a pobírá invalidní důchod” nebo o jiné „dívce, která žije se dvěma sourozenci a rodiči v malém dvoupokojovém bytě, kde nemá své místo na učení a ani na hraní. Kroužky ani mimoškolní aktivity si rodina pro své děti nemůže dovolit.“ 

Ceny potravin a energií rostou, což se samozřejmě odráží i na cenách školních obědů. Ty zdražily ve srovnání s minulým školním rokem v průměru o 13 procent (někde ale i o dvacet), a jelikož se celkový stav inflace nelepší, dá se v příštích měsících očekávat další navýšení. „Z dat, která máme k dispozici, se průměrná cena školního oběda v tomto školním roce pohybuje v rozmezí 32–36 korun, v závislosti na věku dítěte a jednotlivých krajích,“ říká koordinátorka projektu Obědy pro děti společnosti Women4Women Jiřina Novotná: „V tuto chvíli je těžké předpovídat, kam až se cena může dostat a jak další zdražování ovlivní celou situaci v českých rodinách.“

Jak už to bývá, zdražování obědů nebude mít na všechny stejný dopad; nejvíc zasáhne ty nejchudší rodiny. Chudoba má přitom už teď zásadní vliv na školní neúspěšnost dětí a přímo se promítá do ukazatelů, jako je propadání nebo nedokončení základního vzdělání. Českými i zahraničními studiemi je přitom prokázáno, že sociálně slabí žáci, kteří získají možnost obědvat zdarma, mívají lepší docházku i známky. Navíc díky společnému obědu tráví víc času se spolužáky, méně vypadávají z kolektivu a budují si stravovací návyky do budoucna.

Když na obědy už nezbývá

Jak se k obědům zdarma dostat v Česku? První možností je už zmíněný projekt Obědy pro děti neziskové organizace Women4Women, který je momentálně ve všech krajích České republiky a spolupracuje s ním zhruba třetina všech základních škol. Peníze získává od soukromých dárců a firem a navíc ho podporuje i Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Nejvíc škol (konkrétně 121) je zapojeno ve Středočeském kraji, nejvíc podpořených dětí ale žije v kraji Ústeckém. Zatímco loni bylo v projektu registrováno zhruba deset tisíc dětí, letos už jich je 13 000 a pro příští rok se počítá možná až s dvaceti tisíci dětmi.

Setkáváme se s tím, že se v rodině stane nějaká nepříjemná událost, která ovlivní její finanční stabilitu a způsobí, že na obědy najednou nejsou peníze. Dá se to vyřešit rychle.

Nezisková organizace Women4Women přijímá žádosti průběžně během roku, což s sebou nese některé výhody. „Setkáváme se s tím, že se v rodině stane nějaká nepříjemná událost, která ovlivní její finanční stabilitu a způsobí, že na obědy najednou nejsou peníze. Dá se to vyřešit rychle,“ říká Jiřina Novotná. Na druhé straně je ale nutná spolupráce a zájem ředitele školy. „Škola se totiž musí za rodinu zaručit,“ říká Jiřina Novotná. „Musíme vědět, že dítě chodí do školy, že nemá neomluvené hodiny, že v případě absence rodina obědy odhlašuje, aby peníze nepropadly.“ Regionální koordinátoři projektu tedy tráví poměrně hodně času tím, že kontaktují školy a vysvětlují jim, proč by se měly zapojit. „Letos ale asi na leckoho dolehla vážnost situace, takže se nám ozývají i školy, které dřív spolupráci odmítaly,“ říká Jiřina Novotná. „Ozývají se i ty, se kterými jsme spolupracovali v minulosti, ale pak nás několik let nepotřebovaly.“

Obědy pro ty nejchudší může platit stát

Děti, jejichž rodiny si nemohou dovolit platit stravné, podporuje i Ministerstvo práce a sociálních věcí projektem Obědy do škol. I ten letos navýšil kapacity a momentálně působí v 1 024 školských zařízeních – a to nejen ve školách, ale i ve školkách. To je výhodné hlavně pro děti, které by jinak do mateřské školy nechodily, protože mají třeba doma mámu na rodičovské s mladším sourozencem a výdaj za školku je tak pro rodinu už „navíc”. Obědy zdarma může dostat dítě, jehož rodina se nachází v hmotné nouzi – jinými slovy nedá dohromady dost peněz na to, aby uspokojila základní životní potřeby svých členů. Jedná se tedy o rodiny, které balancují na hranici životního minima.

Pro letošní rok Ministerstvo práce a sociálních věcí do projektu uvolnilo rekordních 137 milionů korun. Příjem žádostí pro letošní školní rok ale skončil na konci září, další se budou přijímat až za rok. Dítě se do programu zapojí přes úřad práce, který přiděluje rodině sociální dávky. I zapojení do „státního“ programu má své podmínky: rodina musí řádně omlouvat veškeré absence, což se týká i mateřských škol, a obědy se musejí jíst přímo ve škole či školce, nelze si je donášet domů, a to ani v případě nemoci dítěte.

Nezapojí se zdaleka všichni

I když do obědů zdarma jdou letos rekordní částky, přesto se ale pomoc nedostane ke všem dětem, které by ji potřebovaly. Jedním z důvodů je, že je zatím do programů zapojena pouze jedna třetina školských zařízení. Dále na státní podporu dosáhnou opravdu jen ti nejchudší. Ideální by tedy bylo, kdyby šly obědy zdarma automaticky třeba těm dětem, jejichž rodiny mají nárok na přídavky na děti nebo příspěvek na bydlení. Hlavním důvodem, proč děti nemohou obědvat zdarma, je ale neochota ředitelů a ředitelek. Nechce se jim kvůli pár dětem řešit celou administrativu, která je s projekty spojená. Někteří se také obávají toho, co by řekli rodiče, kteří za svoje dítě obědy platit musejí.

Našli jste v článku chybu? Napište nám prosím na korektor@eduzin.cz

 
DOPORUČENÉ ČLÁNKY


Líbil se vám náš článek nebo k němu máte co říct? Ohodnoťte ho a okomentujte. Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. Můžete ho i sdílet na svém facebooku.

Přihašte se přes facebook, twitter nebo Zaregistrujte se
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments


Pro komentování se přihlaste



Vyberte si,
jaké téma Vás nejvíce zajímá
a dejte se do čtení.

Články pak můžete dále filtrovat. Například dle
věku dítěte a jejich hodnocení.

Staňte se členem naší komunity.

Nechte si posílat ty nejzajímavější články ze světa vzdělávání
a odebírejte náš Facebook.

Buďte naší součástí.