Vědci hledají dvacet jmen pro exoplanety. Pojmenovat je v soutěži můžou i děti


Až do 11. prosince se do ní mohou přihlásit kolektivy, které vymyslí jméno pro některou z dvaceti exoplanet, které dalekohled Jamese Weba na své cestě zaznamenal. FOTO: AV ČR

Vesmírný dalekohled Jamese Webba odstartoval na svou misi do vesmíru loni, 25. prosince. Letos v červenci byly zveřejněny první snímky, které dokázal zachytit. A laici i odborníci ustrnuli. Média mluví o nové éře astronomie. To proto, že zachytil velmi ostře objekty, které jsou tak moc vzdálené, že vlastně nahlížíme do úplných začátků formování vesmíru.

Třídy, školy i kroužky mohou nyní být součástí jeho unikátní cesty. Mezinárodní astronomická unie vyhlásila soutěž s názvem NameExoWorlds (Pojmenuj exosvěty). Až do 11. prosince se do ní mohou přihlásit kolektivy, které vymyslí jméno pro některou z dvaceti exoplanet, které dalekohled Jamese Weba na své cestě zaznamenal. Jedná se o planetu, která obíhá kolem jiné hvězdy, než je slunce. První taková exoplaneta byla objevena v roce 1988, dnes už jich známe na pět tisíc, většina z nich nicméně zůstává bezejmenná. 

A o jaké konkrétní systémy hvězda-planeta se jedná? „Vybrané systémy se nacházejí v různých oblastech oblohy, některé jsou pozorovatelné i od nás,“ přibližuje Soňa Ehlerová z Astronomického ústavu Akademie věd ČR a česká zástupkyně kanceláře pro popularizaci Mezinárodní astronomické unie. „Jednotlivé systémy se od sebe dost liší, a to typem mateřské hvězdy, hmotností exoplanety a její vzdáleností od hvězdy.“

Každý kolektiv si vybere jen jednu konkrétní exoplanetu a pro tu vymyslí jméno. Ze všech návrhů pak vybere národní komise jeden vítězný návrh a dva náhradní, které zašle mezinárodní komisi. 

Ale pozor, nestačí jen vymyslet jméno. Mezi podmínky soutěže patří také popularizace tématu: každý zúčastněný kolektiv musí uspořádat akci pro veřejnost. Je jedno, jestli se bude jednat o pozorování oblohy, přednášku nebo třeba tvořivou dílničku. Podmínkou je, aby jejím tématem byly exoplanety. Pak už stačí jen napsat odůvodnění návrhu, které může mít maximálně 300 slov a musí být napsáno v angličtině. Svůj návrh musí také doprovodit krátkým, nejdéle tříminutovým videem v rodném jazyce s anglickými titulky a nakonec popsat či natočit video ze své akce. To vše poslat přes tento formulář. Na to vše mají zájemci ještě necelý měsíc. Uzávěrka soutěže je 11. prosince.

Česko už jeden „svůj“ planetární systém hvězda-planeta ve vesmíru má. Ve stejné soutěži v roce 2019 mohla každá země pojmenovat jeden systém. V národní soutěži tehdy zvítězil název Absolutno pro hvězdu a Makropulos pro její planetu.

Našli jste v článku chybu? Napište nám prosím na korektor@eduzin.cz

 
DOPORUČENÉ ČLÁNKY


Líbil se vám náš článek nebo k němu máte co říct? Ohodnoťte ho a okomentujte. Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. Můžete ho i sdílet na svém facebooku.

Přihašte se přes facebook, twitter nebo Zaregistrujte se
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments


Pro komentování se přihlaste



Vyberte si,
jaké téma Vás nejvíce zajímá
a dejte se do čtení.

Články pak můžete dále filtrovat. Například dle
věku dítěte a jejich hodnocení.

Staňte se členem naší komunity.

Nechte si posílat ty nejzajímavější články ze světa vzdělávání
a odebírejte náš Facebook.

Buďte naší součástí.