Doporučujeme: Film pro rodiče a dospívající Blízko o přátelství, odpovědnosti a vině


Jak se citlivě vyrovnat s tím, kdy jeden očekává od vztahu víc než ten druhý, a můžeme to opravdu očekávat od někoho, komu je třináct let? FOTO: Artcam

Chcete zajít s teenagerem do kina a a všechny momentální hity a trháky už jste viděli? Nechte se zlákat jedním nenápadným, intimním – a rozhodně nijak velkolepým snímkem ze života dvou třináctiletých kluků z Belgie. Žádné akční scény, žádné speciální efekty, zato spousta emocí (a mokrých kapesníků) zaručena.

Léo a Rémi. Od dětství nejlepší kamarádi, kteří společně vyrůstají na belgickém venkově. Jeden bez druhého nedá ani ránu, tráví spolu veškerý volný čas, jsou jako dvojčata. K jejich vztahu patří úsměvy, doteky i fyzická blízkost třináctiletých kluků, kteří jsou ještě z velké většiny dětmi. Zdá se, že jim jejich uzavřená bublina úplně stačí a vyhovuje.

Když ale nastoupí do prvního ročníku nižší střední školy, křehká rovnováha mezi nimi se vychýlí. Léo chce mít víc kamarádů, obstát v partě, věnovat se i klučičím zábavám. Cítí, že ho okolí považuje za „buznu“, a této nálepky se chce za každou cenu zbavit. Léo uniká z blízkosti, která mu náhle přijde dusivá, Rémi bojuje, aby ho přitáhl zpět. Zatímco Léův svět se rozšiřuje, ten Rémiho se smršťuje a čím dál víc ho naplňuje jen žárlivost, smutek a bolest nad ztrátou nejbližšího člověka. Až se jednoho dne stane tragédie, a Léo s jejími dozvuky musí žít dál.

Film Blízko vzbuzuje v divákovi spoustu otázek. Jsme – jak říká liška Malému princi – opravdu zodpovědní za toho, koho jsme k sobě připoutali? Jak se citlivě vyrovnat s tím, kdy jeden očekává od vztahu víc než ten druhý, a můžeme to opravdu očekávat od někoho, komu je třináct let? Jak ustát vrstevnický tlak a jak v tom věku žít s vinou a steskem, které se ozvou, jakmile skončí trénink nebo školní výlet a mladý člověk zůstane sám?

Měkké světlo a intimní, klouzavá kamera kreslí záběry jako z obrazů vlámských mistrů a zejména představitel plavovlasého Léa Eden Dambrine dokáže jen očima a pohledem vyjádřit škálu pocitů, která s jeho postavou hýbe. Snímek Blízko bude pravděpodobně nominován na Oscara za nejlepší cizojazyčný film. V Česku je uváděn jako přístupný od 15 let, ve zbytku Evropy pak většinou od dvanácti nebo třinácti. Pozor, kapesníky s sebou, budete je potřebovat.

Film Blízko je momentálně v kinech, posléze bude ke zhlédnutí na online platformách DAFilms, KVIFF a Edisonline.

Našli jste v článku chybu? Napište nám prosím na korektor@eduin.cz

 
DOPORUČENÉ ČLÁNKY


Líbil se vám náš článek nebo k němu máte co říct? Ohodnoťte ho a okomentujte. Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. Můžete ho i sdílet na svém facebooku.

Přihašte se přes facebook, twitter nebo Zaregistrujte se
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments


Pro komentování se přihlaste



Vyberte si,
jaké téma Vás nejvíce zajímá
a dejte se do čtení.

Články pak můžete dále filtrovat. Například dle
věku dítěte a jejich hodnocení.

Staňte se členem naší komunity.

Nechte si posílat ty nejzajímavější články ze světa vzdělávání
a odebírejte náš Facebook.

Buďte naší součástí.