Masturbace, úzkosti, terapie. TV Nova nabízí edukační videa Sex O’Clock: Afterparty


Snažili jsme se mladým lidem přiblížit citlivá témata nejen v oblasti intimity otevřeným i zábavným způsobem. FOTO: TV Nova

Každý rodič na svoje dospívání rád vzpomíná, ale ti, co ho právě na vlastní kůži zažívají, to často tak idylicky nevidí. Přirozené nejistoty a obavy mladých o to, jestli jsou dost dobří a dokážou ve světě obstát, přifukují sociální sítě do obludných rozměrů. Mobilní telefony jim sice nabízejí možnost rozptýlení a zábavy, můžou se ale stát i nástrojem šikany a obtěžování.

A tak by se dalo pokračovat. Bodyshaming, pornografie, sexting, odlišná sexuální orientace teenagera samotného či člena rodiny nebo všudypřítomné návykové látky můžou beztak už dost náročnou životní etapu změnit v divokou jízdu, kdy se jednomu leckdy pěkně motá hlava a přistání dokážou být hodně tvrdá. A protože ambulance odborníků na duševní zdraví jsou, jak známo, zoufale přetížené, můžou přijít vhod jednoduchá a přitom expertně podložená videa, která mladým lidem nabízejí pomoc s orientací v různých – i lehce prekérních – situacích.

Sérii deseti takových klipů vytvořila TV Nova a umístila je volně ke zhlédnutí na svůj web. Názvem Sex O’Clock: Afterparty odkazuje na populární seriál Sex O’Clock, jenž vysílá placená platforma Voyo. Ten pojednává o rodině, kde pubertální syn sní o ztrátě panictví a zároveň jeho otec prochází coming outem. Edukativní videa se seriálem spojuje i průvodkyně Veronika Čermák Macková, která v něm hraje postavu učitelky. „Snažili jsme se mladým lidem přiblížit citlivá témata nejen v oblasti intimity otevřeným i zábavným způsobem. Aby věděli, že na situace, do kterých se mohou dostat, nejsou sami a mohou je zvládnout. Všechna témata, kterých jsme se dotkli, mi přijdou důležitá. Doufám, že naše série prolomí hranice mlčení a vytvoří prostor pro běžnou konverzaci plnou pochopení,“ říká herečka.

Na scénáři k jednotlivým epizodám se podíleli odborníci z projektů Safezona, 3pe a Loono. „Mám psychoterapeutický a koučovací výcvik, jsem v neustálém kontaktu s mladými lidmi a vidím, že jejich duševní zdraví je ještě větší problém, než jak se o tom v poslední době mluví a píše v médiích,“ říká Marie Froulíková, která je součástí týmu Safezona. „Když nás oslovila TV Nova, abychom spolupracovali na scénářích k Sex O’Clock: Afterparty, uvítali jsme to.“ Safezona připravila podklady k jednotlivým klipům. Znamenalo to provést sběr a rešerši dat, provést hloubkové rozhovory s mladými lidmi, kteří mají s daným problémem svou zkušenost, a vytvoření informační základny pro scénáristy. 

Některé vtípky v klipech můžou třeba rodiče nebo učitelé možná vnímat jako lehce „na hraně”. Vážně potřebují teenageři poradit, jak mají bezpečně fotit nahé snímky, které pak někomu posílají do zprávy? Nebuďme pokrytci a přijměme dnešní realitu – a buďme rádi, že někdo teenagerům poradí, jak to všechno přežít. 

Našli jste v článku chybu? Napište nám prosím na korektor@eduin.cz

 
DOPORUČENÉ ČLÁNKY


Líbil se vám náš článek nebo k němu máte co říct? Ohodnoťte ho a okomentujte. Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. Můžete ho i sdílet na svém facebooku.

Přihašte se přes facebook, twitter nebo Zaregistrujte se
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments


Pro komentování se přihlaste



Vyberte si,
jaké téma Vás nejvíce zajímá
a dejte se do čtení.

Články pak můžete dále filtrovat. Například dle
věku dítěte a jejich hodnocení.

Staňte se členem naší komunity.

Nechte si posílat ty nejzajímavější články ze světa vzdělávání
a odebírejte náš Facebook.

Buďte naší součástí.