Doporučujeme: Tipy na anglické knížky, na témata, která v češtině pro děti spíše chybí


Knihy Gerdy Müller tematizují zdánlivě obyčejné věci. FOTO: Aneta Gáborová

Regály v dětských odděleních knihkupectví jsou rok od roku plnější a nabízejí spoustu krásných titulů na různá témata. Stále mi ale chybí více knih pro děti předškolního a raně školního věku, které by byly bohatě a vkusně ilustrované, s menším množstvím textu, přibližovaly by témata, která děti v tomto věku prožívají a ještě zprostředkovávaly kultivované poselství. 

Tím myslím to, že se s dětmi mluví respektujícím způsobem, nepopírají se jejich emoce. Dětem se nevyhrožuje, nelže a ani se netrestají. S nadsázkou by se dalo říct, že jde o knihy, které uvítá generace respektujících rodičů, která už může být unavená z jazykového stylu mnohých knih, které jsme sami jako děti milovali, ale svým dětem už je číst nechceme.

Ráda proto sahám po knihách, které dosud nebyly do češtiny přeloženy, a ráda se podělím o tipy na některé tituly. Přestože jsou v angličtině, je většina k dostání u českých knihkupců. Během letošního roku jsem několik publikací v angličtině odzkoušela se svými dětmi i s dětmi, které chodí  na veřejná čtení do knihovny. Sklidily u dětí takový ohlas, že se k nim vracíme opakovaně. Přijdou mi zajímavé i proto, že velmi nenuceným způsobem umožňují otvírat témata, s nimiž se děti ve svém životě setkávají, ale někdy může být nesnadné si o nich povídat. 

Jak s knihami pracuji?

I když jsou v angličtině, primárně je ke kontaktu s tímto jazykem nepoužívám. Texty jsou většinou tak krátké, že je rovnou během hlasitého čtení překládám do češtiny nebo mám překlad už připravený. Spíše výjimečně nejdřív čtu kousek anglicky a až pak česky. Někdy se stane, že mě děti požádají, abych nejdříve přečetla kousek v angličtině a pak překládám. Když se starší děti zeptají na to, co je napsáno, přečtu to nejprve v originále a pak to přeložím. Naše povídání se často přirozeně stočí k jazyku, a děti se tak o něj nenuceně zajímají. Není ale mým cílem, aby se z nich děti naučily slovíčka nebo fráze; podstatné je pro mě téma nebo zajímavý úhel pohledu dané knihy. 

Tipy na knihy v angličtině se zajímavým tématem:

  1. Mama Panya. Jak může máma Panya upéct placky pro všechny přátele, které její syn Adika pozval na večeři po cestě na trh, když nemá dost peněz ani na to, aby uživila sebe a syna? Kniha o štědrosti a přátelství, která svým zpracováním vybízí k povídání o tom, za co jsme vděční nebo jak se může žít lidem v jiných částech světa. Skvělou příležitostí, jak provázat čtení se smyslovým zážitkem, je vyzkoušet si na ohni udělat tradiční keňské placky podle receptu z knihy.

2. Knížky Gerdy Müller. Mou nejoblíbenější dětskou autorkou a ilustrátorkou je Gerda Müller. Její knihy tematizují zdánlivě obyčejné věci, jako je práce na zahradě, chození do lesa nebo hraní v dešti. Ukazují svět dětí takový, jaký většinou je – třeba když se sourozenci u setí semínek poperou. Jsou krásně ilustrované, věkově univerzální (četla jsem je s dětmi od 1 roku do 11 let), často v sobě nesou hlubší poselství a vybízí k povídání si o různých tématech či ke zkoušení věcí, které děti v knihách dělají. Třeba zřídit si malý záhonek, vydat se pozorovat zvířata nebo si udělat náhrdelník z šípků. V češtině zatím vyšel Rok s velkým dubem (Grada 2022) a já doufám, že další budou následovat.

  1. Knihy z edice All about… od nakladatelství Usborne. O emocích, rodinách i rozmanitosti. Hojně ilustrované knížky, v nichž jsou v hlavní roli děti v jim velmi dobře známých situacích. Najdeme v nich třeba potyčku s kamarády, jak se cítí naše tělo při strachu, proč nemáme všichni stejnou barvu kůže, že kluci můžou nosit růžovou, když chtějí, co se stane, když se rodiče rozvedou apod. Osvědčené knížky pro samostatné prohlížení i čtení se skupinkou dětí. Knížky ocení rodiče i prvostupňoví učitelé i proto, že v češtině podobných knih otvírajících téma diverzity, souhlasu nebo hranic pro děti mnoho není.
  1. When Sophie Gets Angry – Really, Really Angry… Když se Sofie naštve, fakt hrozně naštve, tak kope. Křičí. Chce svět rozmlátit na cimprcampr. Vyprávění o vzteku, jeho projevech, přijetí a lásce. Zdařile ilustrovaná kniha, která byla nominována na Caldecottovu medaili oceňující nejlepší počiny dětské americké literatury, je pro mne zatím nejvýstižnější knihou k této emoci, která je mezi dětmi i dospělými často odsuzovaná. Během společného čtení s dětmi jsme si kladli mnohé otázky. Je v pořádku mít vztek? Musí Sofie sestře půjčit hračku, i když nechce? Co Sofii se vztekem pomohlo? Jak se cítítme, když máme vztek a co nám pomáhá?
  1. Let’s Talk About Body Boundaries, Consent and Respect. Jak se mohu zachovat, když ke mně přijde na hřišti druhé dítě a chce lopatičku, se kterou si zrovna hraju? Rodiče často automaticky řeknou „musíš se rozdělit”. Ne, nemusíš. Můžeš říct, že si s tím ještě hraješ, můžeš nabídnout, že si budete hrát spolu nebo lopatičku můžeš půjčit, protože chceš. Aneb jak se odmalička učit o zdravých hranicích, respektu a souhlasu. Knížka nabízí řadu situací: půjčování věcí na písku, předbíhání ve frontě, situace, když někdo starší vytváří nátlak, situace, kdy dítě nechce dát pusu babičce. Dětem v předškolním věku nabízí možné cesty toho, jak se zachovat s respektem k sobě i druhým.
  1. Série pro příchod sourozence. Téma příchodu sourozence je oproti některým jiným už v české literatuře celkem dobře zpracované. V angličtině existuje tato série čtyř knih, které formou velkých ilustrací a minima textu nabízí spíše mladším dětem situace, jež budou velmi pravděpodobně během maminčina těhotenství a s příchodem sourozence zažívat. Patří k mým oblíbeným, protože například normalizuje momenty, kdy těhotná maminka odpočívá, zatímco rodina chystá večeři, nebo chvíle, kdy miminko zatahá staršího sourozence za vlasy nebo pláče, až to trhá uši. Umožňuje si o situacích povídat dřív, než nastanou.

Našli jste v článku chybu? Napište nám prosím na korektor@eduin.cz

 
DOPORUČENÉ ČLÁNKY


Líbil se vám náš článek nebo k němu máte co říct? Ohodnoťte ho a okomentujte. Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. Můžete ho i sdílet na svém facebooku.

Přihašte se přes facebook, twitter nebo Zaregistrujte se
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments


Pro komentování se přihlaste



Vyberte si,
jaké téma Vás nejvíce zajímá
a dejte se do čtení.

Články pak můžete dále filtrovat. Například dle
věku dítěte a jejich hodnocení.

Staňte se členem naší komunity.

Nechte si posílat ty nejzajímavější články ze světa vzdělávání
a odebírejte náš Facebook.

Buďte naší součástí.