Doporučujeme: Geniální potraviny aneb Jak sebe zbavit špatné nálady a dětem zlepšit soustředění


Max Lugavere nechává také nahlédnout do nejnovějších vědeckých studií. FOTO: Jana Potuřníková

Vstáváte unavení a celý den býváte podráždění. Děti se špatně soustředí ve škole, všechno jim trvá a jako by vás ani neslyšely, když na ně mluvíte… Znáte to? A co kdyby vám někdo řekl, že to všechno změníte jídlem? Respektive pokud pochopíte, jak úzký vztah je mezi tím, co dětem i sobě dáváte na talíř, a tím, jak funguje mozek. Což můžete pochopit, až si přečtete Geniální potraviny od Maxe Lugavereho… Věřte, že ani školní svačinku pak už nikdy nepřipravíte špatně!

Geniální potraviny s podtitulem Jídlem proti špatné náladě, únavě, mozkové mlze a demenci od Melvilu nejsou jednoduchá knížka. Už proto, že nemá jednoduché téma. A také proto, že Max Lugavere ji napsal opravdu poctivě. Z čistě osobních důvodů. Když jeho maminku po padesátce začala sužovat Alzheimerova choroba i příznaky Parkinsonovy nemoci a léky nezabíraly, rozjel se jako novinář za nejlepšími neurovědci, lékaři, biology, epigenetiky. A ptal se jich na jedno a to samé: za jakých podmínek funguje lidské tělo, potažmo mozek, nejlépe a vyhýbá se „poruchám“? A zjistil, že mozek a jeho výkon lze v přeneseném smyslu slova „seřídit jako kolo“. Vyladit. Posunout. Což je zvlášť v postcovidové době plné mozkové mlhy, v době, kdy jsme všichni včetně našich dětí přetížení informacemi, povinnostmi a stresem… skvělá zpráva!

Od mikrobiomu po mozek a zase zpátky

Max Lugavere vtáhne čtenáře velmi živelně. Umí totiž výborně psát a prokládat závažná fakta vlastním příběhem tak, že se ani jednu větu nenudíte. „Dozvěděl jsem se, že bakterie obývající odedávna naše střeva fungují jako tiší strážci mozku a že dnešní strava je dokáže vyhladovět k smrti,“ vysvětluje. A protože mluvil s nejlepšími odborníky, zjistíte spoustu nového i tehdy, pokud už třeba právě o mikrobiomu nějaké ponětí máte. Budete stránky hltat jednu za druhou a shromažďovat svá nová i staronová fakta o fungování mozku (jehož výkon prý odpovídá osmi tisícům nejmodernějších iPhonů!) stejně jako pořád chodit ke spíži a lednici a dívat se, co vám chybí, nebo naopak – co už nikdy nebudete potřebovat. 

Všechno se vším souvisí

Tématem knížky se stala třeba nutriční podvýživa (protože pořád často nevíme, k čemu v těle slouží bílkoviny, tuky ani sacharidy, a že opravdu všechny tyto tři makroživiny bez výjimky potřebujeme!). Svůj prostor dostal na jejích stránkách stres, fyzická stagnace, toxická zátěž z vnějšího prostředí, ale také skryté záněty nebo nedostatek spánku, což se všechno plus minus překrývá. Rozladěný organismus vede k tomu, že se nezřídka cítíme jako zombies. Max Lugavere nechává také nahlédnout do nejnovějších vědeckých studií. Z nich mnohé prokazují souvislosti mezi jídlem a psychickou pohodou i odolností, jídlem a náladou, jídlem a imunitou… 

Ale kromě teorie budete z úplně konkrétních důvodů objevovat (a opěvovat) úplně konkrétní prospěšné potraviny. Přečtete si, že kvůli protizánětlivým fenolům potřebujete olivový olej, že z rybího tuku získává tělo důležité furany coby významné antioxidanty, že brokolice a jiná košťálová zelenina je cenná pro sulforafan, který má potenciál snižovat riziko obezity, ale i zánětu mozku. Nebo že must have jsou borůvky, protože obsahují „antokyany, u nichž bylo prokázáno, že prostupují hematoencefalickou bariérou a zlepšují signalizaci v částech mozku odpovídajících za paměť.“ 

Dobře vyvážené menu

Ve výsledku jsou Geniální potraviny velmi praktickou, skvěle vyváženou knížkou, která vás naučí rozumět mozku i svému tělu, byznysu kolem potravin i léků, i tomu, proč má jídlo často větší potenciál léčit a nepohodě předcházet než všechna medicína světa. A taky je to knížka, která už vás nikdy nenechá jíst něco „jen tak“. Což je skvělé – protože to samé potom můžete naučit své děti. Protože to, co jedí ve školní jídelně, možná neovlivníte, ale ranní snídani, všechny svačinky, večeře… to je na vás. Stejně jako vedení dětí k vědění. A znát svoje tělo, rozumět tomu, jak funguje, je to vůbec nejdůležitější vědění, které dětem můžeme jako rodiče předat. 

Max Lugavere navíc slibuje, že když budete následovat jeho plán – v němž kromě jídla hrají roli i povedené mentální tréninky -, ucítíte změny v kognitivních funkcích, v otázkách paměti i rychlosti reakcí zhruba do dvou týdnů. To by se teď, ve vyčerpání na konci školního roku, mohlo hodit asi nám všem. Anebo si můžete vzít Geniální potraviny třeba s sebou na pláž nebo k rybníku a dát jim letos v létě prostor tak, abyste od podzimu nastartovali nový školní rok s větší energií. Uvidíte! 

Našli jste v článku chybu? Napište nám prosím na korektor@eduin.cz

 
DOPORUČENÉ ČLÁNKY


Líbil se vám náš článek nebo k němu máte co říct? Ohodnoťte ho a okomentujte. Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. Můžete ho i sdílet na svém facebooku.

Přihašte se přes facebook, twitter nebo Zaregistrujte se
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments


Pro komentování se přihlaste



Vyberte si,
jaké téma Vás nejvíce zajímá
a dejte se do čtení.

Články pak můžete dále filtrovat. Například dle
věku dítěte a jejich hodnocení.

Staňte se členem naší komunity.

Nechte si posílat ty nejzajímavější články ze světa vzdělávání
a odebírejte náš Facebook.

Buďte naší součástí.