Doporučujeme: Knížka Klima je příležitost vás naučí sundat na dálnici nohu z plynu a vnímat svět v ekosouvislostech


Dosažení klimatické neutrality do roku 2050 bude vyžadovat investice ve výši několika bilionů dolarů ročně. FOTO: Jana Potužníková

Petr Daniš napsal už spoustu publikací. V té, co se jmenuje Jděte ven, vysvětluje důležitost pobytu dětí na čerstvém vzduchu tak, že chcete začít žít venku. V knize Svobodná hra skládá souvislosti toho, jak zásadní je pro rozvoj lidské osobnosti období hraní. A vy chcete jít, odhlásit děti z ambiciózních kroužků a nechat je si jen tak být. A teď přichází s knížkou Klima je příležitost. A ta ve vás zanechá díky bohu pocit, že co se vztahu k planetě týče, něco změnit může opravdu každý. 

Že jsme, co se klimatu týče, napáchali obrovské škody, už si uvědomujeme, píše Petr Daniš v úvodu. Jak vyplynulo z reprezetantativního výzkumu České klima 2021, tři čtvrtiny obyvatel starších 15 let si uvědomují, že tato změna probíhá a že ji zavinil člověk. Ale tam obvykle končíme – konstatujeme, že se to děje, a jdeme dál s tím, že vrátit nic nemůžeme a že dělat kroky jako jednotlivci je spíš zoufalství. „Ještě před pár lety neexistovala žádná srozumitelná a dostatečně ambiciózní vize na řešení klimatické krize nikde na světě. Ani mezi vědci, ani mezi aktivisty, ani mezi politiky. Teprve nedávno se začaly různé požadavky a dílčí opatření propojovat. A světlo světa spatřily první komplexní plány…“ píše dál Petr Daniš. A dodává, že právě takový plán najdete i v jeho knize. 

Nicnedělání je dražší než nejdražší plán

A nepřehání. Jak je u něj zvykem, nic „neokecává“. Mluví bez obalu a všechno pojmenovává na rovinu. V první části knihy do detailu popisuje, v jakém jsme co do kondice planety stádiu a co je potřeba udělat, abychom do roku 2050 dosáhli tzv. klimatické neutrality. Krok za krokem ukazuje, jak lze tzv. dekarbonizovat ekonomiku (zbavit se skleníkových plynů) a rekarbonizovat přírodu a vrátit uhlík z atmosféry tam, kam patří: do půdy, přírody, ekosystémů. Polemizuje nad biomasou, geoinženýrstvím. Mluví o politických systémech, které klimatu neprospívají, stejně jako o budoucnosti technologií, bez nichž by změna prostě nebyla možná. 

FOTO: Jana Potužníková

„Kolik to celé bude stát? Tak to je otázka, která už dlouho zneklidňuje mnohé ekonomy. Odpovědi na ni se rámcově shodují – dosažení klimatické neutrality do roku 2050 bude vyžadovat investice ve výši několika bilionů dolarů ročně, ekvivalent zhruba 2 % světového HDP. To na první pohled vypadá jako hodně drahý špás. Ale opak je pravdou,“ vysvětluje Petr Daniš a na tzv. Sternově zprávě ukazuje, že nic nedělat nás bude stát dokonce pět procent světového HDP. Definuje cesty světové politiky, ale i té komunální. Mluví o zásadnosti ekologických hnutí a provede vás i životem Grety Thunberg tak, jak by vás o ní ani nenapadlo přemýšlet. A to všechno bez patosu a v souvislostech, tak, že ve vás Petr Daniš nevyvolá pocit, že proti sobě máte dalšího „hysterického ekoaktivistu“ – ale stránku po stránce si vás získává jednoduchými, ozdrojovanými fakty, která (pokud můžu soudit) takhle ještě nikdy nikdo neposkládal do smysluplného celku. 

Takové to domácí ekologické počínání…

Ale to je pořád jen teorie. Mnohem zásadnější pro každého jednoho z nás je druhá část knihy, kde ve čtyřech podkapitolách Bydlení, Jídlo, Doprava a Ostatní Petr Daniš doslova rozpitvává možnosti, jak můžeme každý omezit svou uhlíkovou stopu. (To, jakou za sebou právě vy zanecháváte, si můžete spočítat na uhlikovastopa.cz, mimochodem!)

Víte například, že …

… když vaříte oběd, nepotřebujete vařit na „plný plyn“? Stačí mírný var, protože teplota v hrnci je přece stejná, ale spotřeba je mnohem nižší!

… teplota v bojleru stačí 50 °C, protože ani tak v ní ruku neudržíte, pro eliminaci legionely to stačí a vy zbytečným nepřetápěním vody na více stupňů ušetříte?

… ideální rychlost na dálnici je kolem 100–110 km/h? Pak rychle stoupá odpor vzduchu a při rychlosti 130 km/h můžete kvůli tomu pocítit nárůst spotřeby paliv až o 25 %?

… ten, kdo létá v první nebo byznys třídě za sebou zanechává zhruba dvojnásobnou uhlíkovou stopu? (Jednoduše proto, že zabírá dvojnásob místa.)

„Za humny“ je to také o vaší zodpovědnosti

Názorný je také graf s uhlíkovou stopou, která vzniká při produkci jednotlivých potravin: od tragického hovězího masa přes vejce, tofu až třeba k jablkům. Mimo jiné také zobrazuje, proč je výhodné odstoupit od konzumace masných výrobků a příklonit se k rostlinné stravě. To je trend, který nelze přehlédnout, ale tenhle graf vám pomůže vidět to zase v jiných souvislostech. A bez výmluv. 

A stejně skvělé i tipy na to, jak ozelenit okolí, jak pomoct návratu diverzity do přírody kolem vás – i kdybyste měli začít jen na své terase, balkonu nebo malé předzahrádce. 

Pokud na léto nepotřebujete nutně odlehčené romány a máte naopak kapacitu na něco zásadnějšího, Klima je příležitost (tištěná na recyklovaném papíře) je knížka, která si ji zaslouží. Pro vaše vlastní aha momenty, ale i pro to, abyste mohli udělat jeden z prvních důležitých kroků – předat pochopené souvislosti dál. Svým dětem. Přátelům. Komukoliv. 

Našli jste v článku chybu? Napište nám prosím na korektor@eduin.cz

 
DOPORUČENÉ ČLÁNKY


Líbil se vám náš článek nebo k němu máte co říct? Ohodnoťte ho a okomentujte. Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. Můžete ho i sdílet na svém facebooku.

Přihašte se přes facebook, twitter nebo Zaregistrujte se
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments


Pro komentování se přihlaste



Vyberte si,
jaké téma Vás nejvíce zajímá
a dejte se do čtení.

Články pak můžete dále filtrovat. Například dle
věku dítěte a jejich hodnocení.

Staňte se členem naší komunity.

Nechte si posílat ty nejzajímavější články ze světa vzdělávání
a odebírejte náš Facebook.

Buďte naší součástí.