Nový jazykový korektor češtiny pomáhaly vylepšovat i školní diktáty


Nový korektor češtiny "opisoval" i z diktátů. FOTO: Kateřina Lánská

Víly vily věnce, zatímco šakali zavile vyli na měsíc. Proslavená diktátová věta není rozhodně jediná, kterou děti musejí často psát a hlavu zamotá mnohdy i rodičům. A nejen jim. Pomyslnou hlavu zamotaly i Opravidlu, novému korektoru češtiny, který vzniká na brněnské Masarykově univerzitě. 

„Opravidlo je systémový nástroj, který zná sedm tisíc formálních pravidel pro opravování chyb. Zvládá opravit chyby gramatické i pravopisné. Pokud píšete bez háčků a čárek, dokáže je do textu doplnit za vás. A je schopné také opravit typografické chyby, jako je například nadbytečná nebo chybějící mezera mezi slovem a čárkou,“ říká Dana Hlaváčková, hlavní řešitelka projektu. Spolupracovali na něm její kolegové z univerzity, kódy psali studenti oboru počítačová lingvistika, podíleli se na něm také odborníci z Ústavu pro jazyk český. 

A ani sedm tisíc formálních pravidel však nestačilo na některé diktáty, které mají děti ve škole. „Korektor je stále ve zkušební verzi. Je volně přístupný na internetu, může jej využívat kdokoliv, a pokud v jeho práci najde chybu, budeme rádi, když nám ji prostřednictvím formuláře popíše, abychom mohli dohledat její důvod a opravit jej,“ říká Dana Hlaváčková. 

Řada škol používá učebnice staré desítky let, které obsahují výrazy, jež už z aktuálního slovníku vymizely.

Zatímco nyní jej testuje široká veřejnost, za sebou má Opravidlo už testy mezi kolegy a studenty. Zatěžkávací zkoušce jej však podrobily také školní děti. „Napadlo to jednu kolegyni, která má mladší sestru a setkává se tak s texty, které děti píší ve škole. A nechala systém kontrolovat diktáty a texty z učebnic. A musím říct, že jsme díky tomu přišli na řadu chyb, kdy systém nedokázal daný jev správně vyhodnotit,“ popisuje s tím, že se jednalo především o případy shody podmětu s přísudkem.

Na vině pak nemusí být jen korektor, ale i skutečnost, že řada škol používá učebnice staré desítky let, které obsahují výrazy, jež už z aktuálního slovníku vymizely. Případně se i v nových učebnicích objevují stále stejné příkladové věty. „Společnost se posouvá tak rychle, že se řada výrazů přestává používat spolu s věcmi, které pojmenovávají a jež už mnohdy neexistují,“ popisuje Hlaváčková. Proto je do něj tvůrci zpětně přidávali, aby si Opravidlo zvládlo poradit i s učebnicemi. „Chtěli jsme, aby jej mohli využívat i žáci, kteří si nejsou nějakým textem jisti,“ říká Dana Hlaváčková.

Korektor pak umožňuje školákům ještě jednu věc. Pokud udělají v textu chybu a Opravidlo si jí všimne, nejenže navrhne, jak by mělo slovo správně znít, ale také vysvětlí proč. Jedním klikem totiž uživatele propojí s Internetovou jazykovou příručkou, kde je daný pravopisný jev popsán a zájemci si tak budou moci přečíst i podrobné zdůvodnění. Čili pokud napíšete „víly vili věnce na louce,” dozvíte se, že máte ve slově „vili” chybu ve shodě přísudku s podmětem, a dvěma kliky se dostanete na podrobné vysvětlení, kde se můžete dočíst, jakou koncovku má sloveso v případě podmětu mužského, ženského, středního a také v případě množného čísla. „Ten, kdo je zvídavý, více přemýšlí a chce zjistit, jaké chyby dělá, aby se jim mohl příště vyhnout, má možnost se to dozvědět,“ říká Dana Hlaváčková.

Opravidlo je nový korektor češtiny, který je k dispozici zdarma na webu www.opravidlo.cz. Zachytává chyby gramatické, pravopisné i typografické. Nyní běží v pilotním provozu a každý jej tak může vyzkoušet a případné chyby hlásit tvůrcům. 

Pozor je však nutné dávat na to, že nový korektor češtiny je koncipován pro texty a ne jednotlivé jevy. Ke své práci tak potřebuje vždy větší celek. Z jediného spojení „víly vili věnce” chybu neodhalí, z celé věty už ano. 

A ještě jedna věc. Nevěřte všemu, co se dozvíte. Žádný automatický korektor nemůže být stoprocentně spolehlivý a ani Opravidlo není neomylné. „Korektor navrhuje opravu a je na uživateli, aby se zamyslel, jestli ji přijme. Rozhodně nedoporučuji se na něj slepě spolehnout, a pokud někdo zpracovává nějakou důležitou práci, měl by Opravidlo využít jen jako první opravu a pak ji stejně svěřit i zkušenému lidskému korektorovi,“ dodává Dana Hlaváčková.

Našli jste v článku chybu? Napište nám prosím na korektor@eduin.cz

 
DOPORUČENÉ ČLÁNKY


Líbil se vám náš článek nebo k němu máte co říct? Ohodnoťte ho a okomentujte. Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. Můžete ho i sdílet na svém facebooku.

Přihašte se přes facebook, twitter nebo Zaregistrujte se
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments


Pro komentování se přihlaste



Vyberte si,
jaké téma Vás nejvíce zajímá
a dejte se do čtení.

Články pak můžete dále filtrovat. Například dle
věku dítěte a jejich hodnocení.

Staňte se členem naší komunity.

Nechte si posílat ty nejzajímavější články ze světa vzdělávání
a odebírejte náš Facebook.

Buďte naší součástí.