Doporučujeme: Teď jsem Robin. Jak změna pohlaví ovlivňuje naše nejbližší


Teď jsem Robin je dost intenzivní emocionální jízda. FOTO: Unsplash

Robin je teď Robin, mladý trans muž. Ještě před pár lety se ale jmenoval Eliška a měl/a v hlavě pořádný zmatek. Procházel/a vztahy s kluky i dívkami, necítil/a se ale spokojená ani v jednom z nich. Až pak jí/mu to došlo: problém není v druhých, ale v tom, že není doma ve svém těle. A tak Eliška navštívila lékaře, prošla změnou pohlaví a stal ze z ní Robin. 

Po letech a dokončené tranzici vzal Robin diktafon a obešel několik svých nejbližších: prvního kluka, bývalou přítelkyni, blízkou kamarádku, sestru, maminku. A se všemi si otevřeně popovídal o tom, jak jeho proměnu prožívali. Z rozhovorů následně vznikl šestidílný autorský seriál nazvaný Teď jsem Robin, který v rámci nového projektu DokuVlna uvedla stanice pro mladé Radio Wave – digitální stanice Českého rozhlasu.

Od svého prvního kluka Vojty si Robin vyslechne, jaký zmatek v hlavě i v srdci mu jejich tehdejší vztah způsobil. Vojta byl tehdy zamilovaný až po uši, ale ze své přítelkyně Elišky cítil odtažitost a nejistotu. Tehdy to nechápal a vztah na něj tak působil spíš destruktivně, často se mu dělalo špatně z nervozity, když se měli vidět. S nervozitou a nízkým sebevědomím pak bojoval i v dalších vztazích. „To mi je líto,“ uznává dnešní Robin. Nakonec je setkání pro oba příjemné, a Vojta dokonce svou hudbou doprovází celý seriál. Na velký zmatek v myšlenkách i emocích vzpomíná i bývalá přítelkyně, která kvůli tehdejší Elišce – dnešnímu Robinovi – dokonce zrušila naplánovanou svatbu. Vypráví o lásce, sexu, zklamání, podpoře i pochopení.

Hodně intenzivní jsou pak díly věnované rodině; sestře a mamince. S mámou si o jejích pocitech Robin povídá navíc úplně poprvé. Jaké to je, když máma z malého města náhle vidí, jak jí mizí dcera a místo ní přichází někdo, koho vůbec nezná? Navíc tranzice je pozvolná a v některých fázích člověk není ani mužem, ani ženou. Jak to komunikovat s příbuznými, s partnerem, se známými a kolegy? Jak si udržet lásku ke svému potomkovi, když se potýkáte se studem a lítostí?

Teď jsem Robin je dost intenzivní emocionální jízda. Vypráví o spoustě lásky i osobní síle stát se tím, kým doopravdy jsme. Jednotlivé díly trvají kolem jedenácti až třinácti minut, takže se dají poslechnout třeba po cestě tramvají. O sexu se v nich sice mluví, ale nijak explicitně a do detailu, takže je vhodný i pro uši mladších teenagerů. A kdybyste ještě neměli autentických příběhů dost, můžete si naladit i další dílka ze série DokuVlna. Můžete si poslechnout zkušenosti kuřáků marihuany nebo pravidelných diváků porna. O svých zkušenostech vypráví i pár s diagnózou ADHD nebo ženy, které se rozhodly jít na potrat. Sérii DokuVlna můžete poslouchat na webu stanice Rádia Wave, v aplikaci Můj Rozhlas nebo v klasických podcastových aplikacích, jako je například Spotify.

Našli jste v článku chybu? Napište nám prosím na korektor@eduin.cz

 
DOPORUČENÉ ČLÁNKY


Líbil se vám náš článek nebo k němu máte co říct? Ohodnoťte ho a okomentujte. Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. Můžete ho i sdílet na svém facebooku.

Přihašte se přes facebook, twitter nebo Zaregistrujte se
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments


Pro komentování se přihlaste



Vyberte si,
jaké téma Vás nejvíce zajímá
a dejte se do čtení.

Články pak můžete dále filtrovat. Například dle
věku dítěte a jejich hodnocení.

Staňte se členem naší komunity.

Nechte si posílat ty nejzajímavější články ze světa vzdělávání
a odebírejte náš Facebook.

Buďte naší součástí.