Doporučujeme: Tonda, Slávka a kouzelné světlo – ideální film na pošmourný den


Toník svítí jako lampička z IKEA. FOTO: CinemArt

Každý člověk potřebuje kamarády a o jedenáctiletých klucích to platí dvojnásob. Musejí přece mít s kým sdílet svoje zážitky, myšlenky, sny a obavy… Jenže Tondovi jedenáct je, ale žádného kamaráda nemá. Žije zavřený v bytě se svými starostlivými rodiči a zhruba ročními bratry-dvojčaty. Nechodí do školy, učí se s tátou a je naučený se vzdalovat pouze na délku provázku, který nosí připnutý na kalhotách.

Toník totiž není obyčejný kluk. Toník svítí jako lampička z IKEA a jeho rodiče se bojí, že ho kvůli jeho odlišnosti svět odmítne a ublíží mu. Proto nosí na hlavě masky roztodivných tvarů a na rukách rukavice. Proto se pohybuje jen po jejich tajemném starém činžáku, kde neustále praskají žárovky, na chodbách je skoro úplná tma a nikdo se s nikým nebaví 

Jenže jednoho dne před Vánoci Tonda z okna vidí stěhováky, kteří na zasněžený chodník vyklopí nové obyvatelky domu – útlou černovlasou maminku, její dceru Slávku s velkými brýlemi a andulku Fanču, která využije nastálého zmatku a uletí z klece. Ani Slávka není úplně běžná holčička – její maminka byla ještě nedávno slavnou primabalerínou, která sebe i dceru přesouvala po svých angažmá po celém světě; nikde nezůstaly tak dlouho, aby si tam Slávka našla přátele a zapustila kořeny. Teď už má ale slíbený definitivní domov, napořád!

Jak se dá očekávat, setkání Tondy a Slávky neskončí jen letmým „ahoj“ na chodbě potemnělého činžáku, ale není potřeba teď prozrazovat víc. Dojde na rebelii proti rodičovské autoritě, boj proti hlouposti, chamtivosti a zlu. A to všechno se odehraje ve fantastickém světě plném rostlin, kde se v bunkru z polštářů může skrývat třeba obrovské zrcadlové jezero, po kterém plujete na matraci, a starému domovníkovi ze zad vyrůstají lilie. Protože – proč ne?

Česko-slovenský snímek Tonda, Slávka a kouzelné světlo má všechno, co by měl příběh pro děti mít – poselství, sympatické hrdiny i záporáky, vytříbenou výtvarnou stránku. Pro mladší školáky v době, kdy se blíží Vánoce, jde o ideální program na nedělní odpoledne. A jelikož se dobrý rodinný film pozná podle toho, že děti baví a rodiče nenudí, jsou v něm schované i nějaké ty špíčky a špeky pro dospělé. Zkrátka, vezměte děti a zajděte do kina, můžete se společně smát, bát i dojímat. 

Našli jste v článku chybu? Napište nám prosím na korektor@eduin.cz

 
DOPORUČENÉ ČLÁNKY


Líbil se vám náš článek nebo k němu máte co říct? Ohodnoťte ho a okomentujte. Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. Můžete ho i sdílet na svém facebooku.

Přihašte se přes facebook, twitter nebo Zaregistrujte se
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments


Pro komentování se přihlaste



Vyberte si,
jaké téma Vás nejvíce zajímá
a dejte se do čtení.

Články pak můžete dále filtrovat. Například dle
věku dítěte a jejich hodnocení.

Staňte se členem naší komunity.

Nechte si posílat ty nejzajímavější články ze světa vzdělávání
a odebírejte náš Facebook.

Buďte naší součástí.