Proč bychom měli na výsledky talentovek čekat do května, ptají se rodiny končících deváťáků. Cermat ujišťuje, že je dostanou dříve


Velké nejasnosti jsou okolo dopisování uchazečů na školy s talentovkami na zatím neexistující elektronickou přihlášku z již podané přihlášky papírové. FOTO: Unsplash

Na začátku ledna odstartují přijímací zkoušky na střední školy. Jako první je budou skládat uchazeči na obory s talentovou zkouškou, na které se mohli hlásit do posledního listopadu. Současně mohou podat dohromady pět přihlášek místo tří. S tím někteří kalkulují, protože tak mají více možností, na jakou školu se mohou dostat. Řada rodin je ale nervózní z toho, že by měli dělat ještě další zkoušky než jen talentové.

„Pro nás je umělecká škola prioritou, dcera nechce na jinou. Nedostali jsme ale informace o tom, kdy se výsledky dozvíme,” říká otec jedné z končících deváťaček Eduard J.

Pro mnohé teenagery, kteří se budou chtít po skončení základní školy dostat na střední, je první volbou umělecký obor. Na ně se konají talentové zkoušky, které začínají už po Novém roce a mají zpravidla několik kol. Například na Adélu čeká první kolo už 4. ledna. Bude muset udělat realistickou kresbu podle reálné předlohy a mít připravené vlastní portfolio fotografií, kreseb a videí. Hlásí se na dvě umělecké školy. 

„Přišel nám e-mail, kde je napsané, že se oficiální výsledky o přijetí na školu dozvíme vlastně až v květnu. Tak to i vyplývá ze stránek MŠMT o průběhu prvního kola přijímacích zkoušek na střední školy. Jsme z toho hrozně nervózní, protože pokud by byla úspěšná, stejně by musela dělat ještě standardní Cermat testy jednotné přijímací zkoušky. To by pro ni byl prostě úplně zbytečný stres. Současně máme velké obavy, abychom neudělali nějakou fatální technickou chybu. Velké nejasnosti jsou okolo dopisování uchazečů na školy s talentovkami na zatím neexistující elektronickou přihlášku z již podané přihlášky papírové. Zde musí být školy v pořadí priorit. A další nejasnosti jsou i se zápisovými lístky. Ty podle sdělení školní poradkyně v lednu dostaneme, ale nemáme je použít. Opravdu se bojíme, abychom vše udělali správně,” popisuje situaci doma Eduard J. 

Nejasnosti kolem přijímacích zkoušek znervózňují děti i rodiče

Letos se přijímací zkoušky konají podle nových pravidel. Přihlášky by se měly poprvé v historii podávat elektronicky. Podle Cermat má být systém spuštěný pro ředitele škol v půlce ledna, pro veřejnost pak od 1. února, kdy se otevírá možnost k podávání přihlášek. Nejpozději je přihlášky možné podat 20. února.

Nově si také budou žáci muset vybrat, na jakou školu chtějí nejvíce a svoji volbu takzvaně prioritizovat. Systém je po zkouškách přiřadí na školu, kam podle výsledků dosáhnou. Ošetřené má být podle mluvčí Cermat Jany Patákové i rozesílání více než pěti přihlášek nebo jejich dublování, což podrobněji vysvětluje i nový videonávod. „Pokud by se stalo, že by na jednoho uchazeče přišlo více přihlášek, systém upozorní ředitele škol, kteří pak budou muset se zákonným zástupcem uchazeče vykomunikovat, která přihláška je platná. Pokud se stane, že třeba rozvedení rodiče podají dvě přihlášky pro jedno své dítě, a nebudou se schopni domluvit, je potřeba, aby zasáhl soud. To ovšem může znamenat, že jejich dítě nebude pozváno k testům jednotné přijímací zkoušky, když soud nerozhodne v potřebném termínu,” upozorňuje na možné nepříjemnosti Patáková. 

Pokud jsou pod čarou a nemají stoprocentní jistotu přijetí, musí si podat přihlášku i na jiné školy s tím, že v rámci prioritizace napíší obory s talentovou zkouškou na první místa.

Technicky fungují přijímací zkoušky tak, že do 30. listopadu mohli zájemci podávat přihlášky na obory s talentovou zkouškou. Následně mohou podat do 20. února až tři další přihlášky na obory bez talentové zkoušky. Vzhledem k tomu, že elektronický systém není hotový, přihlášku do 30. listopadu podávali uchazeči v papírové formě. Následně mají pak končící deváťáci svoje vybrané obory s talentovou zkouškou znovu napsat do přihlášek, které už ale budou elektronické, a podávají je od 1. do 20. února na další školy.

Kdy se tedy dozvíme výsledky? Dřív, říká Cermat

Rodičům a dětem po podání přihlášek na školy s talentovou zkouškou začaly chodit ze škol zprávy, že se o přijetí rozhodne až v květnu, tedy po skončení jednotných přijímacích zkoušek. Konkrétně Viktorii přišla informace, že ohledně výsledků bude „další postup upřesněn po schválení nových legislativních předpisů platných od 1. ledna 2024. Rozhodnutí o přijetí či nepřijetí bude zveřejněno podle nové legislativy v květnu.” 

Po dotazech EDUzínu, proč je třeba na uměleckých oborech tak dlouho čekat na výsledky talentových zkoušek a případně skládat i další testy, proto Cermat termíny upřesnil. „Ředitelé škol stanoví výsledky talentové zkoušky na obory Umění a užité umění do 20. ledna a na Gymnázia se sportovní přípravou do 20. února. Uchazeči, kteří jsou nad čarou, mají jistotu přijetí, ale rozhodnutí o přijetí dostanou jako ostatní až 15. května. Pokud jsou pod čarou a nemají stoprocentní jistotu přijetí, musí si podat přihlášku i na jiné školy s tím, že v rámci prioritizace napíší obory s talentovou zkouškou na první místa,” vysvětlila vedoucí Referátu vnějších vztahů a tisková mluvčí Cermatu Jana Patáková. 

„Nejde o to, že bychom syna nutili na nějakou školu, na kterou by nechtěl. To určitě ne. Jen využíváme možností, které máme.“ FOTO: Unsplash

Na oficiálních stránkách organizace či ministerstva školstv ale takové informace zveřejněné nebyly. Museli je tak doplnit. „Pro uchazeče o Gymnázia se sportovní přípravou je informace díky vašemu upozornění už upřesněná přímo na stránkách Cermat. Na stránkách Přihlášky na střední školy 2024, na které odkazuje na svém webu ministerstvo školství, jsem již požádala autory o doplnění a informace by tam měly být co nejdříve,” dodala Patáková. 

Chceme mít víc možností, říkají rodiny k oborům s talentovou zkouškou

Pro každého teenagera, který se bude snažit dostat na střední školu, nejsou obory s talentovou zkouškou prioritou, ale rozšířením možností pro přijetí. Vzhledem k tomu, že mohou díky tomu přidat přihlášek pět místo tří, s tím proto kalkulují. 

„Nejde o to, že bychom syna nutili na nějakou školu, na kterou by nechtěl. To určitě ne. Jen využíváme možností, které máme,” popisuje Tereza K., jejíž syn se hlásí na sportovní gymnázium. Když se nedostane, budou vybírat další školy. „Je to pro nás uklidňující, že bude mít více možností. Neučí se špatně, ale zkoušky budou strašný stres, nervózní je už teď, když na to přijde řeč. S více možnostmi má i větší šancí, že se na střední školu dostane. Protože co si budeme povídat, jestli se chce v životě uplatnit, je střední prakticky povinná,” popisuje Tereza K., jak u podávání přihlášek přemýšlí.

Některé školy registrují, že mají více zájemců. Například sportovní gymnázium v Kladně má zhruba třetinový nárůst oproti minulým létům. „Letos máme 121 přihlášek, vloni to bylo podobné, v předchozích letech okolo 80,” vypočítává ředitelka Květoslava Havlůjová. Oproti uměleckým oborům ale body za talentovou zkoušku přičítají. „U nás se musí dělat jednotná přijímací zkouška i ve sportovním oboru. Bodové hodnocení talentové zkoušky a jednotné přijímací zkoušky se pak sloučí,” dodává ředitelka s tím, že i oni absolvovali řadu informačních školení k novému systému přihlášek. 

Našli jste v článku chybu? Napište nám prosím na korektor@eduin.cz

 
DOPORUČENÉ ČLÁNKY


Líbil se vám náš článek nebo k němu máte co říct? Ohodnoťte ho a okomentujte. Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. Můžete ho i sdílet na svém facebooku.

Přihašte se přes facebook, twitter nebo Zaregistrujte se
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments


Pro komentování se přihlaste



Vyberte si,
jaké téma Vás nejvíce zajímá
a dejte se do čtení.

Články pak můžete dále filtrovat. Například dle
věku dítěte a jejich hodnocení.

Staňte se členem naší komunity.

Nechte si posílat ty nejzajímavější články ze světa vzdělávání
a odebírejte náš Facebook.

Buďte naší součástí.