Zapojte se s dětmi do ankety Kniha dětského srdce a vyberte to nejlepší čtení roku 2023!


Dášenka, nebo Malý princ? FOTO: Unsplash

Čtou vaše děti? A jaká knížka se jim nejvíc líbila v uplynulém roce? Přesně to zajímá anketu Kniha dětského srdce, která probíhá až do konce února. Od roku 1993 ji vyhlašuje Národní pedagogické muzeum a knihovna J. A. Komenského a zapojit se do ní mohou se svým tipem na nejlepší knížku roku všechny děti do věku 18 let!

Anketa Kniha dětského srdce, cena F. V. Suka, je úplně jiná než ankety vyhlašující nejlepší knížky bývají. Když v roce 1993 odstartovala, bylo jejím hlavním cílem představit dětem ty nejzajímavější dětské knihy a v záplavě tehdy teprve přicházející zahraniční literatury dělat dobré jméno té české.

Dnes je Kniha dětského srdce motivovaná trochu jinými důvody: chce mapovat skutečný čtenářský vkus současné generace. Proto nepředkládá žádný předvýběr na základě odborných názorů, ale vychází z knižních tipů zaslaných samotnými dětmi na základě toho, jaké knížky jim v uplynulých 12 měsících udělaly opravdu radost. 

Čtenářství se celkem daří

Mohou to být beletristické příběhy, poezie, komiksy, ale klidně i populárně naučná literatura. Nezáleží ani na roce vydání, knihy mohou být české, stejně jako od zahraničních autorů. Jde jen o to, jestli si získaly dětské srdce! A vítězné tituly minulých ročníků ukazují nejen to, že děti pořád čtou, ale že jsou mezi dětmi i čtenáři poměrně nároční, kteří oceňují i v podstatě klasické autory. Posuďte sami. 

V roce 2022 na plné čáře už poněkolikáté vyhrály jednoduše a vtipně sepsané, bohatě ilustrované Deníky malého poseroutky. Hned druhé místo obsadila série Harryho Pottera. Třetí byla oblíbená česká série Prašina. Pro odborníky to bylo prý trochu překvapení, protože právě tady dětský čtenářský vkus kopíroval i kladná odborná hodnocení, což rozhodně není pravidlem. Častější je spíše situace, kdy odborníci si knihu cení a děti ji „minou“. 

Dobře si vloni vedl také Gump – pes, který učil lidi žít, nebo komiks Knedlík, pod kterým se skrývá krásný příběh pro děti žijící v zahraničí (což mimo jiné znamená, že v anketě Kniha dětského srdce mohou hlasovat právě i děti žijící za hranicemi ČR)!

Oblíbené jsou novinky i naprostá klasika

Zajímavé ještě je, že populární nejsou jen nejaktuálnější dětské tituly. Skvělé ohlasy právě třeba v loňském ročníku měly i ikonické Děti z Bullerbynu, Dášenka čili život štěněte nebo Malý princ. 

Čte se u vás doma? Čtou samy děti nebo vy s těmi nejmenšími? Pojďte hlasovat. Udělat to můžete elektronicky prostřednictvím jednoduchého formuláře. Hlas můžete poslat ale také poštou, po vyplnění adekvátního hlasovacího lístku, který najdete zde. Až ho vytisknete a vyplníte, pošlete ho na adresu Pedagogická knihovna J. A. Komenského, Jeruzalémská 12, Praha 1, 110 00. 

Hlasování bude víc!

Ale tím ještě nic nekončí. „Vedlejší“ anketou je anketa, v níž hlasují učitelé. Ti každý rok přidávají svých pět knižních tipů na tituly vydané v uplynulém roce, ale tipy uvádějí bez udání pořadí. Vloni je zaujal například Můj šálek umění – knížka, která srozumitelně popularizuje umění pro děti. A líbila se jim i kniha Já, chobotnice, která ve vyprávění chobotnice bažící po poznání světa lidí spojuje příběhovost i jednoduchou literaturu faktu a děti vzdělává. 

Zajímavá je i poslední kategorie, resp. vedlejší anketa, Počin školních knihoven. To je nejnovější kategorie, která má podpořit činnost školních knihoven. Už proto, že pro mnoho dětí je školní knihovna vůbec jediné místo, kde se mohou dostat ke knihám. Pro tuto kategorii už bylo nicméně hlasování ukončeno. Teď zbývá čas na hlavní anketu Kniha dětského srdce. Tam hlasování končí 28. 2. 2024, tak si ho nenechte ujít! 

Slavnostní vyhlášení proběhne v dubnu, v prostorách DOXu v pražských Holešovicích. Pro více informací sledujte web Národní pedagogické knihovny

Našli jste v článku chybu? Napište nám prosím na korektor@eduin.cz

 
DOPORUČENÉ ČLÁNKY


Líbil se vám náš článek nebo k němu máte co říct? Ohodnoťte ho a okomentujte. Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. Můžete ho i sdílet na svém facebooku.

Přihašte se přes facebook, twitter nebo Zaregistrujte se
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments


Pro komentování se přihlaste



Vyberte si,
jaké téma Vás nejvíce zajímá
a dejte se do čtení.

Články pak můžete dále filtrovat. Například dle
věku dítěte a jejich hodnocení.

Staňte se členem naší komunity.

Nechte si posílat ty nejzajímavější články ze světa vzdělávání
a odebírejte náš Facebook.

Buďte naší součástí.