Trápíš se? Napiš! Rodina ztratila syna a spustila projekt pomoci ostatním


Karel Ašenbrener byl jedním z nejlepších esportových hráčů hry Valorant. FOTO: Twisten Foundation

Špatný den, týden, možná i měsíc nebo rok. A možná i déle. Příliš mnoho tlaku a příliš mnoho dospělých, kteří to nechápou. I když se třeba snaží. Stále více dospívajících se potýká s problémy, se kterými se často nemají komu svěřit. Právě pro ně je určen projekt #KAREme, který spustila nadace Twisten Foundation a odborně zajišťuje organizace Endlessly. Fungovat začal v únoru a nyní by už o něm měly vědět střední školy i gymnázia. 

„Jedná se o online chaty s peer konzultanty, kteří jsou proškoleni v krizové intervenci a jsou připraveni naslouchat, poradit nebo nasměrovat na další odborníky,“ popisuje Denisa Stránská, ředitelka Twisten Foundation. I když je veřejnost v případě různých druhů linek důvěry zvyklá na klasický hovor, online formu zvolila nadace záměrně. „Z našich dotazníků vyplynulo, že je právě forma online chatu pro dospívající nejžádanější,“ popisuje. 

Na druhé straně chatu pak nebudou sedět klasičtí psychologové, ale studenti psychologie z posledních ročníků, kteří jsou pro poskytnutí krizové intervence proškoleni. A jejich výhoda je v tom, že jsou věkem blízko těm, kterým mají pomáhat. Tím jim mohou lépe porozumět a pro studenty, kteří jim napíší, může být snazší se svěřit. 

Kdo byl Twisten

Nadace Twisten Foundation vznikla na konci minulého roku a toto je její první projekt. Název je vlastně přezdívkou Karla Ašenbrenera, jednoho z nejlepších esportových hráčů hry Valorant. Hraní počítačových her jej živilo, od konce roku 2022 byl profesionálním hráčem francouzské esportové organizace Vitality. V jeho vášni ho zpočátku podporovala hlavně jeho maminka Ivana. 

„Tatínek vzal esport na milost vlastně až tehdy, když se Kája odstěhoval do Berlína, kde sídlil tým Valorantu, a teprve poté, co na vlastní oči viděl, jak takový zápas vypadá. A také když viděl, jaká pravidla esportoví hráči mají. Je to jako v kterémkoli jiném sportu. Profesionální hráči počítačových her nejedí celý den chipsy, nehrají až do rána, nepijí energy drinky. Mají své mentální kouče, výživové poradce, manažery, fyzioterapeuty… Většina profi esportových týmů má za sebou velký realizační tým, který dbá na jejich fyzickou a psychickou kondici,“ popisuje Ivana Ašenbrenerová. 

I když byl Karel ve svém oboru jedním z nejlepších, na základní škole jedničkář nebyl. Učitelé dokonce (nahlas) pochybovali, že by se mohl dostat na střední školu. Nakonec dostal. S jedněmi z nejlepších výsledků testů z celé třídy.

Karel s maminkou.
Karel s maminkou. FOTO: Twisten Foundation

Karel měl ADHD a především kvůli své dysgrafii měl problémy v češtině. Naopak vynikal v matematice, v angličtině i ve sportu. Fotbal hrál od svých devíti let. „Zároveň ve škole bojoval se šikanou ze strany učitelů v těch předmětech, kde se mu tolik nedařilo. V 7. třídě jsme proto přestoupili na jinou základní školu, kde měli třídu pro děti se specifickými poruchami učení,“ popisuje Ivana Ašenbrenerová. 

Pak se Karel dostal na střední školu a dal se na dráhu esportu. Aby se mu mohl věnovat profesionálně, přešel na soukromou školu a studoval dálkově. Vydělával a část těchto peněz pravidelně posílal na charitu. 

I když byl celý život pozitivní, a dokonce už ve škole bavil své spolužáky a uměl je vždy rozesmát, sám byl citlivý. Nejen na světlo či hluk, ale i emocionálně. Během pandemie začal mít psychické problémy a na začátku minulého roku sám přiznal, že má deprese. Vyhledal profesionální pomoc, ale ani to nepomohlo. „Prožíval velký tlak – tlak na výkony i výsledky, v esportu i ve škole, a ještě prošel náročným a toxickým vztahem. On chtěl být nejlepší ve všem, co dělal, tedy ve všech oblastech života. To samozřejmě zvyšovalo jeho úzkosti a nepohodu. I když měl psychologa, psychiatra, užíval léky a pracoval na posílení odolnosti, nakonec došlo ke zkratu,“ říká jeho maminka. V červnu loňského roku si Karel vzal život. Bylo mu devatenáct let.

Po chatu přijdou podcasty

O několik měsíců později založili jeho rodiče a další dva bratři Twisten Foundation, jejímž úkolem je pomáhat právě mladým lidem s psychickými problémy. I když vznikla teprve nedávno, už dokázali sehnat částku, která umožnila vznik prvního projektu, a sice chatu #KAREme. 

„Na náš transparentní účet peníze stále přicházejí a my velmi děkujeme. Největší finanční částku jsme získali v rámci streamu No RIVALS, kdy se podařilo vybrat neuvěřitelných 3 111 492 milionů korun. Řekla bych, že přispěly nižší tisíce lidí, kteří nám fandí a tím nám dodávají i sílu do našich dalších kroků,“ popsala ředitelka nadace Denisa Stránská.

V blízké době chce nadace spustit další projekt, a sice #KAREtalk. „Jedná se o podcasty s různými odborníky, influencery, známými osobnostmi, ale i sportovci a teenagery na téma duševního zdraví. Rádi bychom otevřeně diskutovali o problémech, které teenagery nejvíce trápí,“ popisuje Denisa Stránská s tím, že následovat bude také projekt prevence duševního zdraví a v dubnu se uskuteční kulatý stůl v Poslanecké sněmovně. „Toho by se měli účastnit odborníci z řad psychologů a psychiatrů, ale také učitelé, politici a lidé z dalších neziskových organizací, zaměřujících se na mentální zdraví dospívajících,“ dodává. 

K chatu v projektu #KAREme se mohou teenageři přihlásit na webu www.endlessly.cz. Tam si zarezervují konkrétní termín, schůzka pak trvá přibližně 45 minut. Probíhá na platformě Zoom, obě strany však mají vypnutou jak kameru, tak i mikrofon. To proto, aby zůstala pro klienty anonymní. Jediné, co musejí zájemci o pomoc uvést, je svůj e-mail a jméno či přezdívku, jakou si zvolí. Služba je zdarma a je určena pro jednorázovou pomoc, neslouží jako pravidelná terapie. 

Našli jste v článku chybu? Napište nám prosím na korektor@eduin.cz

 
DOPORUČENÉ ČLÁNKY


Líbil se vám náš článek nebo k němu máte co říct? Ohodnoťte ho a okomentujte. Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. Můžete ho i sdílet na svém facebooku.

Přihašte se přes facebook, twitter nebo Zaregistrujte se
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments


Pro komentování se přihlaste



Vyberte si,
jaké téma Vás nejvíce zajímá
a dejte se do čtení.

Články pak můžete dále filtrovat. Například dle
věku dítěte a jejich hodnocení.

Staňte se členem naší komunity.

Nechte si posílat ty nejzajímavější články ze světa vzdělávání
a odebírejte náš Facebook.

Buďte naší součástí.