Doporučujeme: Mensa startuje logickou olympiádu pro dospělé, změřit síly může celá rodina


Logická olympiáda je pro celou rodinu. FOTO: Kateřina Lánská

Možná patříte mezi rodiče některého z více než sta tisíc dětí, které loni na podzim absolvovaly Logickou olympiádu. Soutěž, kterou pořádá organizace Mensa už sedmnáctým rokem, se letos rozroste o další kategorii. Nově se mohou účastnit nejen žáci a studenti základních a středních škol, ale také vysokoškoláci a dospělí jakéhokoliv věku. Přihlašování už běží, samotná soutěž neproběhne spolu s dětskou olympiádou na podzim, ale bude už v červnu.

„Již delší dobu máme ohlasy především od studentů středních škol, kteří končí soutěží v maturitním ročníku, že by rádi pokračovali i dále. Ozývají se někteří rodiče nebo učitelé,“ říká organizátorka Lucie Měchurová z Mensy s tím, že o nové kategorii uvažovali už několik let. Letošní rok je první, kdy se ji rozhodli uskutečnit. I když je určena převážně pro lidi 18+, pokud si budou chtít vyzkoušet těžší úlohy i děti a změřit tak například síly v rodině, je to možné. I když je totiž obtížnost uzpůsobena dospělým, formálně není nová kategorie vymezena věkem.

A ani národností. Tato „kategorie D“ totiž bude ve dvou mutacích: v češtině i v angličtině. „Logická olympiáda je světově největším mensovním projektem a my chtěli tuto kategorii nabídnout k využití také ostatním národním Mensám,“ vysvětluje Lucie Měchurová. 

Česká Mensa má za sebou už šestnáctý ročník Logické olympiády pro děti a každým rokem roste počet žáků, kteří se jí účastní. Poslední proběhla loni na podzim a úlohy v ní řešilo více než sto tisíc dětí. Tuto hranici překročila soutěž prvně, předloni se jednalo o zhruba 95 tisíc. Každý rok tak počet účastníků o několik tisíc stoupá. „Vzhledem k tomu, že jedním z cílů této soutěže je pomáhat vyhledávat i skryté nadané děti, určitě je skvělé, že má takový dosah,“ hodnotí Lucie Měchurová.

Zatímco v ostatních kategoriích, s výjimkou dětí do druhé třídy, následuje po základním kole krajské a národní, v případě nové kategorie je tato možnost ještě otevřená. Ti, kteří se do soutěže přihlásí, absolvují základní kolo, které proběhne stejně jako u dětí: soutěžící se v pohodlí domova u svých počítačů připojí k testu a v daném čase vyplní co největší množství úloh. A pak… „Pokud by počet přihlášených překročil hranici deseti tisíc, zvážili bychom uspořádání finálového kola pro nejlepší řešitele,“ říká Lucie Měchurová. 

Registrace běží od začátku února a zatím se přihlásilo zhruba třináct set soutěžících. Zájemci se mohou hlásit až do 30. dubna a samotná soutěž pak proběhne v době od 1. do 10. června. Kdykoliv během této doby bude možnost přihlásit se do systému a test vyplnit. Jedinou podmínkou je, že jej nesmíte přerušit, protože jakmile se zapne časomíra, nejde zastavit. 

Mensa nezveřejnila žádné ukázkové testy či úlohy, podle Lucie Měchurové se však nebudou příliš lišit od dětské verze: „Stejně jako v soutěži pro děti půjde o řešení úloh, pro které nepotřebují žádné naučené znalosti, budou to úlohy zaměřené pouze na logické myšlení.“ Jeden rozdíl oproti klasické dětské Logické olympiádě bude. Zatímco pro děti je zdarma, za účast v dospělácké kategorii vybírá Mensa registrační poplatek 100 korun. Vybranou částku pak Mensa použije na další rozvoj soutěže, především technického zabezpečení, které je s počtem narůstajících účastníků stále složitější. Nicméně je možné se placení vyhnout: „Nabízíme každému, že místo stokoruny pošle autorskou logickou úlohu, kterou budeme moct v dalších ročnících využít. To je totiž oblast, která je velmi náročná a každý, koho by činnost vymýšlení úloh bavila, je pro nás velkým přínosem,“ říká Lucie Měchurová s tím, že lidé zatím spíš volí placení.

Našli jste v článku chybu? Napište nám prosím na korektor@eduin.cz

 
DOPORUČENÉ ČLÁNKY


Líbil se vám náš článek nebo k němu máte co říct? Ohodnoťte ho a okomentujte. Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. Můžete ho i sdílet na svém facebooku.

Přihašte se přes facebook, twitter nebo Zaregistrujte se
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments


Pro komentování se přihlaste



Vyberte si,
jaké téma Vás nejvíce zajímá
a dejte se do čtení.

Články pak můžete dále filtrovat. Například dle
věku dítěte a jejich hodnocení.

Staňte se členem naší komunity.

Nechte si posílat ty nejzajímavější články ze světa vzdělávání
a odebírejte náš Facebook.

Buďte naší součástí.