Doporučujeme: Aperio vydává právního průvodce rodičovstvím


Původní záměr byl úplně jednoduchý: pomoct tehdy nastávajícím a čerstvým rodičům vyznat se v tom, jaká mají práva a povinnosti. FOTO: Unsplash

Je pro rodiče z právního hlediska výhodné se vzít? Je rozumnější se nechat zaměstnat, nebo si zařídit živnost? Co si k rodičům můžou a nemůžou dovolit zaměstnavatelé? Na tyto a další otázky odpovídá oblíbený Průvodce zákony pro rodiče od společnosti Aperio. Navíc je všech 300 stran nabitých aktuálními informacemi volně ke stažení. 

„Na začátku přitom byla v roce 2001 jen útlá tištěná brožura Nebojujte s úřady a podobné pak s pravidelně aktualizovaným obsahem vycházely každý rok od 2007 do 2019. Od roku 2020 vydáváme příručku pod názvem Průvodce zákony pro rodiče jen v elektronické verzi, kterou si mohou rodiče zdarma stáhnout na stránkách Aperia,“ vysvětluje Miloslava Kramná, koordinátorka Průvodce zákony pro rodiče a poradny. 

Od sólo rodičů k širokému publiku

Původní záměr byl úplně jednoduchý: pomoct tehdy nastávajícím a čerstvým rodičům vyznat se v tom, jaká mají práva a povinnosti. Ve vztahu k dětem, v zaměstnání či vzájemně mezi sebou. Následně se k tomu přidalo i zaměření na rovné příležitosti mužů a žen pečujících o děti. A jak se postupně měnilo Aperio od společnosti podporující přirozené porody po Společnost pro zdravé rodičovství, začal se rozšiřovat také obsah této brožury.

Jejích letošních 300 stránek vás provede rodičovstvím od samého začátku. Namátkou:

• vysvětluje právní přínosy manželství
• zabývá se těhotenstvím a změnami, které přinese mezi partnery
• provede vás dobou kolem porodu
• přináší tipy pro náročné období vstupu dítěte do školky
• vykládá pracovní právo pro rodiče
• snaží se usnadnit slaďování práce a rodiny
• naznačuje pro i proti podnikání
• řeší rodinné rozpočty

Velký prostor dostávají již tradičně otázky kolem rozchodu a rozvodu, zvládání komunikace partnerské i té s dětmi. Pak samozřejmě také tipy pro sólo rodiče. A jako úžasný bonus objevíte v průvodci také aktuální témata, jako je zvládání stresu nebo postupy při jednání s úřady. 

Témata „na objednávku“ a podle potřeb rodičů

„Při přípravě nových témat vycházíme jednak z toho, na co se nás rodiče ptají v poradně. Také zpracováváme různé aspekty témat, kterým se Aperio věnuje v každodenní praxi: jde o vstup do rodičovství, odchod na mateřskou a rodičovskou dovolenou, návrat zpátky do práce, slaďování práce a rodiny, péči o děti, podporu rodičům dětí s postižením, rodičům cizincům a cizinkám,“ vysvětluje Miloslava Kramná a ještě pokračuje: „Ale věnujeme se i méně častým situacím, ke kterým rodiče jen obtížně shánějí informace – například tématu surogátního mateřství.“ Témata navíc přibývají podle aktuálních požadavků nebo dění ve společnosti. A ohlasů na celého průvodce přibývá stejně tak. 

Podle Miloslavy Kramné se v roce 2022 příručky ve formě PDF dostaly k 1832 rodičům a více než 72 000 si jich během 180 000 unikátních návštěv nacházelo potřebné informace v její on-line verzi. Vloni byla čísla ještě lepší: PDF si stáhlo 3450 rodičů a on-line verzi příručky využilo 385 167 návštěvníků. „Navíc víme, že si průvodce nestahují jen rodiče, ale pomáhá také úředníkům, zaměstnavatelům nebo pracovníkům organizací, kteří poskytují rodičům poradenství,“ přibližuje ještě Miloslava Kramná. 

Máte-li pocit, že by se vám Průvodce zákony pro rodiče mohl hodit stejně tak, neváhejte a stahujte jej na stránkách Aperio.cz! A pokud vám bude byť jen trochu k užitku, můžete společnost Aperio v její úžasně podpůrné činnosti také finančně podpořit. Odkaz najdete opět na jejich webu. 

Našli jste v článku chybu? Napište nám prosím na korektor@eduin.cz

 
DOPORUČENÉ ČLÁNKY


Líbil se vám náš článek nebo k němu máte co říct? Ohodnoťte ho a okomentujte. Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. Můžete ho i sdílet na svém facebooku.

Přihašte se přes facebook, twitter nebo Zaregistrujte se
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments


Pro komentování se přihlaste



Vyberte si,
jaké téma Vás nejvíce zajímá
a dejte se do čtení.

Články pak můžete dále filtrovat. Například dle
věku dítěte a jejich hodnocení.

Staňte se členem naší komunity.

Nechte si posílat ty nejzajímavější články ze světa vzdělávání
a odebírejte náš Facebook.

Buďte naší součástí.