Jak naučit dítě angličtinu úplně zdarma? Desatero pro akční rodiče


Jakákoliv hra s angličtinou může být přínosná. FOTO: Unsplash

Snad každý rodič si přeje, aby jeho dítě ovládalo jazyky. Někteří na to neváhají vydat horentní sumy za drahé kurzy. Přinášíme pár tipů, jak dojít ke stejnému cíli úplně zdarma, jen s trochou vlastní aktivity a invence. 

1. Zatajte dětem existenci dabingu. Právě on je hlavním vysvětlením obrovských rozdílů mezi jazykovou výbavou jednotlivých národů. Zatímco u nás ovládá angličtinu jedenáct procent populace, v zemích, kde se v televizi i v kině titulkuje, je to třeba 53 procent v případě Dánska nebo 45 procent v případě Finska.

2. Motivujte děti vlastním příkladem – čtěte knihy a sledujte filmy v originále. Objevujte různé vzdělávací aplikace a oprašujte jazyk nebo se učte nový. Děti to uvidí a budou chtít taky. Nepromarněte čas, kdy jste pro ně ještě vzorem.

3. Zařiďte to tak, aby jazyk nebyl cíl, ale prostředek. Namotal ses na seriál Stranger Things? Baví tě skate? Chceš si vyrobit domácí sliz? Když se nebudeš omezovat na české zdroje, najdeš na internetu odpověď na všechno, co tě zajímá.

4.  Zaveďte doma „English Fridays“ (nebo třeba „Deutsche Dienstage“) – vyhraďte si jeden den v týdnu, kdy bude čeština zakázaná. Nejdřív se děti možná budou trochu vztekat, že nerozumí, ale týden od týdne bude situace lepší, a jednoho krásného dne přijde pátek, kdy promluví.

5. Dobrý efekt má i přirozené přepínání z mateřštiny do cizího jazyka. V situacích, které se denně opakují, zkuste na dítě promluvit anglicky. Otázce „dáš si lupínky s mlékem, nebo s jogurtem?“ položené během snídaně, bude rozumět i úplný začátečník. Nasávat angličtinu v reálných situacích je mnohem efektivnější, než se je snažit simulovat ve školní třídě.

6. Nebojte se básniček, říkanek, písniček. Děti mají paměť jako sloni, okamžitě budou všechno opakovat. Vůbec nevadí, když zpočátku nevědí, co říkají. Někde se to ukládá a každičký verš se jednou zúročí. Zároveň platí: nenuťte se do ničeho, co vám nesedí. Nejlíp bude fungovat to, co je přirozené.

7. Sami angličtinu ovládáte málo? Tím líp! Vezměte to jako výzvu a udělejte z Prasátka Peppy i svou učitelku.

8. Ukazujte dítěti praktické využití jazyků. Pokud nemáte možnost cestovat, nabízejte cíleně pomoc turistům, kteří se ztratí ve vašem městě, nebo najděte dítěti kamaráda na dopisování nebo chatování. Pro toho, kdo ještě není v jazyce plynulý, je psaná forma ideální – dopřeje komfort rozmyslet si, co chci říct, nebo dohledat slovíčka.

9. Zkuste dítě udržet co nejdál od her na počítači nebo na mobilu. Jakmile se namotají na akční podívanou, už se budou těžko vracet ke vzdělávacím aplikacím. Přitom Duolingo, aplikace British Council nebo třeba Khanova akademie nabízejí docela zábavné způsoby, jak jazyky ovládnout.

10. Netlačte, nedělejte z angličtiny „předmět“. Moc o ní nemluvte, žijte ji. Snažte se, ať se děti učí co nejpříjemněji a ať se jim angličtina propojuje s co nejlibějšími pocity.

 

 
DOPORUČENÉ ČLÁNKY


Líbil se vám náš článek nebo k němu máte co říct? Ohodnoťte ho a okomentujte. Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. Můžete ho i sdílet na svém facebooku.

Přihašte se přes facebook, twitter nebo Zaregistrujte se
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments


Pro komentování se přihlaste



Vyberte si,
jaké téma Vás nejvíce zajímá
a dejte se do čtení.

Články pak můžete dále filtrovat. Například dle
věku dítěte a jejich hodnocení.

Staňte se členem naší komunity.

Nechte si posílat ty nejzajímavější články ze světa vzdělávání
a odebírejte náš Facebook.

Buďte naší součástí.