Nejezděte do Disneylandu, nemáte-li prázdniny



Britští rodiče teď mají jistotu: pojedou-li s neplnoletým potomkem na výlet mimo školou stanovené prázdniny, pokuta je nemine. Precedentem se stal případ otce, který vzal dceru za Mickeym Mousem v době, kdy se její spolužáci normálně učili. 

O prohřešku Jona Platta rozhodl nedávno Nejvyšší soud. Dal zapravdu škole a potvrdil tak její právo pokutovat otce, který nerespektoval povinnou školní docházku. Jon Platt pokutu 60 liber za šestidenní absenci dcery nezaplatil, čímž se penále dvojnásobilo. Platt se s postupem školy nechtěl smířit, raději dal 1000 liber advokátovi a celou věc dal k soudu. Ten ovšem nakonec rozhodl v jeho neprospěch.

Je rodinné setkání vážný důvod?
Podle britského školského zákona může škola absenci dětem povolit pouze z vážných důvodů. Jon Platt argumentuje tím, že jeho sedmnáctičlenná rodina chtěla Disneyland navštívit společně a nenašla jiný možný termín, což lze považovat za vážný důvod. Proto školu o uvolnění dcery písemně požádal, ale ta mu nevyhověla. Školský zákon klade rodičům za povinnost zajistit u dětí „řádnou“ školní docházku, tu ale podle Jona Platta šestidenní výlet nijak nenaboural – jeho dcera jinak školu navštěvuje pilně.

Podle britského školského zákona může škola absenci dětem povolit pouze z vážných důvodů.

Britské ministerstvo školství rozsudek přivítalo. Platta se naopak zastal šéf učitelského odborového svazu Kevin Courtney. Podle něj pokutování není řešením a jen zbytečně vytváří napětí mezi školou a rodiči.

Vězením proti záškoláctví
Opatření má motivovat k větší odpovědnosti rodiče s laxním přístupem ke vzdělání vlastních dětí. To ovšem nejsou případy standardních rodin, které se výjimečně rozhodnou pro společnou dovolenou v době výuky nebo dítě vezmou ze školy, aby mohlo navštívit nemocnou babičku.  Tyto rodiny také nemají žádný velký problém zaplatit pokutu 60 liber.

Pokutování není řešením a jen zbytečně vytváří napětí mezi školou a rodiči.

Represivní metoda pokut přitom nedosahuje žádaného účinku ani u rodin, které mají hlouběji do kapsy. Poslyšte smutný příběh z Berks County v americkém státě Pensylvánie, který se udál před třemi lety:

Když dluhy za nesplacené pokuty kvůli absenci jejich dvou synů dosáhly za několik let 2000 dolarů, poslal soud matku na dva dny do vězení. Tam se bohužel zhoršily její zdravotní problémy a pětapadesátiletá žena v detenci zemřela. Zpráva proběhla médii a nastartovala debatu, zda postihy rodičů za záškoláctví dětí, v USA dost běžné, mají smysl.

Pokuty často dostávají ženy ze slabšího sociálního prostředí a mnoho z nich končí ve vězení, protože je neplatí. To ovšem dále narušuje rodinné prostředí, a obrací se to proti dětem, které chtěl zákon podpořit.

 
DOPORUČENÉ ČLÁNKY


Líbil se vám náš článek nebo k němu máte co říct? Ohodnoťte ho a okomentujte. Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. Můžete ho i sdílet na svém facebooku.

Přihašte se přes facebook, twitter nebo Zaregistrujte se
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments


Pro komentování se přihlaste



Vyberte si,
jaké téma Vás nejvíce zajímá
a dejte se do čtení.

Články pak můžete dále filtrovat. Například dle
věku dítěte a jejich hodnocení.

Staňte se členem naší komunity.

Nechte si posílat ty nejzajímavější články ze světa vzdělávání
a odebírejte náš Facebook.

Buďte naší součástí.